Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Från den 24 december skärps restriktionerna på restauranger och kaféer

För att bromsa smitta och skydda människors hälsa införs ytterligare restriktioner för serveringsställen. Från den 24 december får max fyra personer sitta tillsammans vid samma bord och alkoholförsäljning får inte ske efter klockan 20.00.

Max fyra i sällskap på restaurang

I november skärptes restriktionerna på hur stora sällskap som får sitta vid samma bord på en restaurang, bar eller ett kafé till åtta personer. Från och med den 24 december sänks den gränsen ytterligare, maximalt fyra personer får då utgöra ett sällskap.

Folkhälsomyndighetens skärpta föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen

Ingen alkoholservering efter klockan 20:00

Förbudet om att servera alkohol på restauranger och barer efter klockan 22.00 skärps. Från och med den 24 december blir det förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00 Förbudet föreslås nu gälla till och med den 7 februari men kan komma att förlängas.

Regler för minskad trängsel på serveringsställen

Den 1 juli infördes en ny tillfällig lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder  på serveringsställen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Den föreslås gälla till den 31 maj 2021.

För att göra det tydligare vilka åtgärder serveringsställen bör vidta för att förebygga trängsel och därmed minska risken för spridning av covid-19 har föreskrifter och allmänna rådlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till den nya lagen om smittskyddsåtgärder ändrats. Ändringarna gäller från den 3 november.

Nytt i föreskrifterna:

  • Storleken på ett sällskap som får sitta vid samma bord på ett serveringsställe begränsas nu till åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Från 24 december gäller max 4 personer vid samma bord.
  • Minimiavståndet på minst en meter mellan sällskap har förtydligats, tidigare bara ett allmänt råd.
  • Även avstånd mellan köande till buffé och sittande gäster måste nu vara minst en meter.
  • Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

Sedan tidigare gäller även att:

  • Den som driver ett serveringsställe ska erbjuda besökare möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion.
  • Serveringsstället ska lämna information till besökarna gällande hur smittspridningen kan minskas.
  • Mat och dryck ska intas sittandes vid bord eller bardisk.
  • Den som driver ett serveringsställe ska säkerställa att personalen får information om hygienåtgärder för att förhindra smittspridning mellan besökare.

Upplever du trängsel?

Om du upplever trängsel på serveringsställen som du misstänker kan leda till ökad spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till samhällsbyggnadsförvaltningen. Kommunens livsmedelsinspektörer utför kontroller med syfte att kontrollera att livsmedelsföretagen har rutiner så att gäster ska kunna hålla avstånd på restauranger, uteserveringar, caféer.

Om en verksamhet inte följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter kan verksamheten begränsas på något sätt tex. genom begränsade öppettider, begränsningar i antalet gäster eller som yttersta konsekvens stängas.

Det är livsmedelsföretagarens ansvar att lagen följs men det är viktigt att alla hjälps åt att begränsa smittspridningen, varje individ behöver ta sitt ansvar. Håll avstånd och välj ett annat serveringsställe om du tycker det ser ut att kunna bli trångt på det ställe du planerat att besöka.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd
om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information till företagare - Länsstyrelsen Gävleborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ladda mer affischen - Undvik att bli smittad och smitta andralänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se