Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Han vill inte döda eller bli dödad

Sex personer från sex olika länder delar ett litet rum på asylboendet i Gysinge.

Den ena dagen är den andra lik; äta, sova och vänta på besked om de ska få stanna eller inte.

– Jag hade två val hemma i Syrien: Döda eller bli dödad. Därför är jag här, säger Mohamad, som sover i en av underslafarna.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se.
Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Intervju gjord 3/12 2014

När man går mellan brukslängorna i Gysinge, där det tidigare var konferenshotell, är det svårt att föreställa sig att det nu bor 180 asylsökande personer från ett tiotal länder i rummen. Inte en människa syns till.

Termometern har krupit några grader under nollstrecket. Marken är täckt av frost. Alla håller sig inomhus, visar det sig, för att skydda sig mot kylan.

Mohamad, ung affärsman som flytt inbördeskriget i Syrien eftersom han vägrar använda våld mot andra människor, visar vant runt iklädd en blå täckjacka som han fått från kyrkan.

Engagerad

Den språkkunnige 33-åringen kom i en av de första grupperna när asylboendet i Gysinge öppnades i somras. Han har nu fått en informell roll som oavlönad tolk, fixare och allt i allo.

– En fantastiskt fin och engagerad person, säger Ingrid Andersson från Schönbergskyrkan, en av många ortsbor som engagerat sig ideellt för att hjälpa de nyanlända.

– Mohamad är en stor tillgång både för dem som bor här och för oss som kommer utifrån för att hjälpa till.

När vi går runt rycker folk hela tiden i Mohamad. Han ombeds tolka från arabiska till engelska, ge råd eller lösa små problem som uppstått.

få in en fot

Två gånger i veckan har den tidigare butiksägaren praktiserat i brukshandeln i byn. Detta för att få in en fot i det svenska samhället, lära känna folk och se hur man beter sig mot kunderna i en svensk affär.

Han har en liten bok där han skriver ned ord som kan vara bra att kunna.

– Men det är svårt med svenskan. Vi är isolerade och ingen av oss som bor här kan språket. Man blir också lite passiv av att bara gå och vänta. Man tänker på hur det ska bli i framtiden och på hur de där hemma har det. Det är svårt att ta itu med någonting fast vi har hur mycket fritid som helst.

Ville bilda familj

Innan inbördeskriget bröt ut i Syrien drev Mohamad presentaffär i hemstaden Palmera. Han hade återvänt till hemlandet för att slå sig till ro och bilda familj efter att i sex år ha arbetat som servicechef i ett företag i Dubai som lades ned i samband med finanskrisen 2009.

– I Dubai lärde jag känna människor från många olika länder, även svenskar. Jag fick uppfattningen att Sverige är ett humanitärt och bra land. Jag gillar att man i Sverige använder ordet ”nyanlända” i stället för ”asylsökande”.

För att komma undan militärtjänstgöringen flydde Mohamad till ett område vid gränsen till Turkiet som inte kontrollerades av Assadregimen.

– Du har två val om du går med i militären. Antingen dödar du någon annan eller också blir du själv dödad. Något annat alternativ finns inte. Du måste slåss och det vill jag inte. Jag är en fredlig person.

  Mohamad berättar situationen i Syrien

”Situationen i Syrien är hemsk och det blir bara värre och värre”, säger Mohamad

Hört mycket gott

Mohamad jobbade som volontär på en flyktingförläggning på den syrianska sidan tills han i våras bestämde sig för att fly till Sverige, landet som han hört och läst så mycket gott om.

33-åringen kom till Gysinge. Nyfiken på det nya landet som han var skaffade han sig snabbt en praktikplats sedan han fått beskedet att det inte är tillåtet att jobba medan man väntar på beslut om uppehållstillstånd och svenskt pass.

– Jag har gjort allt möjligt som Jenny och Maud behövt hjälp med i butiken. Det har varit lärorikt och intressant att se hur man ska bete sig mot kunder i Sverige.

Dödats eller flytt

Trots att Mohamad är språkkunnig, framåt och engagerad i både stort och smått på förläggningen tycker han att det är jobbigt att gå och vänta på beslut om han kan börja förbereda sig för att liv i Sverige eller om han ska bli tillbakaskickad.

En gång i veckan ringer han hem för att höra hur det är med föräldrar och syskon. Beskeden han får är oftast nedslående.

Palmera är en av de allra värst krigshärjade städerna i Syrien. I ett område där det tidigare bodde 2 miljoner människor är det i dag bara 400 000 kvar. Resten har dödats i kriget eller flytt. Oljebristen märks påtagligt nu när det börjar bli kallt. Även om man har pengar finns ingen olja att köpa.

– Sist jag ringde hem hade de också varit utan elektricitet i 24 timmar.

Mohamad beskriver hemstaden som något av en tom spökstad där de som bor kvar knappt vågar gå ut längre. Han blir ledsen när han pratar om syskonen och om föräldrarna som han inte fått träffa på två år.

– Situationen i Syrien är hemsk och det blir bara värre och värre.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-03-10 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Mohamad (t v) och Adel från Libyen på asylboendet i Gysinge

Mohamad (t v) delar rum med Adel från Libyen och fyra andra män. Tillsammans representerar de sex olika nationaliteter. Alla hoppas på en framtid i Sverige.

Vad är en Asylsökande?

Asylsökande är en person, som tar sig till Sverige och söker skydd (asyl) på grund av olika anledningar, men som ännu inte har fått sin ansökan prövad, godkänd eller avgjord.
Mer information

Länkar

Tillsammans är vi vinnare