Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Förebyggande arbete

Det förebyggande arbetet inom ANDT-området ska vara kunskapsbaserat och långsiktigt hållbart samt vara kopplat till regeringens ANDT-strategi. 

Kunskapen om förebyggande arbete har ökat de senaste åren och flera olika preventionsprogram finns nu att tillgå. Därför är vår ambition att allt förebyggande arbete som drivs utgår från evidensbaserade metoder med stöd i aktuell forskning. I Sanviken jobbar vi brett och med flera aktörer. Vi jobbar med skolor, krögare, gym och har även speciella kampanjer som riktar sig till alla invånare i Sandviken.

Nedan kan du som är intresserad av att veta mer om hur vi jobbar med förebyggande arbete läsa mer om varje metod.

Ansvarsfull alkoholservering

För att minska alkoholrelaterade skador på individ- och samhällsnivå är en viktig del i det förebyggande arbetet att arbeta med Ansvarsfull alkoholservering. Det finns en stark koppling mellan olika typer av brott och alkoholpåverkan, både att utsätta någon för brott och att utsättas. Särskilt stark är den kopplingen olika typer av våldsbrott.

Den vetenskapligt utvärderade metoden Ansvarsfull alkoholservering syftar till att minska det restaurangrelaterade våldet. Det görs genom att arbeta för att minska berusningsgraden inne på krogarna och att hindra alkoholservering till minderåriga. Ansvarsfull alkoholservering vilar på tre ben:

  1. samverkan mellan myndigheter 
  2. branschutbildning av restaurangpersonal
  3. ökad tillsyn

Krogar mot knark

Krogar Mot Knark (KMK) är ett nationellt nätverk bestående av representanter från krogar och myndigheter i ett flertal kommuner. Krogar Mot Knark arbetar för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö.

Sandvikens kommun samarbetar med Gävle kommun i Krogar Mot Knark, precis som vi gör med utbildningen Ansvarsfull alkoholservering.

Anslutna krogar i sandviken:

  1. Charlys bar steakhouse
  2. Göransson Arena
  3. Mulligan´s Pub
  4. Restaurang Bolaget

Vill er krog bli en "Krogar Mot Knark Krog"?
Ann-Sofie Karlstedt, alkoholhandläggare
Tel: 026-24 15 73
Emmelie Berggren, ANDT-strateg
Tel: 026-24 13 31
E-post: serveringsarenden@sandviken.se


Krogar mot knark logga

PRODIS - Prevention av dopning i Sverige

100% Ren Hårdträning

PRODIS (Prevention av dopning i sverige) är ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat inom motionsidrotten. Arbetsmetoden heter 100% Ren Hårdträning. Målet med arbetet är att minska dopningsanvändandet i Sandvikens kommun. Vi vill även öka kunskapen kring dopning, kosttillskott och deras konsekvenser. Därmed också bidra till kommunens Vision 2025 ”Vi ska må bra till kropp och själ”.

Sandvikens kommun är sedan 2013 med i nätverket PRODIS

PRODIS är en förkortning av "prevention av dopning i Sverige" och 100 % ren hårdträning heter själva arbetsmetoden. Huvudkomponenterna i arbetet är:

  • Utbildning för nyckelpersoner (ägare av träningsanläggningar, träningsansvariga, instruktörer, polis, landsting, kommun, åklagarmyndighet och skola) i syfte att ge en ökad kunskap om effekter av preparaten, samt vilka metoder som har en påvisad effekt i det förebyggande arbetet.
  • Diplomering av träningsanläggningar
  • Utveckling av ett aktivt samarbete mellan aktörer i lokalsamhället (polis, gymägare, vårdpersonal, socialtjänst, skola, föräldrar etc.) för att minska tillgången på och användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat.

 PRODIS-gym i Sandviken

Vill du veta mer eller vill du att ditt gym ska ansluta sig till PRODIS

Kontakt

Preventionsstrateg Elin Giotis

Läs mer om 100% Ren Hårdträning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


PRODIS

Sober October

Sober October i Sandviken

Sandvikens kommun har deltagit i kampanjen Sober October sedan 2016. Vi vill med kampanjen skapa samtal och diskussion kring den starka alkoholnormen.

Mer om kampanjen

Sober October såg dagens ljus i Skellefteå 2012 och det tog inte lång tid innan kommun, näringsliv, föreningar, organisationer och privatpersoner i regionen började engagera sig. Kampanjen startade i Skellefteå som ville bidra till en sundare och roligare inställning till livet och alkohol. Utan pekpinnar spreds budskapet: Drick mindre, upptäck mer! Sober October är att utan pekpinnar ge impulser till samtal och reflektioner kring vår alkoholkonsumtion genom att ifrågasätta den starka alkoholnormen. De som går med visar att de tar ställning genom att bry sig om andra och ta ansvar, samt främja val bortom begränsande normer.

Sober October vänder sig till vuxna personer, framförallt de som är aktiva i arbetslivet. Med ambitionen att skapa en snackis vid fikabordet på arbetsplatser runt om i Sverige och väcka nya tankar som kan leda till ett smartare förhållande till alkohol.


Sober October

Tänk om

Tänk Om är en kampanj som syftar till att sprida kunskap och information till föräldrar om tonåringars alkoholvanor. Målet är att minska tillgängligheten på alkohol genom att få tonårsföräldrar att förstå riskerna med en tidig alkoholdebut.

 

Tänk om

Varannan vatten

Varannan vattenkampanjen genomförs varje år i Sandviken. Med kampanjen vill hjälpa till att minska berusningsdrickandet. Att dricka varannan vatten gör att du orkar längre och mår bättre. Drick på ett smartare sätt helt enkelt!

Det handlar inte om några pekpinnar, utan i stället framför kampanjen de positiva effekterna av att inte dricka för mycket. Till exempel att man har mer koll, orkar mer, har roligare och mår bättre, både samma dag och dagen efter.

Kampanjen genomförs i samarbete med Gävle kommun och Gävle Lokala Brå. 

Skylt med texten "Varannan vatten"