Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Hållbara produkter

Allt vi konsumerar produceras någonstans och har olika påverkan på miljön. Genom att vi tänker efter en extra gång när vi handlar påverkar vi både oss själva, producenterna och vår omvärld.

Hållbar mat 

Dina matvanor påverkar hur du mår, hur vår miljö mår och hur andra människor har det i vår värld. Livsmedelsverket har bra information på sin sida om Matvanor, hälsa och miljölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är ekologisk mat?

Ekologisk mat produceras utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och man tar större hänsyn till djuren. Kemiska bekämpningsmedel är förbjudna i ekologisk produktion och kemiska gifter sprids inte till sjöar och grundvatten från odlingar. Ekologisk odling gynnar biologisk mångfald då fåglar och insekter inte påverkas av kemiska bekämpningsmedel.

Vad som får kallas ekologiskt regleras i EU:s lagstiftning. Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har bra information om lagstiftningen om ekologisk mat. I Sverige är ekologiska produkter ofta märkta med KRAV-märket, som visar att de uppfyller reglerna för KRAVlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Handla giftfritt

Du omges av väldigt många kemiska produkter i vardagen. Som exempel kan nämnas läkemedel, bekämpningsmedel, tvätt- och rengöringsmedel, målarfärger, skönhetsprodukter och mycket mer. Kemiska ämnen finns också i kläder, möbler, datorer, mobiler och i alla andra varor.

Hållbara produkter

Många produkter märks på olika sätt och det kan vara svårt att veta vad de olika symbolerna står för. Men det finns bra information om miljömärkning hos Hallå Konsument!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2016-12-05
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.