Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Emad gläder sig över livet och friheten

Emad var vattenrädd och kunde inte simma när han kom till Sverige.

I dag är han själv simlärare och en stor tillgång på Parkbadet med många arabisktalande badgäster.

– Jag har fått ett nytt liv, säger 27-åringen.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se.
Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Intervju gjord 28/10 2014

Irakfödde Emad Alsabti pratar förälskat om sin hemstad Sandviken, och säger att han aldrig kan tänka sig att flytta härifrån.

– Här finns frihet och jämställdhet. Människorna är jättesnälla. Det är vackert här. Varför skulle man vilja lämna en sådan plats?

Som mandéer tillhör Emad och hans familj med mamma, pappa och två småsyskon en religiös minoritet i Irak.

Förföljda

För sin tros skull blev de utsatta för förföljelse och mobbning. Barnen var inte välkomna till skolan, pappa Abdul Satar blev utmobbad på jobbet som ingenjör och mamma Asmaa tvingades mot sin vilja gå klädd i slöja.

Efter det att den grymme diktatorn Saddam Hussein blivit avsatt och avrättad under Irakkriget blev situationen bara värre.

– Det fanns ingen frihet. Det var farligt att leva där. Man kunde inte gå till affären utan att vara rädd.

Blev bombskadad

2007 detonerade en bomb när Emads pappa stod och väntade på bussen för att åka till jobbet. Två personer dödades. Abdul Satar överlevde men skadades svårt och tvingades amputera ett ben.

Ungefär samtidigt kidnappades Emads då fem år gamla lillasyster Symet. Hon kunde dock räddas ut ur fångenskapen efter ett snabbt ingripande av polisen.

– Då bestämde vi oss för att fly.

Efter att ha bott i Syrien i ett år kom Emad och hans familj till Sverige och Sandviken 2008.

Gick trögt

Studierna på sfi (svenska för invandrare) gick trögt. Emad hade fortfarande svårt att med svenskan sedan han tagit sig igenom en två år lång utbildning för CNC-operatörer.

– Det var för många som pratade mitt eget språk. Både på raster och lektioner blev det att vi pratade mer arabiska än svenska.

Vändningen för Emad kom när han via Lok-center och Arbetslust fick praktikplats på Parkbadet. Den vattenrädde irakiern, som inte kunde simma när han kom till Sverige, tvingades konfrontera sin rädsla och börja träna.

Snabba framsteg

Emad Alsabti gjorde extremt snabba framsteg både med simningen och språket. I dag är han utbildad livräddare och simlärare. Nu är det han som lär andra simma. Instruerar gör han både på arabiska och svenska.

– När jag kom hit till Parkbadet pratade alla svenska med mig hela tiden. Då gick det jättefort att lära sig språket. På ett år lärde jag mig det jag inte kunnat lära mig på sex år tidigare.

Världens bästa jobb

Emad har fått en ettårig anställning på Parkbadet inom det så kallade Extraprojektet. Han tycker att han har världens bästa jobb och arbetskamrater och hoppas få fortsätta.

– Friheten, svarar han snabbt på frågan om vad som är det viktigaste med att ha ett jobb.

– Jag tjänar så att jag klarar mig själv. Mer än så behöver man inte. Att ha mycket pengar betyder ingenting. Det är friheten som betyder någonting.

Stor glädje

För pappa Abdul Satar är det en extra stor glädje att se sonen i arbete. Före kriget var han nämligen själv simlärare hemma i Irak.

– Pappa är jättestolt över mig.

Eftersom många av Parkbadets gäster är arabisktalande är det en styrka för anläggningen att ha en badvakt och simlärare som kan kommunicera med dem på deras eget språk.

– Det är ovärderligt, säger Marie Kihlström, säkerhetsansvarig.

– Emad är en jättestor tillgång när vi har simskolegrupper med nysvenskar. Han förstår dem på ett sätt som vi andra inte gör. Som badvakt kan han också gå in och hantera situationer genom att förklara på gästernas eget språk så att de förstår.

Vuxit som människa

Marie Kihlström träffade Emad första gången redan 2009. Då kunde han inte simma och hade svårt med svenskan. Hon tycker att det varit fantastiskt roligt att få följa hans utveckling.

– Emad har vuxit enormt som människa. Men så har han också det som krävs i det här serviceyrket. Han är framåt, social och tycker om att prata med badgästerna.

Badchefen Kari Tryde ser gärna att fritidsanläggningen får fler anställda med en annan kulturell bakgrund.

– Mångfald gör att samhället utvecklas. Emad har tillfört mycket. Förutom språkkompetensen har han en historia och en ödmjukhet som vi andra inte har. Hans glädje över livet smittar av sig.

Uppskattad

Emad själv känner sig uppskattad av badgäster och simskoleelever:

– De har lättare att ta till sig reglerna när jag förklarar på arabiska. Jag kommer ihåg hur det var när jag själv var ny i Sverige. Det är inte så lätt att veta hur man ska bete sig på en gång.

Under året som Emad bodde i Syrien fick han starka känslor för Rand, en barndomsbekant från Bagdad som även hon hade flytt till Syrien med sin familj.

Emad och Rand förlovade sig men hamnade på varsin sida av jordklotet när Emad flyttade vidare till Sverige medan Rands föräldrar tog henne med till Australien.

I dag är Emad och Rand gifta och återförenade i en lägenhet i Björksätra.

– Hemma pratar vi mest svenska med varandra för att Rand ska få lära sig svenska så fort som möjligt. Språket är ingången till allt.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-05-19 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Emad Alsabti älskar jobbet som badvakt och simlärare på Parkbadet.

Emad Alsabti älskar jobbet som badvakt och simlärare på Parkbadet. Enligt arbetskamraterna har han livsglädje som smittar av sig.

Tillsammans är vi vinnare