Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Abdulla Aziz - från Eritrea till Gysinge

Abdullah Aziz, 24, från Eritrea och Elisabet Öberg, 71, från Österfärnebo har blivit nära vänner. – Han är en av alla mina pojkar, säger Elisabet.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se och först ut är intervjun med Abdulla Aziz i på asylboendet i Gysinge.
Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Abdullah Aziz - från Eritrea till Gysinge

Intervjuer gjorda 3/12 2014

Abdullah Aziz, 24, från Eritrea och Elisabet Öberg, 71, från Österfärnebo har blivit nära vänner. – Han är en av alla mina pojkar, säger Elisabet.

Själv är hon en av många ortsbor som engagerat sig i de 180 asylsökande i Gysinge.

När det blev känt att skulle öppnas asylboende i Gysinge Bruks stängda konferenshotell, blev det viss oro och misstänksamhet i bygden.

Men nu ett halvår senare är stämningen en helt annan. Många ortsbor har skaffat sig nya vänner på asylboendet och engagerat sig ideellt för att hjälpa till med att göra livet lite drägligare för alla som lämnat krig och andra kriser bakom sig och nu väntar på besked om en eventuell framtid i Sverige.

Spelar fotboll

Utvecklingsgruppen i Gysinge ordnar svenskundervisning en gång i veckan. Schönbergskyrkan samlar in kläder och låter dem som vill vara med i församlingsarbetet. Österfärnebo IF har sett till att idrottsintresserade fått vara med och spela fotboll.

Inför den traditionella julmarknaden i Gysinge tränade ortsbor luciasånger med barnen på asylboendet.

– Det är väldigt många som bryr sig och engagerar sig. Jag är glatt överraskad att folket i Österfärnebo och Gysinge har en så positiv syn på mottagningen, säger Ingrid Andersson, Schönbergskyrkan

Som en butik

En privatperson som besöker boendet dagligen är Elisabet Öberg från Österfärnebo med egen erafenhet av att komma ny till ett land utan att kunna språket.

Hon har bott tre år i Grekland och vet vad det betyder att få kontakt med lokalbefolkningen.

– Alla borde prova på att bo utomlands utan att ha ett storföretag i ryggen, säger hon.

Elisabet tar emot och sorterar kläder som samlas in av privatpersoner och delas ut på boendet till asylsökande som annars inte skulle ha haft några vinterplagg.

– Maken säger att det ser ut som en second hand-butik hemma hos oss, skrattar Elisabet, som blir mottagen med kramar och leenden vart hon än kommer.

– Jag får så mycket kärlek tillbaka för det jag gör. Här är det bara att knacka på så är man välkommen överallt. Det är inte som hemma i byn. Där måste man ringa och bestämma tid först.

Elisabet Öberg och Abdulla Aziz

Elisabet Öberg och Abdulla Aziz

Måste vara tuff

Men Elisabet kan också vara tuff mot ”sina pojkar och flickor”. Hon har lärt dem att vänta på sin tur när det delas ut vinterskor i stället för att försöka rafsa åt sig först och att man inte bara slänger soporna utanför dörren för att ta två exempel på ”svenskundervisningen”.

– Ibland får man vara lite som en sträng mamma. Jag önskar att de som bor här kunde få ännu mer lärdomar om hur man beter sig här i Sverige. Det skulle vara bra för alla.

24-årige Abdullah Aziz från Eritrea är en av ”Elisabets pojkar”. Han har som alla andra på boendet en dramatisk historia bakom sig.

Barnsoldater

Abdullah flydde undan den då obligatoriska militärtjänstgöringen för alla som fyllt 16 år i det östafrikanska landet, känt för att vara sämst i världen på pressfrihet, som länge skakats av både interna konflikter och krig med grannländerna.

I dag är situationen ännu värre. Både flickor och pojkar tvingas bli barnsoldater innan de ens fyllt 16 år.

Åtta år höll sig Abdullah gömd på ett skyddat ställe uppe i bergen där han överlevde genom att jobba som fåraherde.

I början av året bestämde han sig för att försöka ta sig till ett säkert ställe i Europa i hopp om att få ett liv i frihet. Flykten gick via grannlandet Sudan till Libyen och med båt vidare till Italien innan Abdullah i somras kom till Gysinge.

Farlig flykt

– Jag vandrade i sex dagar för att ta mig ut ur Eritrea. Det var en farlig flykt där jag riskerade mitt liv. Men jag hade ingenting att förlora. Stannade jag kvar skulle jag dö och flydde jag kunde jag också dö.

När vi träffas i Gysinge väntar Abdullah spänt på sin slutliga intervju med Migrationsverket som ska hållas tio dagar senare.

Hans dröm är att få stanna i Sverige, lära sig språket, utbilda sig till hantverkare och få chansen att betala tillbaka till Elisabet Öberg och alla andra svenskar som hjälpt honom.

– Jag har bara varit här på förläggningen i Gysinge, så jag har egentligen inte sett någonting av Sverige. Men det verkar vara ett land med starka mänskliga rättigheter. Och människorna jag träffat är snälla.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-01-28 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Abdulla Aziz

Abdulla Aziz höll sig gömd uppe i bergen i åtta för att slippa bli soldat. Nu väntar 24-åringen på besked om han ska få stanna i Sverige. Drömmen är att få jobba som hantverkare. 2

Vad är en Asylsökande?

Asylsökande är en person, som tar sig till Sverige och söker skydd (asyl) på grund av olika anledningar, men som ännu inte har fått sin ansökan prövad, godkänd eller avgjord.
Mer information

Länkar