Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Krogprofilen Rafi en av stans första flyktingar

Rafi Markarian kom till Sandviken på 80-talet som en av de första flyktingarna.

– Då var det lätt att få visa vem man var och bli accepterad. Det är tuffare för dem som kommer i dag, säger krogprofilen med 50-talet personer på lönelistan varav tre fjärdedelar är svenskfödda.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se.
Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Intervju gjord 19/11 2014

Rafi Markarian var bara nio år gammal när han tillsammans med föräldrarna och de båda bröderna flydde kriget i Libanon och kom till Sverige.

Efter korta mellanlandningar i Märsta, Köping och Mörsil kom familjen till Sandviken 1985, då som en av de första flyktingfamiljerna i kommunen några år innan Iran-Irak-kriget och därefter oroligheterna på Balkan ledde till att asylinvandringen tog fart på allvar.

På Smassenskolan blev Rafi betraktad som ett litet exotiskt inslag. De flesta tog emot honom på ett schysst sätt, men några barn visade tydligt att de kände sig osäkra på vad den nya pojken med det mörka håret och det konstiga sättet att prata hade där att göra.

”Utomjording”

– Jag var lite som en utomjording, ha ha. Men det varade bara ett par veckor. Sedan spelade vi fotboll på rasten och då såg de att jag inte var så tokig ändå.

– Idrotten är fantastisk på det sättet. Där upptäcker man på en gång att vi alla faktiskt är lika. Inom andra delar av samhället kan det ta längre tid.

Restauranglokalerna i hörnet Köpmangatan-Grundbogatan blev snabbt ett andra hem för bröderna Markarian.

Pappa Hagop, som kommit efter när resten av familjen fått uppehållstillstånd, började som diskare på den dåvarande restaurangen. Efter några år tog han själv över arrendet av lokalen och öppnade egen pizzeria.

– Jag började vika pizzakartonger på helgerna när jag var tolv år, minns Rafi.

Tog själv över

Sedan 1998 är det han själv som driver verksamheten. I dag i form av köttrestaurangen Charlys och biljardbaren Eightball i källarlokalen i samma fastighet.

Företaget har ett tiotal heltidsanställda. Totalt på lönelistan med extrapersonal och anlitade musiker finns 45-50 personer varav 75 procent är svenskfödda.

Rafi sitter i styrelsen för Företagarna i Sandviken och ingår i kommunens referensgrupp för en ansvarsfull alkoholservering.

Lillebror Mike driver Allstar tillsammans med kompanjonen Shawn Afsari. De båda är också högaktuella med satsningen på att göra om gamla baptistkyrkan till restaurang. Storebror
George har restaurangföretag i Uppsala och Öregrund.

– Vi har klarat oss hyggligt allihop, konstaterar Rafi anspråkslöst.

Fick chansen

Att acklimatiseringen gick så enkelt tackar han inte bara idrotten för. Familjen Markarian kom till Sandviken under en period då det fanns tillräckligt få invandrare i stan för att det inte skulle uppstå grupperingar utifrån språk och hemländer.

– Jag fick chansen att visa vem jag var och blev ”Rafi” i Sandviken. Inte en av ”en av dom från förorten” som jag blivit om jag kommit till Stockholm i dag.

Pappan Hagop var öppen till sin läggning och struntade i att han inte pratade perfekt svenska i början. Folk förstod honom ju ändå. På det sättet skaffade han sig snabbt svenska vänner. Det gjorde det ännu lättare för familjen att bli accepterad.

Svårare i dag

Rafi konstaterar att det är mycket svårare för dem som är nya i dag. Nu när det kommer stora grupper invandrare sluter de sig lätt samman i homogena grupper, får svårare att lära sig språket och komma in i svenska samhället.

– Och det är egentligen inget konstigt med det. Om jag kommer som ny till Sverige och det finns fem andra i klassen som kommer från samma land som jag och som pratar samma språk – vilka dras jag till på rasten?

Eftersom Rafi jobbar i barmiljö har han fått höra en del ”sanningar” om invandrare framåt tvåtiden på nätterna när alkoholen fått hämningarna att släppa.

– Men jag har kunnat hantera det eftersom jag haft språket som verktyg. Språket är enormt viktigt. Har man inte det är det lätt att sjunka ihop och känna sig mindre värd som människa.

Mer debatt

Rafi har många åsikter om hur integrationen ska bli bättre. Han konstaterar själv med förvåning att det också är okej för honom själv som utlandsfödd att fritt säga saker som en svensk aldrig skulle våga med risk för att bli stämplad som rasist.

– Är inte det konstigt? Vi skulle behöva en mycket mer öppen och fri debatt om invandringen. Annars skapar vi bara ett hat som gör att Sverigedemokraterna fortsätter att växa.

39-åringen konstaterar dock gång på gång under samtalet att det är komplexa och svåra frågor och att det bara är dumt att generalisera.

– Det lätt att säga ´lär dig språket omedelbart´, Men om du kommer hit som 60-årig analfabet som flytt ett krig är det ju inte så självklart.

Tydligare krav

Han anser dock att det måste ställas fler och tydligare kav på dem som kommer hit. Inte för svenskarnas skull, utan för de nyanlända själva.

– När du kommer till ett nytt land är du lite i samma situation som ett barn oavsett om du är 20 eller 50 år. Då behöver du få veta vad som gäller och vad som förväntas av dig.

– Du måste vara beredd att överge lite av dina egna grejer och hitta något nytt i stället. I slutändan är det ett sätt att smälta in. Tydliga krav skapar gemensam trygghet.

Restaurangägaren är en av många utlandsfödda som påtagligt bidrar till det svenska samhällsbygget genom att utveckla företag och skapa arbetstillfällen.

Vad är det som driver dig?
– Jag skulle kunna svara ´skapa jobb´ på den frågan men det är i så fall inte sant. I grunden tror jag alla som startar eget har ett egoistiskt motiv, att det handlar om vilja ha utmaningar och om att få utveckla någonting.

– Om det sedan i förlängningen leder till att det skapas arbetstillfällen är det ju jättebra.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-09-29 13.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Rafi började vika pizzakartonger i pappas restaurang när han var tolv. I dag driver han själv köttrestaurang och bar i lokalerna.

Rafi började vika pizzakartonger i pappas restaurang när han var tolv. I dag driver han själv köttrestaurang och bar i lokalerna.

Tillsammans är vi vinnare