Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Bygga takkupa

Takkupa är en stilig byggnadsdel med fönster, ytterväggar och eget tak. En välplacerad takkupa kan liva upp ett sluttande tak och ge ett fint ljusinsläpp.

Behövs bygglov?

Grundregeln är att du behöver bygglov för takkupor, men i vissa fall är takkuporna bygglovsbefriade, en så kallad Attefallsåtgärd. Då behöver du inte ansöka om bygglov, men du behöver anmäla det och få ett startbesked.

Vad kostar det?

En avgift tas ut för handläggningen av ditt ärende. Avgiften regleras i kommunen antagen taxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?

Vad behöver jag för att göra min ansökan?

Läs mer om handlingarna på sidan Ritningar och ansökan.

Ansök via e-tjänst eller blankett

Tips och råd

  • Vet du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
  • Alla ritningar som skickas in måste vara tydliga. Det finns inget krav på att de ska vara arkitektritade men om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert. Läs mer under Ritningar och ansökan.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.