Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Töm säcken på återvinnings­centralen

När du lämnar saker till återvinningscentralen ska säckar tömmas och innehållet sorteras i rätt container.

Säckar måste tömmas på sitt innehåll

En förändring som skett på återvinningscentralen den senaste tiden är att säckar inte får slängas utan att tömmas på sitt innehåll och sorteras i rätt container.

Det är en av flera åtgärder på återvinningscentralen för att undvika att vissa containrar blir slasktrattar, så att vi ska kunna återvinna mer. Enligt Gästrike Återvinnares uppskattningar skulle 30% av det avfall som ligger i containern för Brännbart kunna återvinnas eller återanvändas istället för att skickas till förbränning. Att bränna upp avfall är dyrt, både för miljön och ekonomin. Genom att öka sorteringen ser vi till att sänka kostnaderna samtidigt som vi kan ta till vara på ännu mer material som resurs. 

Sortera ditt avfall innan du åker till återvinningscentralen

En annan åtgärd för att öka återvinningen är att ta bort containern för Brännbart/Smått brännbart. Istället finns en ny container där du endast ska lägga “Saker som inte ska återvinnas”. I Gävle, Sandviken och Skutskär är den uppdelad på saker som är större än 1x1 m (t.ex. stoppade möbler och madrasser) och saker som är mindre än 1x1 m (t.ex. resväskor, presenningar och takpapp). Det enda du behöver tänka på är att sortera ännu bättre innan du kommer till återvinningscentralen. I sorteringsguiden på Gästrike Återvinnares webbplats kan du söka fram vad som ska sorteras var.
Sorteringsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den tömda säcken kan användas igen

Den vanligaste säcken på återvinningscentralen är plastsäcken. Efter att den tömts kan du ta hem och använda den igen eller lägga den till återvinning bland plastförpackningar. Det kommer också finnas uppmärkta kärl utställda på återvinningscentralen där du kan lämna plastsäckar till återvinning.

Mer information

Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Person som tömmer en säck på återvinningscentralen