Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Projektet Last för alla

Under 2021 drar vi igång med projektet Last för alla för att bidra till en förändrat resebeteende i Sandviken. Vi följer fem familjer som vill testa lösa livspusslet med el-lastcykel helt gratis under tre månader.

Varför ett projekt med el-lastcykel i fokus?

Syftet med projektet Last för alla är att bidra till en förändrat resebeteende i Sandviken genom att fem barnfamiljer som har börjat fundera på att cykla mer får låna en el-lastcykel under tre månader.

Erfarenheter från arbete med mobilitet och hållbart resande är att när man fått prova på en ny vana så är det en stor andel av dem som fortsätter med den nya vanan. Förhoppningen är att dessa fem familjer fortsätter att använda el-lastcykeln istället för bil efter låneperioden.

Vi hoppas att projektet kan leda till att fler blir intresserade av en el-lastcykel genom att man ser fler el-lastcyklar i staden och att man får ta del av familjernas erfarenheter.

Anpassa staden till mer cykling

Vad kan vi som kommun göra för att fler ska välja att åka till jobbet eller skolan med cykeln istället för bil? Under låneperioden följer vi familjernas användande och ta del av deras erfarenheter. Som deltagare i projektet bidrar ni till Sandvikens hållbara utveckling!

Tillsammans kan vi nå våra miljömål

Hållbart resande är en viktig del av hållbar utveckling då det bidrar till effektiv och klimatsmart stadsutveckling. I Sverige är 92 procent av alla personbilar i trafiken fossildrivna vilka bidrar till utsläpp av luftföroreningar som påverkar både miljö och hälsa.

På nationell nivå har Sverige som mål att minska utsläppen från transporter med 70 procent till 2030. Eftersom 80 procent av alla bilresor i tätorten är kortare än 3-4 km har el-cyklar en stor potential att ersätta många korta klimatpåverkande resor och bidra till det nationella klimatmålet.

Projektet genomförs av VGS med finansiering från Region Gävleborg.

För mer information kontakta gärna projektledaren Christina Morais Juhlin via mejl christina.juhlin@sandviken.se.

Vad tycker familjerna?

Vi intervjuade familjen Höglund från Järbo som provar på en el-lastcykel med projektet Last för alla. På videon nedan delar familjen sina upplevelser.

Så här gick det till

Projektet hade fem cyklar att låna ut och 61 familjer anmälde sitt intresse för att få prova en el-lastcykel för att se om det är en bra lösning för vardagspusslet. De utvalda fem familjerna lånade el-lastcykeln under tre månader mellan juli och oktober helt gratis. Efter provperioden har familjerna möjligheten att köpa cykeln.

Under provperioden dokumenterar familjerna sina erfarenheter och kan dela med sig på olika sätt, t.ex. genom att föra dagbok, vlogga och med intervjuer. Dessa erfarenheter kommer hjälpa oss bättre planera Sandviken för lastcyklar.

Vem deltar i projektet?

Familjerna som valdes till projektet:

  • Har minst ett barn som är under 10 år
  • Bor i olika delar av Sandvikens kommun
  • Har en säker plats för att parkera el-lastcykeln
  • Har giltig hemförsäkring som täcker cykelstöld eller skador
  • Bor i olika boendeformer

Utvalda familjer har fr.o.m juli börjat cykla med sina el-lastcyklar.

Har du redan en lastcykel? Dela med dig!

Är lastcykeln redan en del av ditt livspussel? Olika sorts lastcyklar syns redan i Sandviken och du kan också delta i projektet genom att:

  • Skicka ett mejl till christina.juhlin@sandviken.se med dina tips, det du tycker fungerar bra i Sandviken för lastcyklar och vad kommunen kan förbättra.
  • Inspirera andra att cykla mer i Sandviken genom att använda hashtaggen #sandvikencyklar #lastföralla i sociala medier för att dela dina vardagar med din cykel.

Fakta om cykeln

El-lastcyklar som används i projektets är hyrda från ActLife7 Länk till annan webbplats.. Alla familjer får låna en Cangoo Easy-E el-lastcykel samt hjälmar, en kättinglås och en regnkappell.

Cangoo Easy-E är en trendig trehjuling cykel med en stor låda med dörr på framsidan. Detta gör det enkelt för barn att komma in och sitta i lådan! Med Shimano Tourney 6-växlad växellåda och den kraftfulla motorn i bakhjulet kan en andas genom vinden och den tuffaste terrängen. Och tack vare den robusta stålramen, speciella tunga ekrar, bekväm parkeringsbroms och säkerhetsbälten i lådan är säkerheten för Cangoo Easy mer än bra.

Tipsa en kompis!

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.