Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Vandringsleder

Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, få motion och koppla av i vardagen. I Sandvikens kommun finns flera olika vandringsleder som passar både vana och ovana vandrare.

Hälsans stig

Runt om i Sverige finns 130 olika Hälsans stig, som är lättillgängliga och välskyltade promenadstråk. Gemensamt för stigarna är att de är lätta att ta sig fram på och går i en slinga som oftast är mellan 3 och 6 kilometer. Hälsans stig underlättar för alla att nå folkhälsomålet att röra sig minst 30 minuter om dagen.

Hälsans Stig kan användas av både söndagsflanörer, frisksportare, dagisgrupper och pensionärer. Varje kilometer är utmärkt med skyltar så att du alltid vet hur långt du har gått längs sträckan.

Längs med slingorna finns dessutom ett antal översiktskartor. På Hälsans Stig kan du börja och sluta din promenad var du vill och ändå veta hur lång sträcka du promenerat.

I Sandviken är Hälsans stig en härlig promenadslinga på 7 kilometer som följer kanalen in i Stadsparken, "pensionärsstigen", Högbovägen, Storgatan för att knytas ihop vid Dal-Britas damm.

Tider när Hälsans stig är upplyst

  • Kl 05.00-08.30 på morgnarna
  • Kl 15.00-22.00 kvällstid
  • Övriga funktioner via ljusrelä.

Hälsans stig - naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karta som pdf-fil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fäbodleden

Fäbodleden går mellan Kungsfors och Högbo som är en sträcka på 28 kilometer. I Högbo möts Fäbodleden och Gästrikeleden.

Lenåsleden

Lenåsleden binder samman Fäbodleden och Gästrikeleden från Blankas fäbod utanför Järbo, till Gästrikeleden vid Mårtens Klack mellan Medskogssjön och Brattfors. En rastkoja finns längs Lenåsleden och på Mårtens Klack finns ett vindskydd.

Västerhällarna

Tycker du att de vanliga vandringslederna är för långa, så finns Västerhällarna som ett alternativ. Vandringen dit tar cirka 45 minuter. Här bjuds du på en vidsträckt utsikt över Järbo, Vreten och de blånande höjderna vid horisonten. Här kommer berget i dagen och man kan se hur hällarna slipats av is och havsvågor då havet nådde ända hit. Vägen är delvis elbelyst. Olika sträckor är uppmärkta och karta finns vid Järbo idrottsplats.

Högboleden

Vandrings- och cykelled från Sandvikens resecentrum till Högbo Bruk. Första sträckan följer leden Hälsans stig för att sedan vika av vid Jädraån mot vackra Kvarnströmmen, det perfekta fikastoppet halvvägs till Högbo.

Gästrikeleden

Gästrikeleden består av 27 mil markerad vandringsled och tar dig runt i Gästriklands natur och kulturhistoria. Längs med den södra delen upplever du exempelvis Dalälvens generösa natur med flera naturreservat och Färnebofjärdens Nationalpark.

Längs hela leden ser du spår av järnhanteringens betydelse för denna del av landet. Du får se att begreppet Järnriket Gästrikland verkligen är befogat.

Att vandra i naturen ger dubbel positiv verkan. Längs Gästrikeleden upplever du intressanta och avstressande möten med natur- och kulturmiljöer. Samtidigt får du röra på dig och får motion.

Tips på dagsturer och sevärdheter

Naturkraft Gästriklands webbplats Länk till annan webbplats. kan du hitta digitala kartor och få tips på turer.

Nu rustas Gästrikeleden

 

Under 2023-2024 pågår ett stort arbete med att rusta upp och bygga nya spänger och vindskydd längs Gästrikeleden via projektet "Vandringsleder Gävleborg".

Det är kultur- och fritidsförvaltningen som leder arbetet i samarbete med arbetslivsförvaltningen.

Projektet betalas genom projektbidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Bidragen gör att kommunen kan höja standarden på den omtyckta Gästrikeleden.

Gästrikeledens alla etapper och anslutningar, samt förslag på dagsturer och sevärdheter finns också fint beskrivna i boken Vandra Gästrikeleden av Gunnika Isaksson-Lutteman (Calazo förlag 2018). Boken finns att köpa på Turistcenter på Kulturcentrum i Sandviken, eller i vanliga bokhandlar.