Denna information gäller för Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun.
Ändring av detaljplan för Sörtutt
Handlingarna har bearbetats och ställs nu ut på granskning där du har möjlighet att lämna synpunkter.

Ändring av detaljplan
En ändring av detaljplan innebär att stora delar av befintlig detaljplan fortsätter gälla men justeringar görs i vissa planbestämmelser. Justeringarna gäller såväl förändring som borttagande och införande av nya bestämmelser. Ändringen ska rymmas inom samma syfte som ursprunglig plan.
Detaljplanen gällande Sörtutt
I detaljplanen som är framtagen under tidigt 2000-tal finns ett par bestämmelser som är motstridiga och gör att det nu inte är möjligt att bevilja bygglov för att inreda en andra våning i husen. I planhandlingarna framgår att avsikten dock var att detta skulle möjliggöras. Under tidigare handläggning har avvikelser kunnat godkännas, det är dock inte längre möjligt. Planbestämmelserna föreslås ändras så att de överensstämmer med den ursprungliga avsikten när planen togs fram.
Lämna synpunktern senast 2025-06-30
Du kan lämna synpunkter via:
• E-tjänsten nedan
• E-post: vgs@sandviken.se
• Brev:
Sandvikens kommun
Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning
811 80 Sandviken
Märk brevet med planförslagets rubrik
Vad innehåller förslaget?
Syftet med ändringen är att rätta till felaktiga planbestämmelser och möjliggöra en enhetlig utveckling i området. Nuvarande detaljplan har visat sig innehålla motstridiga och felaktiga bestämmelser som hindrar fastighetsägare från att inreda två våningar i sina hus – trots att det är i linje med den ursprungliga planens syfte. Ändringen gör det möjligt att bygga två våningar inom befintliga byggrätter.Bestämmelser om bland annat våningsantal, takvinkel och byggnadshöjd (som ändras till nockhöjd) justeras i detaljplanen.
Frågor och svar vid ändring av detaljplan
Vid en ändring av en detaljplan så får vi ofta frågor om vad som ska ändras eller inte ändras och vad det får för konsekvenser. Här hittar du svar på flera av dessa frågor.
Varför ändras detaljplanen?
Den nuvarande detaljplanen innehåller bestämmelser som inte stämmer överens med hur området var tänkt att användas från början. Tidigare har kommunen godkänt bygglov ändå, för att följa syftet med planen. Men det går inte att göra så med dagens lagstiftning, och det har också blivit problem när fastighetsägare söker nya bygglov. Därför behöver bestämmelserna ändras så att de överensstämmer med den ursprungliga avsikten när planen togs fram i början av 2000-talet.
Vad kan komma att ändras?
Förslaget innebär att det blir tillåtet att bygga en andra våning, men bara inom den byggyta som redan är tillåten enligt planen. Reglerna om antal våningar tas bort och bestämmelsen om byggnadshöjd kommer att ändras. Det finns några bestämmelser som inte längre är aktuella som tas bort och andra bestämmelser skrivs om för att vara lättare att förstå.
Vad ändras inte?
Bestämmelser om utseendet på byggnader, till exempel takets form eller färgen på fasaden, påverkas inte av ändringen. Den tillåtna byggytan förändras inte heller, vilket betyder att du inte får bygga på mer mark än tidigare. Fastighetsgränser och gränser mellan bostadsmark och naturmark ligger kvar som förut. Har du naturmark på din fastighet gäller fortfarande strandskyddet där, och det är alltså inte tillåtet att bygga på den delen.
Varför görs den här ändringen i den nuvarande detaljplanen?
Det mesta i den nuvarande detaljplanen är redan genomfört, och kommunen ser ingen anledning att ändra hur marken får användas. Strandskyddet gäller bara där det står att marken är allmän plats i kartan. På den mark som är privat (så kallad kvartersmark) har strandskyddet tagits bort.
Det finns också bestämmelser i den nuvarande kartan som inte stämmer med vad som egentligen var tanken med planen. För att du som fastighetsägare ska kunna bygga som det va tänkt från början, behöver bestämmelserna ändras. Det är därför kommunen föreslår en ändring av den befintliga detaljplanen istället för att ta fram en helt ny.
Varför gör vi inte en helt ny detaljplan?
Om kommunen skulle göra en helt ny detaljplan skulle strandskyddet behöva prövas på nytt, vilket inte bedöms nödvändigt för det här området. Konsekvensen av en ny strandskyddsprövning kan resultera i att strandskyddet börjar gälla igen på delar av tomtmark, som idag är privatägt. Det kan innebära att fastighetsägare inte får behålla delar av sin privata mark.
För att undvika de konsekvenserna har kommunen valt att bara rätta till de felaktiga reglerna. En ny plan skulle också bekostas av den som har nytta av planen.
Kommer jag få bygga större hus när planen ändrats?
Nej, det blir inte tillåtet att bygga på mer mark än tidigare. Har du redan utnyttjat all byggrätt på din fastighet så kommer det inte bli möjligt att bygga mer. Om du däremot har byggrätt kvar och tidigare blivit nekad bygglov på grund av att byggnaden varit planstridig och därmed inte följt planens bestämmelser, kan det nu finnas möjlighet att få bygglov efter ändringen.
Men du behöver kontakta en bygglovshandläggare hos oss för att få veta vad som gäller för din fastighet via Medborgarservice på telefon 026 - 24 00 00 eller mejla medborgarservice@sandviken.se.
Vad betyder det att mitt hus är planstridigt?
En byggnad är planstridig om den inte följer bestämmelserna i detaljplanen. Byggnaden kan till exempel vara för hög, byggd på mark där den inte får stå, eller ha en källare trots att bara källarlösa hus tillåts. Om en byggnad är planstridig får den inte byggas till förrän den följer planen.
Vad händer med byggnader som är planstridiga efter att planen ändrats?
Vissa hus som tidigare var planstridiga kan bli planenliga genom ändringen av planen, vilket gör det möjligt att få bygglov i framtiden. Andra hus kommer att fortsätta vara planstridiga, eftersom felen inte går att lösa med en planändring. Då skulle en helt ny plan krävas, vilket inte är aktuellt nu. Vi har försökt hitta en lösning som är bra för så många fastighetsägare som möjligt.
För att få veta vad som gäller för din fastighet är det bäst att kontakta en bygglovshandläggare via Medborgarservice på telefon 026 - 24 00 00 eller mejla medborgarservice@sandviken.se
Kommer ändringen av planen påverka min brygga?
Nej, du får fortfarande ha brygga inom det område som kallas WB1 i detaljplanen. Precis som tidigare får bryggan inte sticka ut utanför det området. Du får inte heller göra området privat genom att till exempel ställa ut möbler, grillar eller liknande på bryggan.
Detaljplanen säger att jag har naturmark på min fastighet – vad får jag göra där?
Om du har strandskyddad naturmark på din fastighet får du inte bygga där. Området får inte heller göras privat så att allmänheten hindras från att vistas där. Du får röja en enkel stig till din brygga eller vattnet, men du får inte anlägga gångvägar eller ställa dit privata saker som utemöbler eller grill.
Har du frågor kring detta kontakta våra kommunekologer via Medborgarservice på telefon 026 - 24 00 00 eller mejla medborgarservice@sandviken.se
Får jag röja i naturmarken mellan huset och vattnet?
Ja, delvis. Du får ta bort buskar och sly som vuxit upp, och hålla naturmarken öppen. Men äldre träd som vuxit upp före 1994 får inte tas ned utan att nya träd får möjlighet att växa upp och bli gamla. Sedan 1994 gäller strandskyddsbestämmelser som även skyddar djur- och växtlivet.
Eftersom området redan var bebyggt innan dess, utgår vi ifrån att naturmarken på fastigheten har hållits efter för att man ska ha sjöutsikt – och den typen av skötsel får fortsätta. Däremot är det inte tillåtet att sköta naturmarken som en gräsmatta eftersom det både strider mot detaljplanen och uppfattas som att området görs privat, vilket strandskyddet ska förhindra.
Att istället sköta naturmarken som en äng med slåtter en eller två gånger per år eller som öppen skogs- eller naturmark, är helt i enlighet med detaljplanen och de strandskyddsbestämmelser som gäller för området.
Har du frågor kring detta kontakta våra kommunekologer via Medborgarservice på telefon 026 - 24 00 00 eller mejla medborgarservice@sandviken.se
Måste jag sätta upp ett staket mellan tomtmark och naturmark?
Nej, du behöver inte sätta upp något staket eller häck, så länge det ändå syns tydligt var tomtmarken slutar och naturmarken börjar – till exempel om gräsmattan övergår i äng, buskage eller annan typ av naturmark.
Om du ändå väljer att sätta upp ett staket måste det vara utformat så att människor fortfarande kan ta sig fram på naturmarken, särskilt om området omfattas av strandskydd eller är tillgängligt för allmänheten enligt gällande bestämmelser.
Har du frågor kring detta kontakta våra kommunekologer via Medborgarservice på telefon 026 - 24 00 00 eller mejla medborgarservice@sandviken.se
Jag har mark på min tomt som är planlagd som natur – vad innebär det och vad kan jag göra?
En del fastigheter innehåller områden som enligt detaljplanen är avsedda som naturmark. Det betyder att marken inte är till för privat bruk utan ska bevaras som natur. Planändringen ändrar inte gränserna för din fastighet och ändrar inte heller vad marken får användas till.
Om du vill fortsätta äga marken som är planlagd som natur behöver du inte göra någonting. Men du behöver känna till att du inte får bygga på den marken och den får inte användas som privat tomt, till exempel stängslas in eller bebyggas.
Vill du inte längre äga mark med dessa begränsningar kan du kontakta kommunen. Det finns möjlighet att överföra den mark som är naturmark till kommunen. När ni kommit överens skickas en ansökan till Lantmäterimyndigheten.
Om du har frågor, kan du kontakta Lantmäterimyndigheten via Medborgarservice på telefon 026 - 24 00 00 eller mejla medborgarservice@sandviken.se.
Det finns mark bredvid min fastighet som är planlagd för bostäder – kan jag köpa den?
Om det finns mark bredvid din fastighet som är planlagd för bostäder (så kallad kvartersmark), kan du ha möjlighet att köpa den och lägga till den i din fastighet.
Köper du marken kommer du att få en lite större tomt, men hur stort du får bygga förändras inte för att du har större fastighet.
Det brukar gå till så att du och kommunen kommer överens om att marken ska överföras till dig. Ni bestämmer också hur mycket du ska betala. Sedan skickas en ansökan till Lantmäterimyndigheten som sköter själva överföringen av marken.
Om du har frågor eller vill veta mer, kan du kontakta Lantmäterimyndigheten via Medborgarservice på telefon 026 - 24 00 00 eller mejla medborgarservice@sandviken.se
Läs mer!
Hitta gällande detaljplaner här
Information kring detaljplaneprocessen
Kontaktinformation
Medborgarservice
Tel: 026-24 00 00

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning - Tillsammans skapar vi framtidens samhälle i Hofors, Ockelbo och Sandviken.