Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Fysisk träning: en väg till jobb

Den som idrottar mår bättre och har därmed lättare att skaffa jobb. I Sandviken görs en unik satsning på att låta arbetslösa ägna sig åt fysisk träning.

– Vi har jätteroligt ihop, säger Neran Yaseen under en kort paus mitt i ett fotbollspass.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se.
Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Intervju gjord 24/10 2014

Fyra dagar i veckan träffas de och tränar. De går på gym, spelar basket, dansar. Idag kör de fotbollsmatch och det smäller mot väggen när de matar på mot mål.

Sandvikens IF:s A-lagsspelare Khsan Moosa och Filip Norell är instruktörer och hejar på när de övriga gör upp om bollen.

- Vi kör mycket lagsporter, det är bra för gemenskapen, man umgås på ett annat sätt, säger Hanna Bergfoth som är ansvarig ledare.

Är fantastiskt

De som tränar här i dag är en grupp av arbetslösa som ingår i kommunens hälsofrämjande satsning och de ägnar en stor del av veckan åt fysisk träning.

- Jag gillar basket och fotboll bäst, säger Neran Yaseen som gått av för att dricka vatten.

Hon ler och ger sig tillbaka in i matchen. Hallen är varm och gnisslandet av skor blandas med rop och skratt. Raghid Alseifi hejar på en lagkamrat och stannar andfådd upp för en stund.

- Jag tycker Sandviken är fantastiskt, hoppas jag kan få jobb här också.

Han fortsätter prata längre bort, de hinner med att avhandla en hel del annat också under passen och de kommer varandra nära.

- Vi blir som en familj, säger flera i förbifarten.

För dyrt annars

Träningen sker i Hammarhallen och den varvas med två dagar på gym.

Ighra Af Sabti trampar motionscykel. Hon tycker om all träning och kör mycket kondition.

- Det är jättebra att vi får göra detta och att träningen ingår annars hade det varit för dyrt för många att hålla på.

Susan Aljaberi håller med och väljer en cykel. Idag är det hennes första besök på gymmet och hon är glad över ha Ighra med sig som varit där tidigare.

- Det här ska bli jättekul! säger hon och hoppar upp.

Leda vidare

Nora Yni Abdulhay kämpar på med tyngder lite längre bort.

– Min högsta önskan är att få ett jobb, inom förskolan, städ eller som personlig assistent, säger hon och hoppas att träningen ska leda henne vidare.

Tiden på gym och i sporthallen har gett resultat. Många har blivit gladare och känner sig mycket piggare. En del har slutat med mediciner och flera har fått ner både blodtryck och vikt.

Hanna Bergfoth sammanfattar nöjt satsningen:

– Resultaten är fina, jag kan se glädjen, glöden, i deras ögon efter att de har tränat ett tag.

Alla mått bättre

Mia Eriksson är ansvarig chef på kommunen för Aktivitetscentrum för språk och företagsamhet. Hon är också nöjd över den hälsofrämjande delen i Arbetslivsprogrammet.

– 500 arbetslösa, många med invandrarbakgrund, har varit med och tränat under de senaste två åren. Det har varit lyckat. Alla som har varit med har mått bättre efteråt. Det visar de utvärderingar som vi gjort, säger hon.

Mia Eriksson ser ett tydligt samband mellan träning, välbefinnande och tillgänglighet på arbetsmarknaden.

– Ju starkare du känner dig inombords, ju bättre kan du hävda dig själv utåt, på arbetsmarknaden, säger hon och hoppas på att fler kommuner och myndigheter ska följa Sandvikens goda exempel.

Fotboll är stärkande.

Fotboll är stärkande. Alla som har varit med och tränat har mått bättre efteråt. Det visar de utvärderingar som kommunen gjort.

Röster om träning som en väg till jobb

Det är kul att kvinnor och män tränar och spelar ihop. Neran Yaseen, 44 år, från Irak gillar fotboll bäst.

Det är jättebra att vi får personlig hjälp och kunskaper om hur allt fungerar på gymmet. Ighra Af Sabti, 42 år, från Irak är en mycket nöjd motionär.

Det är ju sådant vi sysslar mycket med inom fotbollen. Khsan Moosa, instruktör, som hoppas kunna bidra med sina kunskaper om både kost och träning.

En god fysik gör det lättare att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom är många jobb fysiskt krävande som exempelvis inom tjänstesektorn, omsorgerna, städ- och byggbranschen. Mia Eriksson, chef för Aktivitetscentrum för språk och företagsamhet.

Det sociala sammanhanget har också varit ett viktigt inslag, att man har umgåtts och till och med svettats i grupp. Det har gått bra trots att man inte alltid förstår varandra språkligt. Det är inget hinder när det gäller sport och träning. Hanna Bergfoth, ansvarig för den hälsofrämjande delen i Arbetslivsprogrammet.

Hälsan är en viktig del i livet och härifrån kan man gå stärkt till både kropp och själ. Hanna Bergfoth, Sandvikens IF.

Text: Karin Nilsson, Lettera och Ord 
Foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-09-08 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Träningen i Hammarhallen varvas med två pass i veckan på gym.

Träningen i Hammarhallen varvas med två pass i veckan på gym.

Vad gör Arbetsmarknadscentrum?

Arbetsmarknadscentrum (AMC) arbetar med arbetsmarknadsfrågor i kommunen. Verksamheten syftar till att den enskilde ska etablera sig på arbetsmarknaden eller påbörja utbildning.
Mer information

Tillsammans är vi vinnare