Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Anders - från Göteborg till Sandviken

När orden inte räcker till tar Anders Persson ta till de stora gesterna för att visa burmeserna som han jobbar ihop med vad han menar.

– Med hjälp av lite teater förstår vi varandra. Större än så är inte språkbarriären, skrattar han.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se.
Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Intervju gjord 27/10 2014

Spelar du dataspel kan det vara Sandvikenbon Anders Persson som gjort musiken som hörs i bakgrunden.

– Jag har komponerat mycket musik och gett ut några skivor. Jag finns på Spotify och har gjort bakgrunden till dataspel. Det är sådan musik jag sysslar med, lite instrumentalt. Men jag har aldrig haft det som yrke.

Härodlat

På göteborgska med en lätt touche av Sandvikenmål berättar 41-åringen om sitt jobb på Växthusprojektet i Högbo Bruk där enorma mängder grönsaker ”härodlas” med ekologiska metoder för försäljning till bland annat Högbo Brukshotell några hundra meter bort.

– Vad jag gör? Lite av varje. Jag håller på utveckla ett par dataprogram för lagerhållning av fröerna och för schemaläggning av sådden. Jag hoppar ibland in som lärare, sköter en del inköp, gör ekonomiska kalkyler och är bollplank till chefen.

Anders Persson, utbildad dataprogrammerare med högskoleexamen i datalogi, hade varit arbetslös en tid hemma i Göteborg när han bestämde sig för att flytta till nuvarande hustrun Hannahs hemstad Sandviken.

Inget bidrag

Efter en tids resultatlöst arbetssökande på egen hand utan varken a-kassa eller bidrag kom han i kontakt med arbetsmarknadsprojektet Arbetslust.

– Jag fick 176 kronor om dagen och det var ju bättre än ingenting.

Varje dag inleddes med gymträning eller någon annan form av fysisk träning. Därefter fylldes resten av dagen med kurser av olika slag.

– Det var en bra idé att börja dagen med att träna. Då kom man upp ur sängen en viss tid i stället för att sova tills man vaknade. Ett sätt att förbereda sig för att återgå till arbetslivet. Bara att få komma ut och prata med folk var också nyttigt.

Plockade varor

Via Arbetslust fick programmeraren och fritidsmusikern praktikarbete med att plocka upp varor på Ica i Björksätra.

– Det var ett bra jobb. Jag höll igång hela dagarna och fick upp konditionen.

Nästa praktikplats blev växthusprojektet i Högbo. Där gjorde sig Anders snabbt så oumbärlig som allt i allo med specialkunskaper inom informationsteknik att han blev anställd i januari i år med hjälp av så kallat nystartsbidrag för personer som varit borta länge från arbetsmarknaden.

Tiden som arbetslös och som anställd i ett arbetslöshetsprojekt har fört Anders Persson samman med många invandrare.

Mest invandrare

Arbetslust var två tredjedelar av deltagarna utrikesfödda och i växthusprojektet har alla deltagare och alla anställda utom Anders och en lärare invandrarbakgrund. Många av deltagarna kommer från Burma.

– Det blev lite ovant för mig som inte mött så många invandrare tidigare. En del fördomar har jag blivit av med. Jag har insett att vi inte är så annorlunda. Men visst finns det också skillnader när man kommer från olika kulturer och har olika språk.

Anders uppskattar umgänget med invandrarna som jobbar i de jättelika växthusen i Högbo.

– Jag får fungera lite som en lärare. De är nyfikna, intresserade och vill lära sig mer. Det kommer frågor hela tiden. Det tycker jag är roligt.

Språkbarriären finns där mellan Anders och de nyanlända som ännu inte kommit så långt med svenskan. Men det är inget problem som inte går att lösa.

– Det tar lite längre tid bara än att prata med en svensk. Vi får spela lite teater så förstår vi varandra.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-05-26 13.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Anders är allt i allo inom det nationellt uppmärksammade växthusprojektet i Högbo.

Anders är allt i allo inom det nationellt uppmärksammade växthusprojektet i Högbo.

Tillsammans är vi vinnare