Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Ventilation

För att undvika dålig lukt och mögel behöver bostäder och lokaler ha en god ventilation. Det kan även hjälpa till att förebygga astma och allergiproblem samt förbättra vårt välbefinnande och vår koncentrationsförmåga. Ett väl fungerande ventilationssystem skapar ett hälsosamt och behagligt inneklimat utan att skapa drag- eller temperaturproblem. Lämplig teknik och skötsel av din ventilation kan också innebära att du sparar energi och pengar.

Hur fungerar det?

Grundprincipen för alla ventilationssystem är att luften sugs ut (frånluft) i fukt- och luktbelastade rum som kök, toalett och tvättstuga. Luften tillförs (tilluft) i rum för daglig samvaro samt rum för sömn och vila, exempelvis i vardagsrum och sovrum. Det är en fördel om värmen i avluft kan återvinnas.

Hur ser din ventilation ut?

Det är viktigt att du tar reda på hur ventilationen fungerar i just ditt hus. Vilket år ditt hus byggdes ger dig viktiga grundkunskaper och förståelse för hur ventilationen av ditt hus var tänkt att fungera när det var nybyggt. För att få en bild över hur ventilationen fungerar idag, behöver du också ta reda på om användningen av huset eller rummen kan ha förändrats med tiden. Det kan också ha gjorts åtgärder och investeringar som påverkat ventilationen.

Olilka ventilationssystem

Det finns olika ventilationssystem. Självdrag, FT-system, FTX-system och FVP-system är exempel på dessa. Nedan hittar ni länkar där de olika systemen beskrivs.

Mer information

Informationsblad om ventilationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad: 2020-03-10
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.