Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.

Eldning med ved och pellets

Att elda med förnyelsebara bränslen, som till exempel ved och pellets, är ur klimatsynpunkt bättre än att elda med fossila bränslen. Vid eldning av ved kan det dock bildas luftföroreningar som är hälsofarliga för människor att andas in.

Du som eldar

Använder du vedpanna för uppvärmning eller kamin alternativt braskasett för myseldning är det bra att regelbundet se över anläggningen så att den fungerar som den ska. Du bör också tala med dina grannar för att höra om någon besväras av röken.

Genom att elda rätt kan du göra en stor skillnad för både hälsa och miljön. Läs mer i broschyren Elda rätt.

Innan du installerar eller ändrar en eldstad, rökkanal, braskamin, kakelugn eller öppen spis, och numera även kassett eller insats, ska åtgärden anmälas till samhällsbyggnadsnämnden. Läs mer om detta på sidan Bygglov och anmälan av byggåtgärder Öppnas i nytt fönster..

Besväras du av andras eldning?

Om du får besvär när någon eldar bör du alltid först kontakta den som eldar. Ta kontakt genast när besvär uppstår, så att den som eldar vet vilka förhållanden som orsakade besvären. Be denne kontrollera sin anläggning och eldningsteknik. Fortsätter besvären kan du kontakta Västra Gästriklands samhällsbyggnads­förvaltning genom att göra en anmälan om störning.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.