Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Förändra byggnadens utsida

När du vill förändra något på en byggnads utsida, också kallad fasadändring, kan det påverka byggnadens karaktär och säkerheten mellan byggnader, men också hur hela bostadsområdet upplevs. Därför kräver utvändiga ändringar ofta bygglov. Här hittar du några vanliga exempel på fasadändringar och när de kan kräva bygglov

När kräver fasadändringar bygglov?

Kravet på bygglov för fasadändring beror på var huset ligger och vilken påverkan ändringen har på omgivningen. I en bedömning så tittar vi också på om stilen, färgerna formen och materialet du valt passar ihop med husets arkitektur färger och former former. Vi tittar även på om fasadändringen kan påverka säkerheten mellan byggnader.

Inom detaljplanerat område?

En detaljplan reglerar användningen av mark och utformningen av byggnader inom ett område, och inom detaljplanerat område behöver du nästan alltid bygglov för väsentliga fasadändringar

  • Det går inte generellt att säga vad som är en väsentlig förändring. Det beror på byggnadens egna förutsättningar, hur ändringen kan påverka huset karaktär och hur det passar in i omgivningen.
  • Om ändringen följer detaljplanens regler och är väldigt lik det befintliga utseendet kan det ibland vara bygglovsfritt, men det är bäst att kontrollera med kommunen. Det kan nämligen finnas andra lokala bestämmelser som ska följas för att bevara kulturhistoriska värdefulla områden och byggnader eller områden med speciell arkitektur.
  • Även om en stor förändring av huset fasad följer detaljplanens regler, och konsekvenserna för området eller huset är obetydliga, så kräver det ändå bygglov. Det innebär istället en större möjlighet till att kunna få bygglovet beviljat. Eftersom de flesta större förändringar kräver bygglov, kan kommunen lättare fånga upp de förändringar som är olämpliga eller strider mot reglerna.

Utanför detaljplanerat område och på landsbyggd?

  • För villor och fritidshus (inklusive garage, förråd och andra komplementbyggnader) finns det sällan regler för hur fasader måste se ut och då kräver det normalt inte bygglov heller. Det kan däremot ändå finnas lokalar regler för att bevara kulturhistorska byggnader och värdefull arkitektur som man måste ta hänsyn till.
  • För övriga byggnader kan det ställas krav på bygglov vid fasadändring, eftersom deras påverkan på landskapet och omgivningen anses vara större.

Men fråga gärna oss på kommunen vad som gäller för dig. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och kontrollera innan du börjar förändra något på en byggnad!

Kom ihåg: Ta hänsyn till grannar och områdets stil även om bygglov inte krävs, Det kan vara bra att tänka på att form färg och material passar till byggnaden och i området.

Exempel på vanliga förändringar av fasaden?

Här hittar du olika åtgärder som kan kräva bygglov och vad du bör tänka på när du planerar en fasadändring eller renovering.

Byte av färg

Bygglov kan krävas för omfärgning av en byggnad om det innebär att det ändrar utseendet väldigt mycket.

Detta beror på att ändringen kan påverka byggnaden karaktär och hur det passar in med övriga hus i området. Det kan också finnas regler i detaljplaner som säger vilka färger byggnader ska ha inom ett visst område. Desto mer enhetligt bostadsområde, desto mindre lämpligt att göra förändringar som sticker ut.

Målar du om i exakt samma färg som innan så behöver du troligen inget bygglov. Om det inte gäller en kulturhistorisk värdefull byggnad, då krävs det även bygglov vid renovering.

Exempel på vanliga förändringar som kan kräva bygglov.

  • Ändra färg på byggnaden från mörkt till ljus eller från en neutral färg till något mer färgstarkt.
  • Byta från svart till rött tak.
  • Byta färg på fönster dörrar och knutbrädor eller andra snickerier.

Men för att vara riktigt säker på om du behöver bygglov, så kan du alltid fråga oss på kommunen vad som gäller för dig.

För att vi ska kunna svara behöver du kunna redovisa hur det ser ut idag och vad du planerar att förändra. Färgkoder (NCS eller RAL koder ) och bildexempel är till stor hjälp.

Byte av fasadmaterial

Bygglov kan behövas för materialbyte på en byggnad. Att byta material på husets väggar eller tak kan nämligen innebära en stor förändring av byggnadens utseende och påverka hur huset passar in i omgivningen. I områden med kulturhistorisk värdefulla byggnader eller värdefull arkitektur men även i områden med väldigt enhetliga hus är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på ändringar som kan påverka huset och området på ett negativt sätt.

Exempel på materialändring som kan kräva bygglov:

  • Byte av takmaterial.
    Att ändra mellan olika varianter på takplåt, betongpannor, tegelpannor, kopparplåt, takpapp, sedumtak och liknande kan förändra utseendet på en byggnad väldigt mycket. Även om man byter till ett nytt material som har samma färg som tidigare så kan det ändå förändra byggnadens karaktär.
  • Panela om en fasad.
    Även om man bara byter ut panelen på fasaden så kan husets karaktär förändras drastiskt om man väljer en annan bredd, utformning, fasning eller riktning på panelen.
  • Putsa fasaden på ett tegelhus
  • Sätta träpanel på ett puts eller tegelhus
  • Ändra från plåt till träfasad eller omvänt.
  • Byta fönster och dörrar

Men för att vara riktigt säker på vad som gäller så kan du alltid fråga oss på kommunen vad som gäller för dig. För att vi ska kunna svara behöver du kunna redovisa hur det ser ut idag och vad du planerar att förändra, bildexempel är till stor hjälp.

Byte av tak

Att byta tak behöver nödvändigtvis inte kräva bygglov om man byter till exakt samma takmaterial med samma utseende som innan.
Men det finns flera tillfällen när byte av tak kan kräva bygglov (eller anmälan).

  • Om man byter färg, material eller både och på taket.
  • Om man ändrar form på taket.
    Att ändra form på en byggnad är alltid en väsentlig ändring. Men om ändringen av taket också innebär en volymökning av byggnaden, exempelvis om man bygger om ett platt tak till ett spetsigt sadeltak så kan det i istället kräva bygglov för tillbyggnad om vi bedömmer att volymändringen blir så stor att man kan använda utrymmet på ett sätt som inte kunde göras med platt tak.
  • I områden med kulturhistorisk värdefulla byggnader eller värdefull arkitektur, men även i områden med väldigt enhetliga hus är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på ändringar som kan påverka byggnader eller områden på ett negativt sätt.
  • Ibland när takmaterial ska bytas till exakt lika som innan, kan det visa sig att takkonstruktionen också är dålig och du inser att takstolar eller andra bärande delar behöver bytas ut. Då kräver takbytet istället en bygganmälan om ingrepp i bärande konstruktion. Det för att kommunen ska kunna kontrollera att du som byter taket har tillräcklig kunskap att genomföra ett sånt byggprojekt och på så sätt unvika olyckor och framtida skador.

Men för att vara riktigt säker på vad som gäller så kan du alltid fråga oss på kommunen vad som gäller för dig. För att vi ska kunna svara behöver du kunna redovisa hur det ser ut idag och vad du planerar att förändra, bildexempel är till stor hjälp.

Byte eller ändring av fönster

Att byta eller ändra fönster kan innebär en stor förändring av byggnadens utseende och påverka hur huset passar in i omgivningen. Men också påverka risk för skärskador och ökad brandspridning mellan byggnader, och i vissa fall hur det påverkar grannars intigritet.

I områden med kulturhistorisk värdefulla byggnader eller värdefull arkitektur, men även i områden med väldigt enhetliga hus är det särskilt viktigt att minimera ändringar som kan påverka byggnader eller områden på ett negativt sätt.

Exempel på förändringar som kan kräva bygglov:

  • Byte av fönster.
    - Att byta ut fönster kan ändra både utseende och funktion. Framförallt är det viktigt att du sätter in energieffektiva fönster i din bostad eftersom vi ständigt bör sträva efter att minska vår energiförbrukning. Lägsta tillåtna U-värde på fönster är 1,2. Det kravet finns oavsett om bytet kräver bygglov eller inte.

    - Att byta fönster kan också ändra utseendet på huset. Spröjs passar kanske bättre på vissa typer av byggnader precis som stora glaspartierkan passa bättre på andra andra typer av hus.

    - Materialvalet kan också ha betydelse. Att exempelvis byta från träfönster till PVC (plast) fönster i ett klassiskt -50talshus som tidstypiskt har ganska små fönster, kan innebära att man försämrar ljusinsläppet till en gräns som inte är tillåtet, för att fönsterkarmar i PVC måste vara kraftigare än karmar i trä, och då tappar man glasyta ist. Är byggnaden värdefullt kulturhistorisk är det kansk inte tillåtet att byta fönster till en variant med annat material eller design.
  • Ta upp hål för nya dörrar och fönster eller stora glaspartier.
    - Sätter du in en ny ytterdörr på någon av fasaderna så måste den kanske följa de tillgänglighetsregler som finns, det kan finnas krav på en minsta bredd på dörren som ska installeras.
    -
  • Ta bort och sätta igen fönster.
    Även om man bara byter ut panelen på fasaden så kan husets karaktär förändras drastiskt om man väljer en annan bredd, utformning, fasning eller riktning på panelen.

Men för att vara riktigt säker på vad som gäller så kan du alltid fråga oss på kommunen vad som gäller för dig. För att vi ska kunna svara behöver du kunna redovisa hur det ser ut idag och vad du planerar att förändra, bildexempel är till stor hjälp.

Byte eller ändring av ytterdörrar, portar och snickeridetaljer

Att byta eller ändra byggnadens detaljer såsom fönster, dörrar, portar och diverse snickerier kan innebär en stor förändring av byggnadens utseende och påverka hur huset passar in i omgivningen och därmed kräva bygglov. Men också påverka risk för ökad brandspridning mellan byggnader, hur tillgängligt huset blir för någon med funktionsvariation eller hur det påverkar grannars integritet.

I områden med kulturhistorisk värdefulla byggnader eller värdefull arkitektur, men även i områden med väldigt enhetliga hus är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på ändringar som kan påverka byggnader och områden på ett negativt sätt.

Exempel på förändringar som kan kräva bygglov:

  • Byte av fönster.
    - Att byta ut fönster kan ändra både utseende och funktion. Framförallt är det viktigt att du sätter in energieffektiva fönster i din bostad eftersom vi ständigt bör sträva efter att minska vår energiförbrukning. Lägsta tillåtna U-värde på fönster är 1,2. Det kravet finns oavsett om bytet kräver bygglov eller inte.

    - Att byta fönster kan också ändra utseendet på huset. Spröjs passar kanske bättre på vissa typer av byggnader precis som stora glaspartier kan passa bättre på andra andra typer av hus.

    - Materialvalet kan också ha betydelse. Att exempelvis byta från träfönster till PVC (plast) fönster i ett klassiskt -50talshus som tidstypiskt har ganska små fönster, kan innebära att man försämrar ljusinsläppet till en gräns som inte är tillåtet, för att fönsterkarmar i PVC måste vara kraftigare än karmar i trä, och då tappar man glasyta ist. Är byggnaden värdefullt kulturhistorisk är det kanske inte tillåtet att byta fönster till en variant med annat material eller design.
  • Ta upp hål för nya dörrar och fönster eller stora glaspartier.
    - Sätter du in en ny ytterdörr på någon av fasaderna så måste den kanske följa de tillgänglighetsregler som finns, det kan finnas krav på en minsta bredd på dörren som ska installeras.
    -
  • Ta bort och sätta igen dörrar och fönster.
    Även om man bara byter ut panelen på fasaden så kan husets karaktär förändras drastiskt om man väljer en annan bredd, utformning, fasning eller riktning på panelen.
  • Sätta in en garageport
  • Sätta träpanel på ett puts eller tegelhus
  • Ändra från plåt till träfasad eller omvänt.
  • Byta fönster och dörrar

Men för att vara riktigt säker på vad som gäller så kan du alltid fråga oss på kommunen vad som gäller för dig. För att vi ska kunna svara behöver du kunna redovisa hur det ser ut idag och vad du planerar att förändra, bildexempel är till stor hjälp.

Montering av skorstenar eller imkanaler längs med husets fasad

Att ändra dessa funktioner/detaljer kan innebär en stor förändring av byggnadens utseende och påverka hur huset passar in i omgivningen och därmed kräva bygglov. Men det kan också också påverka risk för ökad brandrisk och brandspridning mellan byggnader.

I områden med kulturhistorisk värdefulla byggnader eller värdefull arkitektur, men även i områden med väldigt enhetliga hu sär det särskilt viktigt att vara uppmärksam på ändringar som kan påverka byggnader eller områden på ett negativt sätt.

Exempel på förändringar som kan kräva bygglov:

  • Fasadmonterad skorsten
  • Fasadmonterad Imkanal

Men för att vara riktigt säker på vad som gäller så kan du alltid fråga oss på kommunen vad som gäller för dig. För att vi ska kunna svara behöver du kunna redovisa hur det ser ut idag och vad du planerar att förändra, bildexempel är till stor hjälp.

Tilläggsisolering

Att tilläggsisolera kräver i sig inte bygglov, men de förändringar som blir genom tilliggsisoleingen kan kräva bygglov för fasadändring.

Vanliga förändringar vid tilläggsisolering:

  • Byte till ny typ av fasadmaterial
  • Ändrad riktning av fasadpanel
  • Ny kulör vid målning
  • Fönster får en ny utformning, beroende på om fönsterna flyttas ut till den nya fasaden eller sitter kvar på orginalplatsen och det blir ett djupare fönsterhål.

I områden med kulturhistorisk värdefulla byggnader eller värdefull arkitektur, men även i områden med väldigt enhetliga hus är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på ändringar som kan påverka byggnader eller områden på ett negativt sätt,

Men för att vara riktigt säker på vad som gäller så kan du alltid fråga oss på kommunen vad som gäller för dig. För att vi ska kunna svara behöver du kunna redovisa hur det ser ut idag och vad du planerar att förändra, bildexempel är till stor hjälp.

Vad kostar det?

Vi tar ut en avgift för att handlägga ditt ärende, och den regleras i vår antagna kommuntaxa. Mer information om taxan finns på sidan Vad kostar bygglov och anmälan?

Ansök via e-tjänst eller blankett

Tips och råd

  • Vet du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
  • Alla ritningar som skickas in måste vara tydliga. Det finns inget krav på att de ska vara arkitektritade men om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert. Läs mer under Ritningar och ansökan.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.