Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Flykten för kärleken: "Vi älskar varandra"

Han var en enkel butiksägare. Hon kommer från en rik överklassfamilj. En förbjuden kombination.

– Skickas vi tillbaka väntar döden, säger Dro och Aslam.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se. Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

”Brottet” som tvingat dem att fly för sina liv: Kärleken till varandra.

Intervju gjord 30/10 2014

Det unga pakistanska parets berättelse är som en modern Romeo och Julia-saga som utspelar sig i en grym verklighet som fört dem till ett asylboende i Gästrikland där de nu väntar på avgörande besked om sin framtid.

Dro och Aslam blev bekanta med varandra när hon, dottern i en inflytelserik och förmögen familj, tittade på smink i Dros lilla butik.

Aslam visade att han var intresserad av att lära känna Dro lite närmare. Dro svarade med att göra sig fler ärenden till affären.

Förälskade

Bekantskapen övergick i förälskelse. En förbjuden sådan enligt de normer som Dros förmögna familj lever efter.

– Det var som att en kille som kommer på moped stiger fram till en tjej som kommer åkande i en miljonbil. Så gör man inte, säger Aslam.

Förhållandet blev om möjligt ännu mer komplicerat av att han är sunnimuslim och hon är shiamuslim.

Aslam och Dro tvingades planera sina möten minutiöst. De träffades i smyg när Dros föräldrar trodde att hon var med systern – den enda som kände till relationen – eller med sina vänner.

– Vad skulle vi göra? Vi älskar ju varandra, säger Aslam.

Rädda

Egentligen heter han någonting annat. Dro har också ett annat namn. Min inför risken att få sitt gömställe avslöjat vågar de inte framträda med sina riktiga namn eller på bild.

– Vi är rädda att hennes familj ska hitta oss. Blir vi återförda kommer Dro förmodligen att mördas eftersom hon anses ha skadat familjens heder. Jag blir helt säkert dödad, säger Aslam.

2013 gifte sig Drog och Aslam i smyg. Trots att då de var man och hustru fortsatte de leva på varsitt håll och låtsades inte känna varandra när de mötte andra människor.

Men deras längtan efter att få vara tillsammans på riktigt blev för stor. Inför risken att få sin kärlek avslöjad som om den vore ett avskyvärt brott började Aslam och Dro planera sin flykt från Pakistan.

Smugglarliga

Han, den enkle mannen av folket, sålde allt han ägde och fick ihop 130 000 kronor att betala en smugglarliga, en ”travel agency”, med.

Tidigt en morgon satte sig Dro och Aslam på planet för att, som de trodde, resa till Tyskland med tillfälligt uppehållstillstånd och plats på en högskola.

På flygplatsen möttes de efter lång väntan av en kontaktperson som förde det unga paret till en lägenhet.

– Efter fyra dagar fick vi veta att vi befann oss i Sverige.

Övergavs

I den småländska staden där de flyende pakistanierna hade hamnat övergavs de av kontaktpersonen, som tog med sig pass och alla andra värdehandlingar.

– Vi var ensamma i ett land som vi inte visste något om. Vi kunde inte återvända hem till Pakistan och vi visste inte vart vi skulle ta vägen.

Med 320 euro kvar av reskassan tog sig paret till Stockholm. Där, på centralen, träffade de en man som såg ut att vara från Bangladesh som de började prata urdu med.

– Han varnade oss för att vi skulle bli lurade om vi försökte ta kontakt med folk, även om det var personer från Pakistan, och gav oss rådet att vända oss till Migrationsverket i stället. Han gav oss till och med bussbiljetter dit.

Skaffa barn

På asylboendet i Gästrikland väntar nu Aslam och Dro på besked om de ska få stanna i Sverige. Och det ser ut att bli en lång väntan. Det senaste de hört är att de ska få komma till Migrationsverket på en så kallad stor intervju 15 juli nästa år. Därefter kan det dröja ytterligare sex-sju månader innan de får beslut om permanent uppehållstillstånd.

– Det är tufft psykiskt att inte veta vad som ska hända. Det blir långa dagar. Man sover, äter, väntar och funderar. Så länge vi inte vet hur det går kan vi inte planera för en gemensam framtid och börja fundera på att skaffa barn.

Grubblar

Aslam har bett om tillfälligt arbetstillstånd för att kunna skaffa sig någonting att sysselsätta sig med. Men det kan inte bli aktuellt, har han fått veta.

– Man grubblar och grubblar. Just nu är vi inte hotade. Men vi vet inte om vi får stanna. Tvingas vi återvända väntar en säker död för min del och förmodligen även för Dro.

Aslam och Dro vara medvetna om att deras kärlek skulle bli betraktad som förbjuden redan när de träffades och blev förälskade.

– Men då tänkte vi inte så mycket på det. Vi tycker om varandra och det borde man ha rätt att göra oavsett religion och klasstillhörighet.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-02-19 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

I det här lilla rummet på asylboendet ska Aslam och hans hustru Dro vänta på besked om uppehållstillstånd i nästan ett år.

I det här lilla rummet på asylboendet ska Aslam och hans hustru Dro vänta på besked om uppehållstillstånd i nästan ett år.

Vad är en Asylsökande?

Asylsökande är en person, som tar sig till Sverige och söker skydd (asyl) på grund av olika anledningar, men som ännu inte har fått sin ansökan prövad, godkänd eller avgjord.
Mer information

Länkar

Tillsammans är vi vinnare