Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Konsthallen

KÄNNBART utställning KONSTHALLEN Kulturcentrum

Mari Kretz LA LUNA foto Per Torgén, Örebro läns museum 2015-2016


KÄNNBART

Julia Adzuki, Nadja Ekman, Maj-Sofi Enkvist, Walter Enkvist, Joel Gustafsson, Lisa Jeannin, Matti Kallioinen, Mari Kretz, Teresia Lindberg, Maria Luostarinen, Mikaela Nilsson, Cia Artemicia Ramstedt, Sindri Runudde och Rolf Schuurmans

29 april - 28 maj 2017

Kännbart utgår från övertygelsen att konsten har en unik förmåga att nå och beröra människor. I detta fall undersöker vi hur vi når varandra utan att syn och hörsel behövs. Vad sker med våra andra sinnen? Hur aktiveras de och vad får vi för upplevelser? Är våra upplevelser lika dana? Spelar det någon roll?

Mer information om Kännbartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Vernissage lördag 29 april kl. 13, Asha Kowalska tar dig med på en trumresa

Projektledare, konstintendent och föreståndare från Sinnesriket inviger utställningenArrangemang i samband med utställningen:

Trumresa med Asha Kowalska KÄNNBART KONSTHALLEN

Trumresa med Asha Kowalska foto Per Torgen, Örebro läns museum 2015-2016

Trumresa

- i samband med verket Medicinhjulet, av Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans i utställningen KÄNNBART


Asha Lightenpeace Light

Inom Schamanismen har trumman använts i många tusen år för att ge människor möjlighet att resa in i sig själv och skapa kontakt med andevärlden. Det är ett mycket kraftfullt sätt att meditera. Inom healing har trumman använts med mycket gott resultat då vibrationerna från trumman får våra energier i balans. Trumman är det ljud som vi har hört sen vi låg i mammas mage och hörde hjärtats slag. Trumman tar med dig på en härlig resa där du får komma nära dig själv, dina kraftdjur och så kallade "guider".

Vad är en trumresa? En trumresa är en resa mellan olika medvetandetillstånd som sker i ett drömlikt- eller så kallat trancetillstånd framkallat av en shamantrumma. Syftet är att finna sitt kraftdjur eller sin "guide". Trumman är schamanens häst.

Välkommen att följa med på en trumresa med Asha Kowalska vid invigningen av utställningen KÄNNBART lördag 29 april kl. 13, KONSTHALLEN

LunchvisningKÄNNBART Teckentolkad

Medicinhjulet(detalj) Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans foto Per Torgen, Örebro läns museum 2015-2016

LUNCHVISNING Teckenspråktolkad

Konstpedagog Jan Annerborn visar utställningen KÄNNBART

I samarbete med Västanviks Folkhögskola och Tolkcentralen Region Gävleborg

Torsdag 4 maj kl. 12.30 och lördag 20 maj kl. 12, KONSTHALLEN

Välkommen!

Resonant Bodies av Julia Adzuki med Sindri Runudde och Teresia Lindberg KÄNNBART

Resonant Bodies av Julia Adzuki med Sindri Runudde och Teresia Lindberg (work in progress. Foto Patrick Dallard)

Resonant Bodies performance

med Julia Adzuki och Teresia Lindberg

Vi aktiverar gemensamt verket Resonant Bodies. Vi står i resonans till träet. Lyssnar in med våra händer, med hela vår kropp. Smakar vibrationerna som ljud.

Aktören eller aktörerna startar genom att börja röra sig och genom att låta inne i trädet. När det spelas på strängarna trädet börjar vibrera och ett spektrum av övertoner väver fram. Trädet som instrument kommer till liv.

Publiken är inbjuden till kontakt med trädet, ligga och vila inne i det urgröpta rummet och bada i ljud. Eller bara vila mot stammen. Ett träd med människolika leder, ljudandes så som kroppen, allt spiller över i former av ljudvågor. Vi kan få en upplevelse av de vibrerande kompositioner som allt liv och all materia gemensamt härbärgerar och delar.

Tidigare deltagare har beskrivit sina upplevelser som otroligt avslappnande och djupt ro­givande. Som något transcendental och meditativt. Många stannar även kvar i sin kontakt och själva mötet med trädet under en längre stund. Just därför pågår själva perfomance-akten i 1 till 2 timmar så att så många deltagare som möjligt kan känna att de får tid till själva upplevandet och kan känna sig fria att leka och pröva verket.

Se en videodokumentation av Resonant Bodies performance i Örebro 2015 här: www.vimeo.com/146935424länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I samarbete med Västanviks Folkhögskola

Torsdag 4 maj kl. 18, KONSTHALLEN

Torbjörn Svensson KÄNNBART Kulturcentrum Sandviken

Torbjörn Svensson foto Sofia Ahlen

 

När synen och hörseln försvinner - vem är jag då?

Hur är det att en dag - mitt i livet - få beskedet att man har dövblindhet? Vara yrkesverksam som lastbilschaufför och behöva byta ut friheten bakom ratten i lastbilen mot en vit käpp för att känna sig fram längs med ett ledstråk. Att få en försämrad syn, en försämrad hörsel - innebär det automatiskt ett försämrat liv?”

Torbjörn Svensson berättar personligt om hur det är att leva med dövblindhet, överleva en medföljande livskris och om förmågan att kunna skriva av sig sina känslor och tankar.

Torbjörn är 33 år, familjefar, bosatt i Viken i nordvästra Skåne. Han driver bloggen Att Leva Med RP där läsaren får följa hans resa med diagnosen Ushers syndrom.

www.rpblogg.wordpress.comlänk till annan webbplats


Samarrangemang med ABF Gästrikebygden

Måndag 8 maj kl. 14-16, MUSIKVERKET
Inledning av KERSTIN ALMÉN, kommunalråd i Sandviken

Fri entré

ANMÄLAN på 026 - 270915 eller hanna.norling@abf.se senast 5 maj.

Krydda med musik Kulturcentrum Sandviken Föreningen Konstens Rum I Sandviken

Krydda med Musik Foto © Iréne Sahlin

 

Krydda med musik

Per Samuelsson
, författare och tonsättare, berättar och visar exempel

Med boken Krydda med Musik som utgångspunkt berättar Per om den forskning som finns inom området, förklarar hur våra sinnen kommunicerar med varann och vikten av att alla sinnen kommunicerar enhetligt. Hur vi genom att påverka ljudet i råvaror vi äter, eller ändrar bakgrundsmusiken påverkar hela måltidsupplevelsen.

www.krydda-med-musik.se

 

Samarrangemang med föreningen Konstens Rum I Sandviken

Söndag 14 maj kl. 15, TEATERBRUKET

Entré: 50 kr – medlem & skolungdom fri entré Samarrangemang med föreningen Konstens Rum I Sandviken

VIDEOKLUBBEN presenterar The Tribe

The Tribe, Njutafilms

 

VIDEOKLUBBEN presenterar


The Tribe

(Myroslav Slaboshpytskiy, Ukraina, 2015, 132 min, teckenspråk)

Sergey blir flyttad till en internatskola specialiserad på döva studenter. Men skolan leds av det hierarkiska nätverket ”The Tribe”, som sysslar med allt från kriminalitet till prostitution. Nyanländ och på okänd mark måste han nu hitta sin roll i den nya samvaron. Genom att delta i ett antal inbrott och stölder höjer han snabbt sin egen status i organisationen.

Allt verkar fungera fint tills den dag han träffar Anna, chefens konkubin, och tvingas bryta mot alla oskrivna regler satta av ”The Tribe”.

Se trailer här: https://vimeo.com/109225238länk till annan webbplats

 

Torsdag 18 maj kl. 19, SYRÉNEN

Åldersgräns från 15 år

Fri entré

 

Välkommen!

Spatial Opera Company KÄNNBART MUSIKVERKET Kulturcentrum Sandviken

Confessions av Spatial Opera Company foto Martynas Aleksa

Confessions

av Spatial Opera Company

Confessions är en annorlunda och spännande upplevelse för alla åldrar. Operan fokuserar på rörlighet och rumslighet i ljud, dess spatialitet, och framförs i mörker. Publiken förses med masker för ögonen och får på så sätt göra en inre resa utifrån de ljudbilder som målas upp. Upplevelsen förstärks med bl.a. lukter, taktil kontakt och vatten. Högtalarmusik i surround blandas med röst, akustiska instrument, ljudobjekt och mobila högtalare.

Confessions tar sitt avstamp i Katolska Kyrkans bikt. Handlingen är en resa genom de sju dödssynderna. Operan bjuder in publiken att reflektera över sina egna synder och därigenom bli förlåten genom botgöring.

Confessions har turnerat i Litauen, Tyskland och Nederländerna och tilldelades 2016 Litauiska statens kulturpris - The Golden Stage Cross Award - för bästa komposition och scenframträdande, samt musikpriset - Musical Nail Of The Year - som utdelas av Composers Union i Litauen.

 

Concept & Composition – Spatial Opera Company: Rūta Vitkauskaitė, Jens Hedman, Åsa Nordgren

Performers: Åsa Nordgren (soprano, soundobjects), Rūta Vitkauskaitė (violin, soundobjects), Jens Hedman (electronics, soundobjects)

Producer: OPEROMANIJA

 

Samarrangemang med Kulturutveckling Gävleborg

 

Tisdag 23 maj kl. 19, MUSIKVERKET

Entré: 120 Sek. Biljetter säljs i Kulturcentrums reception eller via hemsida: www.sandviken.fh.se/biljetter-presentkortlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

OBS. Det finns olika platser i rummet som är mer eller mindre utsatta för interaktion. Den som vill delta på ett djupare sätt kan tävla om The Pink Chair som är placerad mitt i rummet. Där är upplevelsen maximerad! Denna stol är gratis och tilldelas den som via mail till spatialopera@mail.com senast 19/5 erkänner den värsta synden.

Utställning TORGET:

TAKTIL FOTO Utställning TORGET Kulturcentrum

TAKTIL FOTO foto Per Torgén, Örebro läns museum 2015-2016

 

TAKTIL FOTO

En utställning med bilder som känns


29 april – 28 maj 2017


Kan kameran fungera som ett kommunikationsverktyg även för en person med nedsatt syn och hörsel? Vad vill hen i så fall fånga på bild? Skulle man med hjälp av speciell teknik kunna ge personer med dövblindhet en bildupplevelse, inte bara en bildbeskrivning?

Mer information

 

Utställning TILLGÅNGEN:

Kulturskolans Bild- och formgrupper TILLGÅNGEN Kulturcentrum Sandviken

Kulturskolans Bild- och formgrupper

 

Vårutställning med Kulturskolans Bild- och formgrupper

 

4 – 28 maj

 

Kulturskolans Bild- och Formgrupper presenterar valda delar av vårens produktion i Tillgången.

 

Mer information

 

KULTURCENTRUM, KONSTHALLEN

Köpmangatan 3, 811 80 Sandviken

Öppettider:
Måndag: stängt
Tisdag: 12.00-17.00
Onsdag: 12.00-17.00
Torsdag: 12.00-19.00
Fredag: 12.00-15.00
Lördag: 12.00-15.00
Söndag: 12.00-15.00

OBS. Stängt torsdag 25 maj Kristi himmelsfärdsdag.

Kontakt:
Telefon: 026-24 14 90 (reception, se öppettider)
E-post: konsthallen@sandviken.se

Nyhetsbrev

Vill du ha Kulturcentrums utskick om kommande utställningar, program m.m. via e-post? Skriv till daniel.palmberg@sandviken.se

Följ oss på sociala medier

facebooklänk till annan webbplats, flickr,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsteryoutubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och vimeolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2017-05-09
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se