Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Ansvarsfull alkoholservering

För att minska alkoholrelaterade skador på individ- och samhällsnivå är en viktig del i det förebyggande arbetet att arbeta med Ansvarsfull alkoholservering. Det finns en stark koppling mellan olika typer av brott och alkoholpåverkan, både att utsätta någon för brott och att utsättas. Särskilt stark är den kopplingen olika typer av våldsbrott.

Den vetenskapligt utvärderade metoden Ansvarsfull alkoholservering syftar till att minska det restaurangrelaterade våldet. Det görs genom att arbeta för att minska berusningsgraden inne på krogarna och att hindra alkoholservering till minderåriga. Ansvarsfull alkoholservering vilar på tre ben:

  1. samverkan mellan myndigheter 
  2. branschutbildning av restaurangpersonal
  3. ökad tillsyn

För att arbetsmetoden ska ge resultat krävs ett strukturerat arbete med samtliga av metodens delar. Att arbeta med Ansvarsfull alkoholservering genererar både samhällsekonomiska vinster och hälsofrämjande vinster för den enskilde individen.

I Sandviken samarbetar vi med övriga kommuner i Gästrikland kring metoden, bland annat genom att erbjuda gemensamma utbildningar till krögare och restaurangpersonal.

Kontakt

Ann-Sofie Karlstedt, alkoholhandläggare
Tel 026-24 15 73
ann-sofie.karlstedt@sandviken.se