Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Belysning

Rätt och energieffektiv belysning bidrar till bra inomhusmiljö, låg energianvändning och ett ökat välmående. Därför lönar det sig att se över belysningen både i hemmet, på företaget och i offentliga lokaler. Det finns flera olika ljuskällor som kombinerar bra ljus med lång livslängd och högt ljusutbyte. Glödlampan har sedan 2009 fasats ut inom EU, men det finns idag flera bra alternativ som både ger bra ljus och en god ekonomi.

Belysning

LED-lampor

LED-lampor finns i en rad olika modeller med olika färgtoner. En LED-lampa är cirka åtta gånger effektivare än en glödlampa och har mycket lång livslängd, upp till 50 gånger längre än en glödlampa. Var uppmärksam på kvaliteten när du köper en LED-lampa, ett bra tips är att se hur den lyser i affären. Kontrollera att du får rätt färgtemperatur; vill du att den ska ha samma varma ljus som glödlampan ska färgtemperaturen vara ungefär 2 700 - 3 000 K. Högre temperatur ger ett vitare ljus vilket kan vara bra vid arbetsbelysning. En annan viktig parameter är färgåtergivningen, som anges med ett Ra-index. Ra-värdet ska vara minst 80, och ett värde på 100 motsvarar glödlampans färgåtergivning.

Lysrör

De vanligaste typerna av lysrör kallas T8 och T5. T8-lysröret sitter ofta i äldre armaturer med driftdon, kondensator och glimtändare. Det tar tid innan lysröret tänds helt och flimmer kan uppstå. T5-lysröret passar i nyare armaturer med elektroniska högfrekvensdon (HF-don). Där tänds lysröret direkt och flimrar inte. Ett byte från T8 till T5 sänker energianvändningen med ca 25 %. Ett energieffektivt alternativ till det traditionella lysröret är LED-lysrör som idag ofta kan installeras i samma armatur som gamla lysrör men är minst dubbelt så effektiva.

Generellt rekommenderas det att hela armaturen byts ut vid ett byte till en ny typ av lampa, men det finns även lösningar där armaturen konverteras för att passa en annan lampa.

Halogenlampor

Halogenlampor finns också i många modeller. Det är en sorts glödlampa och kallas därför ofta halogenglödlampa. En del ser ut som äldre glödlampor men är 1,5 - 2 gånger effektivare. Halogenlampan har en tjock glasdel som omger glödtråden och blir mycket varm, ca 2 500 °C. Halogenlampan håller två till tre gånger längre än en glödlampa. Kraven på halogenlampan skärptes år 2016 och den kommer att fasas ut år 2018.

Lågenergilampor

Kompaktlysrör eller lysrörlampor (kallas ibland även lågenergilampor) kan beskrivas som ett tunt lysrör som har vikts ihop flera gånger. De finns i olika former och färgtoner. Lampan har ofta ett yttre hölje som gör att de ser ut som en glödlampa. Lågenergilampan är cirka fem gånger effektivare än glödlampan och håller ungefär 10 - 15 gånger längre. Tyvärr innehåller lågenergilampan lite kvicksilver, vilket gör den till ett lite sämre alternativ jämfört med LED ur miljösynpunkt.

Mer information

Informationsblad om belysninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Guide till ljuset du vill halänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2020-03-10
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.