Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Anders om stödet som fått honom att gilla livet

Anders sa tack och hej till livet, tog sin lilla segelbåt och åkte ut på Kattegatt för att dö.

– Jag hade åkt på smäll efter smäll. Det kändes bara som en lättnad att allt var slut.

Då när seglen fylldes av vinden och havet lystes upp av solen återfann han friden och valde livet.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se.
Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Intervju gjord 21/11 2014

Efter snart ett år som anställd i Sandvikens kommuns så kallade extraprojekt mår Anders Karlsson alldeles förträffligt bra.

41-åringen utstrålar trygghet när han lugnt och med fast blick berättar om mörkret som han kommit ut ur och om de ljusa framtidsplanerna på att snart slutföra sina fortsatta studier inom vården.

För Anders är det naturligt att prata öppet om de långt gångna självsmordplanerna han umgicks med efter att livet varit nära att knocka honom.

– För mig är det inget konstigt. Tillvaron går upp och ned. Det som hänt mig är sådant som kan hända alla.

Spark i baken

Anders berättar tacksamt om uppbackningen han på vägen tillbaka fått från socialtjänsten, Arbetsförmedlingen och kommunens arbetsmarknadsavdelning.

Socialsekreteraren Therese Kjellberg gav honom en spark i baken och såg till att han tog sig samman och skaffade bostad.

Via socialtjänsten och Arbetsförmedlingen fick han hjälp att komma till arbetsmarknadscentrums gröna arbetslag. Där blev Anders mycket väl omhändertagen av arbetskamraterna och arbetsledaren Carlos Örtoft.

– Jag har fått kanonbra stöd. Alla har varit underbara, säger Anders.

Var stalldräng

Sandvikenbons bakgrund är brokig och innehåller allt från jobb som stalldräng hos en travtränare i Schweiz till arbete inom äldreomsorgen och sköterskestudier på högskola.

Orädd för att pröva nya saker som Anders alltid varit sökte och fick han jobb i Australien. Han sade upp lägenheten, sålde allt han ägde och förberedde sig inför det stora äventyret som väntade på andra sidan jordklotet. Men det var då allt började jäklas för honom.

Det blev strul med boendet. Under tiden som hans kontaktperson skulle fixa det hamnade han på den lilla ön Phonpei väster om Guam i Stilla Havet.

Stoppad av polisen

Eftersom Anders saknade returbiljett blev han stoppad av gränspolisen. Då avslöjades det att han hade planerat att åka till Australien med bara turistvisum. Detta för att kontaktpersonen lovat hjälpa honom att ordna arbetstillstånd när han väl var på plats.

Gränspolisen i Australien varnades av sina kolleger på Phonpei och vägen till jobb i Australien var plötsligt stängd för svensken.

– Då var det bara att vända hem igen. Jag hade ju kunnat åka till Australien som turist, men det var ju inte det jag var ute efter.

Anders säger att alla kan hamna i den situationen.

För Anders är det inte tabu att prata om självmordsplaner. ”Alla kan hamna i den situationen”, säger 41-åringen.

Lurad av en norsk

Hemma i Sverige fick Anders inget jobb. Han hoppade då på ett erbjudande om arbete och lägenhet i Norge förmedlat av en ”Vegar Bye”.

När han kom dit fanns dock varken arbetsplatsen eller lägenheten. Och ”Vegar Bye” var plötsligt helt oanträffbar.

– Jag hade blivit grundlurad.

Några månaders jobb i Norge blev det ändå för Anders innan han återvände till Sverige med sina båda väskor men utan varken någonstans och bo eller någonting att försörja sig på.

– Rullgardinen drogs ned längre och längre. Jag hade åkt på för många smällar.

Skickade avskedsbrev

För lönen från jobbet i Norge köpte Anders spontant en liten segelbåt i Göteborgs hamn. Då hade han ju i alla fall någonstans att sova.

Men efter bara några dagar kom verkligheten ifatt honom. Vart skulle han ta vägen när det blev höst och vinter? Och hur skulle han få pengar till mat?

– Det var då jag bestämde mig för att göra slut på alltihop. Jag skulle åka ut på Kattegatt, linda draggen runt halsen och kasta mig överbord. Jag såg ingen annan utväg. Jag skickade iväg några avskedsbrev och åkte ut på havet.

– I skallen var det bara kaos och mörker. Det var en skum känsla som är svår att förklara, men det kändes som en lättnad att allt snart var slut. Som om att jag till sist hittat en lösning på alltihop.

Fann friden

Men mitt ute på havet hände någonting märkligt. När seglet fylldes av vinden och solen lyste upp havet återfann Anders friden och lugnet och började gilla livet igen.

Då plötsligt blåste det upp till storm. Masten bröts sönder och seglen förstördes.

– Från att jag försökt göra slut på allting befann jag mitt i en kamp jag för att behålla livet.

Kraftigt underkyld drev Anders i land med sin svårt sargade lilla båt. Ett gäng surfare såg honom och hjälpte honom att komma till Sahlgrenska sjukhuset där han fick hjälp av psykvården.

Pigg på livet

Hemma i Sandviken igen började 41-åringen känna sig riktigt pigg på livet. Men jobb och bostad saknade han fortfarande.

– Som tur var träffade jag socialsekreteraren Therese Kjellberg. Hon var tydlig mot mig och såg till att jag skaffade mig bostad för att ha någonting att utgå ifrån.

Via Arbetsförmedlingen och socialtjänsten fick Anders jobb i arbetsmarknadscentrums så kallade gröna arbetslag som utför parkarbete och annan service åt bland annat föreningar.

– Ett väldigt omväxlande och roligt jobb med kanonbra arbetskamrater och chef.

Nu några veckor innan anställningen i extraprojektet upphör känner sig Anders laddad att återuppta sina studier inom vården för att äntligen slutföra sin sista tenta.

Efter det siktar han på att återvända till Norge för att jobba inom sjukvården. Men den här gången utan att låta sig luras av någon ”Vegar Bye”.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-09-01 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Efter ett år i extraprojektet är han laddad inför att återuppta sina avbrutna vårdstudier.

Anders gillar livet igen. Efter ett år i extraprojektet är han laddad inför att återuppta sina avbrutna vårdstudier.

Vad gör Arbetsmarknadscentrum?

Arbetsmarknadscentrum (AMC) arbetar med arbetsmarknadsfrågor i kommunen. Verksamheten syftar till att den enskilde ska etablera sig på arbetsmarknaden eller påbörja utbildning.
Mer information

Tillsammans är vi vinnare