Kock: ett kreativt bristyrke vi sällan pratar om

Kock är ett av de största bristyrkena i Sverige idag. Flera tusen kockar behöver anställas inom ett par år för att mätta branschen. CVL:s kockutbildning har utbildat 75 elever och nästan alla har fått jobb.

Tahreer och Viktor studerar till kock på Centrum för Vuxnas Lärande (CVL). De är bara några veckor ifrån yrkesutbildningen som garanterar dem jobb. För Tahreer och Viktor har tryggheten i köket vuxit sig stark.

300 maträtter på ett år

Under den ettåriga utbildningen beräknar kockläraren Michael att eleverna lagar över 300 rätter. De arbetar tematiskt och får lära sig att laga rätter från jordens alla hörn. Husmanskost och kallkök är också återkommande delar under utbildningens gång.

– Vi anser att man inte kan lära sig genom att titta på TV eller läsa böcker. Man måste få laga, känna och smaka, därför lagar vi så mycket mat, berättar Michael.

Viktor som inte är så vass på teori menar att det är det bästa med utbildningen.

– Det mesta är praktiskt och det är så jag lär mig, säger han.

Tahreer som kommer från Irak får stöttning i språket vid behov, liksom övriga andraspråkselever.

– Vem som helst kan läsa utbildningen. Men det är en fördel om man är en lagspelare och kreativ, berättar Carina.

Internationell mat

Andraspråkseleverna är en stor tillgång för utbildningen. Mycket av den mat som lagas är internationell och det ger nysvenskarna en chans att få glänsa.

– Tahreer får laga irakisk mat och de andra får prova – vi lär oss jättemycket, berättar Carina.

Michael och Carina tar alla chanser de får att lära sig mer om de utländska elevernas matkultur.

– Som kocklärare bör man utvecklas och hänga med i branschen så att man inte stagnerar och utbildningen densamma, säger Carina.

– Vi ser till att hålla oss à jour samtidigt som vi inte glömmer bort den klassiska husmanskosten för den behöver eleverna också kunna, fyller Michael i.

Jobb efter avslutad utbildning

10 veckors praktik gör att eleverna snabbt får in en fot på arbetsmarknaden. Michael och Carina rekommenderar att välja en praktikplats som skulle kunna generera ett jobb efter avslutad utbildning. Det gör att eleverna väljer praktikplats med omsorg och idag har de elever som befinner sig på restauranger, i skolkök och matvarubutiker på många platser i både Sandviken och Gävle.

När den första gruppen vara färdiga kockar hade alla fått jobb. Följande år var det långt över majoriteten och siffrorna ser inte ut att dala.

– Om inte alla är anställningsbara efter avslutad utbildning så tycker vi att vi har misslyckats med projektet, säger Michael.

– Men det handlar väldigt mycket om vilja också, fyller Viktor i. Vill jag ha ett jobb som kock. då får jag ett också.

Bristen på kockar är stor i Sverige. Flera tusen kockar behöver anställas inom ett par år för att mätta branschen. Till CVL:s kockutbildning kan du söka till och med 7 juni.

Läs mer och ansök

Kockutbildningen - CVL Öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se