Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.
Bygglov för inglasningar
Om du tänker glasa in en balkong, en befintlig altan eller en fristående uteplats som det finns ett tak på, så kommer byggnaden att förändras, både till utseende och tekniskt, och kanske på ett sätt som inte är tillåtet. Här hittar du mer information om när inglasningar kräver bygglov eller anmälan och hur du gör en ansökan.
När du glasar in ett utrymme så flyttar du på brandcellsgränsen för den byggnaden, och det kan påverka brandspridningen mellan grannars hus eller byggnader inom den egna tomten om det börjar brinna.
Den befintliga grunden eller stommen behöver vara dimensionerad för nya material som byggs på?
Utseendet på byggnader kan förändras så mycket med inglasningar att de förlorar en stor del av sitt kulturmiljövärde.
Av dessa anledningar så är det viktigt att inglasningar görs på rätt sätt och att du redovisar till oss hur jobbet kommer att utföras.
Behövs bygglov?
Inglasning av balkong
Flerbostadshus (hus med minst tre lägenheter)
- Du behöver alltid bygglov för att glasa in en balkong på ett flerbostadshus eller andra byggnader byggnader som inte är villor och parhus, oavsett vart huset ligger.
Innanför eller utanför detaljplanerat område?
- Inom detaljplanerat område krävs det alltid bygglov för inglasning av balkong, detta gäller även villor och parhus.
- Utanför detaljplanerat område kräver det normalt inte bygglov för att glasa in en befintlig balkong. Det kan finnas undantag om det finns någon form av kulturmiljöskydd på byggnaden.
Vilka krav ställs på inglasningen?
- För att bygglov ska kunna beviljas för inglasningar så behöver det passa på mot den byggnaden man vill glasa in. I vissa områden finns det krav på utformningen och/eller ökat skydd av värdefull kulturmiljö.
- Oavsett om det kräver bygglov eller inte så får inglasningen inte påverka brandskyddet negativt så risk för olyckor ökar mellan grannar.
För att det garanterat inte ska påverka brandskyddet ska det vara minst 8 meter från inglasningen till grannens byggnad. Men brandskyddet kan hanteras med tekniska lösningar om avståndet är mindre. - Vid inglasningar på flerbostadshus och ibland på radhus behöver brandskyddet redovisas i en brandskyddsbeskrivning som görs av någon med rätt kompetens.
Inglasning av altan som tillbyggnad (uterum)
Du behöver alltid bygglov för att glasa in ett uterum inom detaljplanerat område. Utanför detaljplanerat område kan det finnas undantag beroende på hur nära man har till grannar eller om det finns någon annan form av kulturmiljöskydd på byggnaden. Om du är osäker på vad som gäller för din fastighet så kan du alltid kolla med kommunen.
Men om vi förutsätter att det kräver bygglov så gäller följande:
Har altanen du vill glasa in bygglov sen tidigare?
- Om det finns en befintlig altan med tak som redan har bygglov så söker du bygglov för fasadändring för själva inglasningen.
- Om altanen saknar bygglov sen tidigare, då behöver du istället söka bygglov för tillbyggnad.
Innanför eller utanför detaljplanerat område?
- Behöver du söka bygglov för tillbyggnad inom detaljplanerat område så måste det finnas byggrätt kvar för att det ska finns en möjlighet att bevilja bygglovet.
Byggrätten reglerar hur mycket och vart du får får bygga på din fastighet. Förutom begränsningar i storlek på byggnader så finns det också regler om vart och hur nära sin fastighetsgräns man får bygga. - Utanför detaljplan så är det vi på kommunen som behöver göra en bedömning om storleken, utformningen och placeringen är lämplig utifrån diverse lagkrav och regler i samhället som vi behöver tas hänsyn till.
- Generellt för att bygglov ska kunna beviljas för inglasningar så behöver det också passa ihop på ett snyggt sätt med resten av byggnaden. I vissa områden finns det krav på utformning och/eller ökat skydd av värdefull kulturmiljö.
Minimera risken för olyckor och bygga tillgängligt
- En inglasning får inte påverka brandskyddet negativt eller på annat sätt öka risk för olyckor. För att det garanterat inte ska påverka brandskyddet ska det vara minst 8 meter från inglasningen till grannens eller annan intilliggande byggnad. Men brandskyddet kan du också säkerställa med tekniska lösningar om avståndet är mindre.
- En tillbyggnad behöver oftast även vara tillgänglig för personer med funktionsvariationer
Inglasning av fristående altan eller annan typ uteplats
Du behöver alltid bygglov för att glasa in ett uterum inom detaljplanerat område. Utanför detaljplanerat område kan det finnas undantag beroende på hur nära du har till grannar eller om det finns någon annan form av kulturmiljöskydd för området.
Men om vi förutsätter att det kräver bygglov så gäller följande:
Har uteplatsen du vill glasa in bygglov sen tidigare?
- Om det finns en befintlig uteplats med tak som det finns bygglov för så söker man bygglov för fasadändring för själva inglasningen.
- Om den fristående altanen saknar bygglov sen tidigare. Då behöver du istället söka bygglov för nybyggnad för komplementbyggnad.
Innanför eller utanför detaljplanerat område?
- Behöver du söka bygglov för nybyggnad inom detaljplanerat område så behöver det också finnas byggrätt kvar så det finns en möjlighet att bevilja bygglov.
Byggrätten reglerar hur mycket och vart du får får bygga på din fastighet. Förutom begränsningar i storlek på byggnader så finns det också regler om vart och hur nära sin fastighetsgräns man får bygga. - Utanför detaljplan så är det vi på kommunen som behöver göra en bedömning om storleken, utformningen och placeringen är lämplig utifrån diverse lagkrav och regler i samhället som vi behöver tas hänsyn till.
Vilka krav ställs på inglasningen?
- För att bygglov ska kunna beviljas för inglasningar så behöver det också göras på ett sätt sätt som passar in i omgivningen. Men framförallt får det inte påverka brandskyddet negativt eller på annat sätt öka risk för olyckor.
För att det garanterat inte ska påverka brandskyddet ska det vara minst 8 meter från inglasningen till grannens eller annan intilliggande byggnad. Men brandskyddet kan hanteras med tekniska lösningar om avståndet är mindre.
Om du är osäker på vad som gäller för din fastighet så kan du alltid kolla med oss på kommunen.
Vad behöver jag skicka in med min ansökan?
- Situationsplan/karta*
- Planritning*
- Fasadritning*
- Förslag till kontrollplan*
- Sektionsritning*
- Konstruktionsritning
- Produktinformation om glaspartierna. Inglasningar som är närmare golvet än 60 cm måste vara av säkerhetsglas.
- Brandskyddsbeskrivning. Vid större projekt som vid flerbostadshus eller radhus
Rubrikerna märkt med en * är obligatoriskt att lämna vid varje ansökan. Övriga handlingar kan komma att efterfrågas beroende på vad som kommer fram under handläggningen.
Läs mer om handlingarna på sidan Ritningar och ansökan.
Vad kostar det?
Vi tar ut en avgift för att handlägga ditt ärende, och den regleras i vår antagna kommuntaxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?
Anmäl via e-tjänst eller blankett
Tips och råd
- Vet du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
- Alla ritningar som skickas in måste vara tydliga. Det finns inget krav på att de ska vara arkitektritade men om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert. Läs mer under Ritningar och ansökan.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.