Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Bra exempel - solceller

Sandviken

Familjen Lundberg i Sandviken har haft egen elproduktion sedan våren 2017. Deras solcellsanläggning producerar 6500 kWh per år och förser idag inte bara sitt hushåll med el, utan också sin elbil. Mats delar med sig av sina erfarenheter genom att svara på lite frågor.

Solceller

Hur kommer det sig att ni valde solceller?

- Jag har ett stort intresse av hållbarhetsfrågor och att kunna producera egen förnybar energi var någonting som lockade. Det känns tryggt att veta varifrån elen kommer och det är roligt att visa vägen för andra som går i tankar om att skaffa solceller.

Är ni nöjd med anläggningen?

- Jättenöjd! Än så länge har det varit problemfritt. Det känns också häftigt att bränslet till vår elbil kommer direkt från hustaket. Under sommarhalvåret fungerar bilen som ett batterilager. Idag betalar vi runt 1 krona milen, vilket inte är fy skam.

Något mindre bra?

- Förutom att det råkade bli någon repa på takpappen när vi bar upp panelerna finns det ingenting att klaga på. Sandviken energi hjälpte oss att byta elmätare kostnadsfritt och vi tog hjälp av en elektriker vid installationen, så det var inga konstigheter. Något att tänka på är ju att solcellerna inte ger lika mycket energi under vinterhalvåret.

Har du några tips till andra som går i tankar om att skaffa solceller?

- Alla kan göra det! Processen är smidig och det är en skön känsla nu när solpanelerna är på plats. Ett bra tips jag kan ge är att ta kontakt med en mäklare i samband med installationen. Solceller höjer värdet på huset då energideklarationen blir bättre och detta går att använda för att bättra på huslånet.

På en skala från 1-10, hur svårt var det egentligen att skaffa solceller?

- En 2a. Det var mycket lättare än jag trodde! Det svåra var egentligen att gå från tanke till handling. Men när jag väl kom över den puckeln var processen jättelätt.

elbil

Sidan uppdaterad: 2020-03-10
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.