Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Hemma i din trädgård

Kommunen får många frågor om vad man får ha eller bygga i sin eller runt sin trädgård eller tomt, om det kräver bygglov eller vilka regler som gäller. Här kan du läsa om de vanligaste byggnationer och anläggningar som vi får frågor om. De flesta av dessa kräver vanligtvis inte bygglov. Men det finns undantag och andra regler man behöver tänka på.

Staket

Du behöver inte ett bygglov för att sätta upp ett traditionellt och glest staket runt din tomt. Men tänk på att om ett staket blir för högt och spjälorna sitter väldigt nära varandra så det är svårt att se igenom så kan det betraktas som ett plank och du behöver söka bygglov för plank.

Ett staket får inte vara över 110 centimeter högt. Men i korsningar och utfarter så får ett staket inte skymma sikten och bör därför inte vara högre än 80 cm om det inte är väldigt glest och går att se igenom. Läs mer om skymt sikt på sidan om växtlighet vid vägar och korsningar. Där hittar du bra illustrationer på vilket sätt föremål kan skymma sikten i trafiken.

Det blir vanligare med murar som staket, men det kräver bygglov för mur. Det finns ingen höjd som är ok utan bygglov, en rad med stenar är en stenkant, två rader bildar en mur.

Lekstuga

Du behöver inte bygglov för att bygga en normal lekstuga på din tomt, förutsatt att det verkligen rör sig om en liten lekstuga. En normal lekstuga ska:

  • vara byggd för att barn ska leka i den
  • ha mått anpassade för små barn

Eftersom du inte behöver bygglov får du placera den var nästan som helst på din tomt, men den får inte skymma sikten vid utfart eller korsning.

En vägledning om när det betraktas som skymd sikt kan du läsa mer om Häckar och träd vid gator . På samma sätt som växtlighet skymmer sikten vid utfarter och korsningar, kan det samma problem av den här typen av byggnader.

Ska du bygga större lekstuga där även vuxna kan vistas i, räknas det som byggnad och då kan det kräva bygglov alternativ kan du bygga det som en friggebod.

Häckar, träd och buskar

Du behöver aldrig ha bygglov för att plantera buskar, häckar eller träd.

Men det finns regler hur de får påverka omgivningen.

Om du äger eller tänker plantera träd, häckar eller buskar ut mot allmän väg och gata är det alltid ditt ansvar att den inte växer ut över cykelbanor, trottoarer eller vägar. Den får inte heller skymma sikten vid utfarter och korsningar. Läs mer om växtlighet vid vägar och korsningar för att se vilka mått som är tillåtna.

Tänk på att du också är överens med grannar innan du planterar din häck eller buske. Det är inte självklart att få sätta en häck i tomtgräns, utan sätt den helst så den inte växer över på grannens fastighet. Kommunen hanterar inte konflikter gällande häckar mellan privata tomter.

Om du vill läsa mer om den tillsyn som kommunen kan driva när privata fastighetsägare inte sköter sin växtlighet ut mot gator kan du läsa mer på vår webbsida om tillsyn

Pool

Du behöver inte ansöka om bygglov eller göra en anmälan för pool. Det gäller oavsett om det är en ovanmarkspool eller anlägga en nergrävd pool. Och det finns inga regler för hur nära tomtgränsen den får ligga.

Däremot kan du behöva bygglov för eventuellt pool-tak, det hanteras som bygglov för ny komplementbyggnad. Bygger du en altan eller sätter upp ett plank runt poolen så kan det också kräva bygglov. Hör av dig till oss på kommunen om du vill ha hjälp med vad som gäller för ditt planerade poolprojekt.

Tips och råd

  • Har du kommunalt vatten och avlopp så bör du kolla med ditt lokala bolag innan du tömmer din pool för att veta vilka regler som gäller.
  • Kom ihåg att din pool måste fyllas med vatten från dina egna ledningar. Du kan inte använda kommunens brandposter för detta.
  • Viktigt att veta är att du som fastighetsägare är ansvarig för att din pool är säker mot drunknings- och fallolyckor. Läs mer på Boverkets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Du som fastighetsägare är dessutom ansvarig för att du inte kapar av några ledningar om du gräver ut tomten för att lägga ner poolen. För att få reda på vilka ledningar som finns på tomten kan du beställa information från Ledningskollen.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Badtunna

Du behöver inte ansöka om bygglov eller göra en anmälan för att ställa en badtunna på din tomt.

Ska du däremot bygga något ovanför eller runtom din badtunna som exempelvis ett tak eller ett insynsskydd i form av plank så kan det kräva lov eller anmälan? Tänkt också på att när man bygger in en badtunna eller pool med upphöjt soldäck så kan det också uppfattas som plank och kräva bygglov.

Läs gärna mer under våra webbsidor om plank och ny byggnad

Tips och råd

  • Kom ihåg att din badtunna måste tömmas på tomten och inte i det kommunala avloppet.
  • Kom ihåg att din badtunna måste fyllas med kranvatten från dina egna ledningar. Du kan inte använda kommunens brandposter för detta.

Stödmurar och stenterasser

Att mura en stödmur, en avskärmning eller stenpartier med nivåskillnader är något som kräver bygglov, läs mer om detta på bygglov för mur.

Planerar ni dessutom att höja eller sänka marknivån mer än 0,5 meter kan det kräva marklov.

Skärmtak

På din bostadstomt är det möjligt att bygga totalt 15 kvadratmeter enklare skärmtak utan bygglov.

Men det gäller med följande förutsättningar:

  • Kan bara byggas om det finns en villa eller ett fritidshus på tomten
  • Det ska anordnas som skydd över uteplats, altan, balkong eller entré och var monterat på en byggnad. Det kan inte vara ett fristående tak.
  • Får vara max 15 kvadratmeter
  • Får inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter eller så måste du ha grannens godkännande.
    Om grannen inte ger sitt godkännande behöver du söka bygglov. Du kan aldrig få ett grannemedgivande om gränsen ligger mot allmän plats såsom parkmark, detaljplanerad naturmark, vägar, gator och liknande.
  • att skärmtaket inte kräver bygglov enligt den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för området.

Man kan ha flera skärmtak på samma tomt, men dessa får tillsammans inte bli större än 15 kvadratmeter.

Uppfyller inte ditt planerade tak ett eller flera av kraven ovanför så behöver du ansöka om bygglov för taket. Det kan sökas som ny komplementbyggnad eller tillbyggnad beroende på hur du tänker använda det..

Trall och soldäck

Trall på marken kräver inte bygglov och det finns inga regler för hur nära fastighetsgränsen man får bygga.

Soldäck kräver normalt inte heller bygglov om golvet inte är högre än ett normalt staket. Vill du bygga ett upphöjt soldäck och kanske med ett insynsskydd så kan det krävas bygglov för tillbyggnad eller plank

Altan

Uppdatering pågår

Spaljé och Pergola (växtstöd)

Du behöver inte bygglov för att sätta upp en pergola eller en spaljé för dina växter att klättra på i din trädgård. Men det finns vissa krav för att det ska få klassas som en spaljé eller pergola som kan vara bra att känna till.

En spaljé ska vara genomsiktlig med till ungefär 75%. Om du ska bygga någonting tätare räknas det istället som ett plank eller ett staket. Är det högre än 110 cm behöver du söka bygglov för plank. Här kan du läsa mer om plank.

En pergola är också en form av växtstöd även om det är en lite mer robust konstruktion som också kan skapa ett utrymme i din trädgård att sitta i. För att det ska anses vara en pergola kan du inte ha något permanent tak monterat på pergolan. Då blir det en byggnad som kräver bygglov. Det är däremot möjligt att ha enklare sol och regnskydd som enkelt kan sättas upp eller plockas bort.

Eftersom du inte behöver bygglov för dessa växtstöd får du placera dem nästan var som helst på din tomt, men den får inte skymma sikten vid utfart eller korsning.

En vägledning om när det betraktas som skymd sikt kan du läsa mer om Häckar och träd vid gator . På samma sätt som växtlighet skymmer sikten vid utfarter och korsningar, kan det bli samma problem av den här typen av byggnationer.

Saknar du något i listan ovan?

Om du har frågor om något som du inte hittar i listan ovan kan du alltid höra av dig till oss på kommunen och fråga vad som gäller.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.