Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-16.00

Kortare väg till studier ger inträdesbiljett till högskolan

Ett projekt mellan Högskolan i Gävle och kommunerna Sandviken, Bollnäs, Söderhamn, Ovanåker, Hudiksvall och Ljusdal skulle göra det möjligt att föra högskolestudier närmare kommunerna. Tre år senare studerar andra kullen blivande ingenjörer på Lärcentrum i Sandviken.

I det lilla klassrummet på Lärcentrum i Sandviken är ljudnivån dämpad. Här sitter eleverna vid ett varsitt bord, ändå lyckas de förmedla en känsla av samvaro och lättsamhet. De har nyligen påbörjat sin andra termin på Tekniskt Basår i Samverkan (förkortat TBiS) och är endast ett par månader ifrån en garanterad plats på något av Högskolan i Gävles högskoleingenjörsprogram.

Unikt projekt

Våren 2016 startade ett unikt projekt, TBiS, vars syfte var att höja utbildningsnivån och kompetensförsörjningen i regionen. I projektet inleddes ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och kommunerna Sandviken, Bollnäs, Söderhamn, Ovanåker, Hudiksvall och Ljusdal där målet var att kunna erbjuda Högskolan i Gävles tekniska basår lokalt och med ett flexibelt upplägg. Ett tekniskt basår innebär att eleverna läser matematik, fysik och kemi för att få särskild behörighet till att läsa en teknisk högskoleutbildning. På lärcentra i kommunerna bedrivs utbildningen. Parallellt med lärarledd handledning 8-12 timmar i veckan får eleverna digitala föreläsningar från högskolan som de kan välja att titta på när de vill. Ett par gånger varje termin åker eleverna till högskolan för laborationer.

Studera från Sandviken

Mikael Aho påbörjade sina studier på TBiS i höstas. Han läste till fordonsmekaniker i gymnasiet och efter studenten var han skoltrött och ville snabbt ut på arbetsmarknaden. På Sandvik tog karriären fart och han avancerade sig upp till en teknikerroll, men där tog möjligheten till vidare utveckling slut. När han insåg att det inte fanns någon annan väg att gå än högskolestudier så fick det bli så.

– Det var när jag jobbade sida vid sida med ingenjörer som jag förstod att jag ville vidare ytterligare ett steg, men det gick ju inte utan utbildning, säger han.

Mikael vill bli energiingenjör, men saknade behörighet för att antas till utbildningen. När han fick nys om TBiS fanns det ingen tvekan om saken – upplägget och utbildningen passade honom som handen i handsken.

– Det var länge sedan jag pluggade och jag var ganska skoltrött när jag slutade gymnasiet. Det kändes enkelt att studera från Sandviken eftersom att jag bor här, men jag såg också en fördel i att studera i en liten grupp med mycket lärarhjälp.

Sänka tröskeln mellan gymnasiet och högskolan

TBiS gör det möjligt för fler att söka sig till högskolestudier. Genom att erbjuda tekniskt basår på lokala lärcentra hoppas man kunna sänka tröskeln från gymnasiet till högskolan och nå en målgrupp som annars kan vara svår att nå. Även Mikael tror att TBiS är ett bra sätt att nå de som under gymnasiet var skoltrötta.

– Om man, som jag, lite senare i livet kommit på att man vill skaffa sig en utbildning då är detta en väldigt bra inkörsport till högskolan. TBiS gör det möjligt även för oss som saknar studieteknik. Det är en bra studiemiljö och vi har bra kontakt med lärarna. Men det är också viktigt att förstå vad man offrar. Utbildningen är tuff och det är många kurser som ska läsas på kort tid. Disciplin är A och O och saknar man det då kommer det inte att funka.

– Fördelen med TBiS är att eleverna åker till Högskolan i Gävle för laborationer flera gånger under utbildningen. Det ger dem en chans att bekanta sig med högskolemiljön innan det är dags att söka, säger Emma Huhtimo, Studievägledare på Centrum för Vuxnas Lärande (CVL).

Etablerad utbildningsform

TBiS som projekt avslutades i september 2018 och har sedan dess fungerat som en etablerad utbildningsform. Förhoppningen är att modellen fortsätter att utveckla samverkan och samarbetet mellan högskola och vuxenutbildningar.

Trots en del avhopp under utbildningens gång har alla som avslutat utbildningen med godkända betyg gått vidare till högskolestudier, inte bara i Gävle utan också på andra orter i landet.

I vår söker Mikael till Energiingenjör vid Högskolan i Gävle. Totalt blir det fyra års studier. Men det bekymrar inte Mikael.

– Jag ser det som ett jobb för att få ett jobb, säger han med ett skratt.

Läs mer och ansök

Tekniskt basår - Högskolan i Gävle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se

TBiS