Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Familjerna är överens: lastcykeln är en bra lösning även i Sandviken

61 familjer visade intresse att prova på ett nytt sätt att resa med projektet Last för alla. Fem familjer fick möjligheten att prova på en el-lastcykel under tre månader och två har bestämt att köpa loss den. Under provperioden delade de med sig av sina erfarenheter vilket kommer bidra till mer hållbart resande i Sandviken.

De fem familjerna som deltog i projektet Last för alla har nu testat lösa livspusslet med en el-lastcykel mellan juli och oktober. Två familjer har valt att köpa loss cykeln.

Hur kan en el-lastcykel vara en bra lösning?

Familjerna som deltog i projektet är överens att el-lastcykeln passar bra för alla korta resor inom Sandviken. Att resa med en lastcykel blir en rolig aktivitet för hela familjen då småbarnen gärna åker med i lådan och äldre barn cyklar bredvid. Familjerna har upplevt större frihet, mer kvalitetstid med barnen och en ny hälsosammare livsstil.

Under provperioden har familjerna använt bilen till längre resor där el-lastcykeln inte når. Projektet visar att el-lastcykeln har stor potential att ersätta många korta klimatpåverkande resor då 80 procent av alla bilresor i tätorten är kortare än 3–4 kilometer. En stor del av växthusgaser och luftföroreningar kommer från bilar vilket bidrar till global uppvärmning och hälsorisker för samhället.

Erfarenheter bidrar till stadsplanering

Familjernas erfarenheter från Sandviken, Järbo och Årsunda bidrar till stadsplanering som uppmuntrar till mer cyklande och hållbart resande i Sandvikens kommun. Projektets erfarenheter och upplevelser presenterades för trafikplanerare och miljöstrategier på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning samt till Sandvikenhus, som är projektets samarbetspartner, för att öka kunskapen om el-lastcyklar.

Om projektet Last för alla

Last för alla var ett projekt som Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning drev under år 2021 för att bidra till hållbara resebeteenden i Sandviken. Projektet finansierades av Region Gävleborg.

Läs mer information om projektet Last för alla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

El-lastcykel