Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Fortsatt stora framgångar för minskat beroende av försörjningsstöd i Sandviken

De senaste siffrorna från Socialstyrelsen visar på anmärkningsvärt goda resultat för Sandvikens kommun. Även i jämförelse med andra kommuner med strukturellt hög arbetslöshet har Sandviken lyckats exceptionellt bra.

Utsikt över en stor sjö med blått vatten Sjön heter Storsjön och ligger i Sandvikens kommun i Gästrikland. I förgrunden syns vass och grässtrån på land. Himmeln är klar och solig med några vita moln. Bilden ger ett intryck av lugn och harmoni.

Under Pandemin intensifierade Sandvikens kommun, i nära samarbete med Arbetsförmedlingen och Högbo Bruk, insatserna för att minska långtidsarbetslösheten och beroendet av försörjningsstöd i kommunen.

Anställningar på Introduktionsjobb i kombination med språkutbildning, yrkesinriktad trappstegsutbildning, arbetsgivarinriktade jobbspår, praktik, arbetsträning och anställningar samt studier på reguljära arbets- och utbildningsmarknaden har gett anmärkningsvärda resultat för Sandviken.

Trots en allmän avmattning i konjunkturen, och pressad offentlig ekonomi, visar de senaste siffrorna från Socialstyrelsen att Sandviken mer än väl lyckats pressa tillbaka beroendet av försörjningsstöd i kommunen.
För ungefär 75% av mottagarna av försörjningsstöd är arbetslöshet huvudorsaken till behovet av ekonomiskt bistånd, och Sandviken har sedan finanskrisen 2008 haft en strukturellt hög arbetslöshet.

Men även i jämförelse med andra kommuner med en strukturellt hög arbetslöshet har Sandvikens lyckats exceptionellt bra, med insatser som inneburit att bidragsberoendet minskat kraftigt och att kostnadsutvecklingen hejdats.

 

Grafen visar antalet vuxna biståndsmottagare i Sandviken, uppdelat på inrikes- och utrikesfödda, från januari 2014 till juli 2024. Utrikesfödda nådde en topp på 780 mottagare runt 2019 men minskade kraftigt 2020 och stabiliserades sedan runt 346 år 2024. Inrikesfödda minskade mer gradvis från 352 till 161.
Grafen visar andelen vuxna biståndsmottagare av befolkningen i Gävle, Sandviken och Söderhamn mellan 2014 och 2024. Söderhamn hade den största variationen och låg 2024 på cirka 2,54 %. Sandviken såg en stor minskning under perioden och hamnade på 1,31 % 2024. Gävle har haft en mer stabil nivå.
Grafen visar antalet barn i biståndshushåll i Sandviken mellan 2015 och 2025. Antalet låg stabilt på över 400 fram till 2019, men minskade kraftigt under de senaste åren, ner till 191 år 2024, vilket motsvarar en minskning med 63 %.
Antalet barn i biståndshushåll i juli 2024 var 191 i Sandviken, 410 i Söderhamn och 802 i Gävle.
Grafen visar utbetalt ekonomiskt bistånd per invånare mellan 2014 och 2024 i Gävle, Sandviken och Söderhamn. Söderhamn har sett en ökning till 192 kr per invånare, medan Gävle ligger stabilt på 127 kr och Sandviken har sjunkit till 92 kr efter en stor nedgång runt 2020.

 

I en kommentar till Socialstyrelsens senaste siffror säger ansvariga på Arbetslivsförvaltningen följande:

Vi har inte haft så här goda resultat till jobb och studier i Sandviken sedan tiden före finanskrisen 2008. Mycket tack vare ett utmärkt samarbete med Arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden. Leif Jansson, förvaltningschef/skolchef Arbetslivsförvaltningen

Vår satsning och förnyelse av metodik och arbetssätt, främst med arbetsgivarnära jobbspår, har gett de hittills bästa resultaten under min tid på LOK-center. Vi fortsätter nu att bygga vidare på detta, med målet att halvera arbetslösheten för våra målgrupper under kommande sexårsperiod. Johnny Sandgren, enhetschef LOK-center

Det är den gemensamma prioriteringen, tillsammans med Individ- och familjeomsorgen och Arbetsförmedlingen, av barnfamiljer som gett de mycket viktiga långsiktiga minskningen av barn i biståndshushåll i Sandviken. Ulf Palm, enhetschef Integrationsenheten Arbetslivsförvaltningen

De senaste siffrorna för vuxenutbildningen visar att ett år efter avslutad gymnasial vuxenutbildning i Sandviken har 73,2% gått till jobb och 18,4% till vidare studier. Det är den högsta andelen till anställningar från gymnasial vuxenutbildning i Sandviken under hela 2000-talet Jonas Johannesson, vuxenutbildningschef/rektor Läroviken Arbetslivsförvaltningen

Arbetslivsnämnden arbetar konsekvent med förvaltningen efter kommunens ledningsfilosofi med helhetssyn, samverkan och dialog. Samverkan inom och utanför kommunens organisatoriska och geografiska gränser är en framgångsfaktor av stora mått, som även ger resultat i finansieringen av avgörande insatser. Patrick Sjöstedt, ordförande Arbetslivsnämnden