Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Familjen splittrades under flykten från Afghanistan

På en grekisk ö splittrades familjen efter två år på flykt undan krig och mordhot. 26-åriga Aqula kom till asylboendet i Kungsgården tillsammans med barnen Mana, 8, och Reza, 6.

– Min man har jag inte hört av på två månader. Barnen längtar och gråter varje kväll, säger hon.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se. Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Aqula från Afghanistan till asylboende i Kungsgården

Intervju gjord 30/10 2014

Det Aqula Hunieny från Afghanistan hört om Sverige senaste månaden är att det är ett fritt och bra land där kvinnor räknas som fullvärdiga människor och där det finns lagar och regler som styr samhället.

– Mina drömmar? Att barnen ska få känna sig trygga och få en utbildning. Och att jag själv ska få lära mig läsa, kunna studera vidare och bli en del av samhället.

Som kvinna på afghanska landsbygden var det aldrig tal om att Aqula skulle få gå i skola. Det var tabu i området där hon bodde. Hennes roll var att ta hand om make och barn.

– Kvinnor ska hålla tyst. Vi har ingen frihet alls. Vi räknas inte som riktiga människor. Vi är helt värdelösa. Min man är dock inte sådan som tur är.

Raketanfall

Ända sedan hon var liten har Aqula levt mitt i ett krig med döda människor på gatorna och raketanfall. Det blev också vardag för barnen Mana och Reza.

– Det är inte så att man slutar bry sig. Det är klart man blir rädd och chockad när man ser människor mördas. Men det är ingenting man själv kan göra någonting åt. Det handlar bara om att försöka överleva.

När Aqula och hennes make Abddullah bestämde sig för att hastigt fly landet berodde det dock varken på krig eller kvinnoförtryck.

Abddullahs pappa blev mördad av ett gäng talibaner i samband med en konflikt där fängelsedirektören som Abddulah var livvakt åt var inblandad. 33-åringen fick veta att det var hans tur nästa gång.

Aqula tillsammans med sina barn

Aqula drömmer om att barnen Mana och Reza ska få växa upp i ett fritt land med möjlighet att skaffa sig en utbildning.

Flydde

Familjen lämnade allt de hade och flydde för sina liv via huvudstaden Kabul och vidare in i grannlandet Iran med hjälp av människosmugglare.

Där levde de illegalt i ett år innan de betalade smugglare för att komma vidare till Turkiet.

Efter ytterligare fyra-fem månader hamnade tvåbarnsfamiljen på en grekisk ö.

Aqula, som är analfabet, vet inte vilken ö de hade landsatts på. Men det var där hon och barnen kom ifrån sin make och pappa i samband med att alla fyra blev tagna av polisen.

– När de släppte mig och barnen hittade vi inte min man. Vi var kvar på ön och letade efter honom i en månad.

Aqula gav till sist upp och anlitade en smugglare som lovade ta henne och barnen till ett tryggt och bra land med hjälp av falska pass.

– Jag bad smugglarna ta oss till ett land där barnen kan ha en framtid. Sverige hade jag aldrig hört talas om.

Längtar

Aqula lämnade en bild på Abddullah och sitt telefonnummer till en butiksägare på den grekiska ön som lovade hålla utgick efter den afghanske mannen. Men ännu har det inte hörts någonting ifrån honom.

– Det går inte att beskriva med ord hur det känns att ha kommit ifrån varandra. Barnen längtar efter sin pappa och frågar jämt efter honom. Jag har inget svar att ge dem.

Aqula gråter när hon pratar om sin försvunne make. Annars försöker hon vara stark för barnen skull.

– Det märks att de mår bra här. Här är fritt och tryggt. I Afghanistan var de rädda och ledsna jämt. De hade svårt att sova på nätterna. De bara grät och skakade.

Aqula Hunieny och barnen Mana och Reza

Aqula Hunieny och barnen Mana och Reza

Mana och Reza har lätt att anpassa sig till livet på asylboendet som mest går ut på att vänta.

De leker med de andra barnen ute på gården och försöker hänga med i privatundervisning som några arabisktalande asylsökande anordnar på eget initiativ i ett försök att använda väntetiden till något konstruktivt.

Högtidligt

Trots att Mana och Reza inte förstår ett ord av vad som sägs ger det dem en högtidlig känsla av att få gå i skola.

Aqula, som inte har någon att prata dari med, längtar efter att få lära sig språket som de pratar i det nya, okända landet där människorna verkar så snälla och där kvinnor behandlas med samma respekt som män.

Men mest av allt längtar hon efter ett livstecken från sin make så att hon säga till barnen att ”nu är pappa på väg hit”.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-02-10 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Aqula Hunieny tillsammans med barnen Mana och Reza

Aqula Hunieny längtar efter ett livstecken från Abddullah, maken och pappan till barnen Mana och Reza. På en grekisk ö splittrades familjen.

Vad är en Asylsökande?

Asylsökande är en person, som tar sig till Sverige och söker skydd (asyl) på grund av olika anledningar, men som ännu inte har fått sin ansökan prövad, godkänd eller avgjord.
Mer information

Länkar

Tillsammans är vi vinnare