Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Grannsamverkan

Grannsamverkan är en enkel och effektiv metod för att minska antalet vardagsbrott i ett bostadsområde.

Inbrott i hus, lägenheter, bilar, källarförråd och andra utrymmen samt skadegörelse är exempel på den typen av brottslighet. Verksamheten ökar dessutom känslan av trygghet i bostadsområdet då man vet att grannarna bryr sig om varandra, vilket i sin tur även skapar trivsel hos de boende.

Grannsamverkan kan införas i såväl villa- och radhusområden, flerfamiljshus och fritidshusområden. Grunden är att de boende i ett område stimuleras till att förbättra stöldskyddet, se till varandras bostäder och meddela kontaktpersoner när de noterar något som upplevs misstänksamt.

Metoden är effektiv och har i vissa fall minskat brottsligheten med upp till 26 procent i bostadsområden där grannsamverkan har införts. Troligtvis är den ökade sociala kontrollen som utvecklas hos de boende i området en stark bidragande faktor till minskad brottslighet. Dessutom visar skyltar och dekaler i området att det finns en ökad uppmärksamhet hos de boende samt en ökad kunskap om stöldskydd.

Hur startar vi grannsamverkan?

För att starta grannsamverkan utser de boende i området ett huvudkontaktombud som tar kontakt med polisen. Enklast görs detta via polisens grannsamverkansmail
Polisen ansvarar för att kontaktombuden utbildas och får information om utveckling av grannsamverkan, stöld-, vatten- och brandskydd. Polisen beställer sedan skyltar och dekaler från Stöldskyddsförening som markerar att det bedrivs grannsamverkan i området.

Läs mer om Grannsamverkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teckand bild med familjt till vänster, villa till höger och lägenhetshus och träd i bakgrunden

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2018-05-17
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se