Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Res klimatsmart och variera dina resor under mobilitetsveckan

På fredag den 16 september drar den årliga mobilitetsveckan i gång! Under veckan uppmuntrar vi invånare till att variera sina resor och tänka klimatsmart genom att cykla, gå eller använda kollektivtrafik så mycket som möjligt.

Genom att gå, cykla eller välja kollektivtrafiken bidrar man till mer hållbara resor och transporter.

Tusentals städer engagerar sig varje år

Årets tema är Bättre resande. Genom att välja att gå, cykla eller åka kollektivt till jobbet och skolan gör man en stor insats för sig själv, kommunen och klimatet”, säger Jennie Jonsson, trafikingenjör på Sandvikens kommun.

Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) kallades tidigare för trafikantveckan. Det är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till nya vanor genom mer hållbara resor och transportsätt.

Veckan har funnits sedan 2002 och varje år samlar den tusentals kommuner och städer i flertalet länder.

Bilfria dagen den 22 september

Under Bilfria dagen uppmuntras alla invånare i EU att under en dag lämna sin bil hemma. Utmana familjen och vänner! Dela med er av foton från era bilfria resor genom att tagga #CarFreeDay och @sandvikenskommun i era sociala medier.

Cykla i alla väder - kom och hämta ett sadelskydd!

I samband med veckan så delar vi även ut skydd till din cykelsadel. Välkommen in till oss i Stadshuset för att hämta ditt sadelskydd hos Medborgarservice!

Visste du?

  • Cykeln är det mest energisnåla transportmedlet som existerar.
  • Det görs ungefär en miljard cykelresor i Sverige varje år, vilket innebär att var tionde resa är en cykeltur.
  • Det finns faktiskt dubbdäck att köpa till din cykel så att du även kan cykla på vintern.
  • Om Sveriges bilister höll hastighetsbegränsningen skulle utsläppen av koldioxid minska med 1 miljon ton per år, motsvarande 2 procent av landets totala koldioxidutsläpp.

Läs mer!

På Trafikverkets webbplats finns mer att läsa om den Europeiska mobilitetsveckan Länk till annan webbplats. - för hållbara resor och transporter.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Familj som cyklar längs en grusväg i regnigt väder.