Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Fortsatt ökad jobbtillväxt i Gävle/Sandviken-regionen

I jämförelse med förra året har antalet nyanmälda lediga jobb hittills i år i Gävle och Sandviken, t o m september, ökat med +30%, till sammanlagt nästan 11 500.

Sandvikens satsning på ”Jobbdirekt”, då rekordmånga erhöll anställning på extratjänst i juli 2020, tillsammans med den förbättrade konjunkturen och fler i vuxenutbildning har bidragit till detta.

Det lägsta antalet arbetslösa i Sandviken på drygt 10 år, totalt för åldrarna 16–64 år, -24% arbetslösa jämfört med juni 2020

Den totala arbetslösheten i Sandviken har t o m september minskat till 2 002, från 2 625 i juni 2020. Detta är det lägsta antalet arbetslösa i Sandviken på drygt 10 år, sedan juli 2011.

Det lägsta antalet arbetslösa ungdomar i Sandviken på 13 år, -32% arbetslösa ungdomar i Sandviken jämfört med juni 2020

Ungdomsarbetslösheten i Sandviken har minskat från 443 i juni 2020 till 300 i september 2021. Antalet arbetslösa ungdomar i kommunen ligger nu på den lägsta nivån på 13 år, sedan augusti 2008.

I en kommentar till arbetsmarknadsläget säger Arbetslivsförvaltningens chef Leif Jansson:

Väldigt tillfredsställande att se hur arbetslöshetskurvorna vänder åt rätt håll, särskilt som detta sker från en hög nivå. Samtidigt roligt att se hur våra gemensamma insatser leder till goda resultat. Drygt 37% av de som hittills slutat extratjänst har gått till arbete och utbildning.

Det som är mindre positivt är att Arbetsförmedlingen inte återbesätter avgångarna från extratjänsterna, vilket leder till att långtidsarbets­lösheten nu börjar växa igen för de som annars skulle ha kunnat få en anställning i kommunen. Detta känns ju märkligt när både regeringen och arbetsförmedlingen säger sig ha fokus på den ökade långtidsarbetslösheten.

För mer information kontakta:

Leif Jansson, 026-24 13 50
leif.jansson@sandviken.se

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

Båt som ligger vid en brygga