Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Bygglov för villa

Dags att göra verklighet av husdrömmen? Att bygga ett nytt hus är ett omfattande projekt som kräver tid, engagemang och noggranna förberedelser. När du ska bygga hus behöver du ansöka om bygglov.

Läs om hur bygglovsprocessen går tillöppnas i nytt fönster

Förberedelser

1. Ta reda på vad som gäller för ditt område

Beroende på var du bor har du olika förutsättningar. Via planarkivet kan du ta reda på om det finns en gällande detaljplan för ditt område. Om det inte finns en detaljplan kan du behöva söka ett förhandsbesked för att få veta om tomten är lämpligt att bygga på.

2. Beställ en karta

Innan du kan sätta igång behöver du beställa en nybyggnadskarta. Kartan behöver du för att kunna rita in vad det är du planerar att göra. Den färdiga ritningen kallas för situationsplan och är en av de handlingar du behöver skicka in.

Läs mer och beställ din nybyggnadskarta.

3. Anlita en kontrollansvarig

När du ska bygga ett hus behöver du utse en certifierad kontrollansvarig. Några av den kontrollansvariges uppgifter är att hjälpa till med förslaget till kontrollplan, se till att kontrollplanen följs och vara med på möten.

Vad kostar det?

En avgift tas ut för handläggningen av ditt ärende. Avgiften regleras i kommunen antagen taxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?

Vad behöver jag för att göra min ansökan?

läs mer om handlingarna på sidan Ritningar och ansökan.

Anmälan via e-tjänst eller blankett

Tips och råd

  • Kom ihåg att du inte får börja bygga ditt hus förrän du har fått startbesked.
  • Visste du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
  • kom ihåg att byggnader måste vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmågan. Läs mer om tillgänglighet i byggnader.
  • Alla ritningar som skickas in måste vara fackmannamässigt utförda. Om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert. Läs mer under Handlingar och ansökanöppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2020-05-08
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.