För dig som är ung

Här kan du hitta information om hur vanligt det är att ungdomar dricker, röker eller har testat narkotika.
Är det verkligen sant att ”alla dricker”? Är du sugen på att engagera dig i något projekt eller dra igång någon aktivitet med fokus på drogfritt så finns det tips och länkar på den här sidan.
Det finns också länkar till ungdoms- och föreningssidor och även information och vart du kan vända dig om du, eller någon du känner behöver hjälp eller bara någon att prata med.

I högerspalten finns det länkar till sidor och föreningar för ungdomar.

Drogfria projekt och aktiviteter

Local Hero Länk till annan webbplats. kan hjälpa dig och dina vänner att planera och genomföra drogfria aktiviteter och projekt där ni bor. Samtidigt får ni chansen att arbeta med frågor om droger och göra en massa roliga övningar. För dig som är mellan 13-19 år.

drugsmart Länk till annan webbplats. har samlat en massa fakta om alkohol, narkotika dopning och tobak för dig som vill läsa mer.

Är det sant att ”alla dricker”?

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning CAN Länk till annan webbplats., gör regelbundet undersökningar för att kunna följa drogvanorna bland ungdomar i niondeklass och årskurs två på gymnasiet.

Undersökningen genomförs av alla elever i den årskull som ska svara. Eleverna får då anonymt fylla enkäter med frågor om alkohol, narkotika, dopning och tobak. Statistiken från dessa undersökningar visar att rökningen och alkoholdrickandet har minskat bland ungdomar. Det gäller för ungdomar i hela Sverige, och för Sandvikens ungdomar.

Att ungdomar börjat röka cannabis istället för att dricka alkohol verkar heller inte stämma. Färre ungdomar i Sandviken har testat narkotika om man jämför med ungdomar i hela Sverige.
I Sandviken har narkotikaanvändningen legat samma nivå sedan 2003.

Är du orolig för dig själv eller en kompis?

Prata med någon vuxen du litar på och/eller kontakta Socialtjänstens ungdomsenhet.

Kontakta oss

Individ- och familjeomsorgsförvaltningen Ungdomsenheten
Enhetschef Per Lodin
Telefon: 026-24 12 08
Telefon vxl: 026-24 00 00
E-post: per.lodin@sandviken.se

Besöksadress: Smedsgatan 12, Sandviken