Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Malika har det bra som kokerska

Högskoleutbildningen som revisor från Tjetjenien har Malika ingen glädje av i Sverige.

Här har fembarnsmamman fått starta om från noll och är i dag kokerska på förskolor.

– Det var inte mitt drömjobb när jag var ung. Men jag har det bra, säger hon.

Arbetslivsnämnden och förvaltningen har som uppdrag att arbeta med integration, såväl förebyggande vad gäller attitydpåverkan som med konkreta insatser. Den närmaste tiden kommer ett antal intervjuer att presenteras på sandviken.se.
Mer om arbetet med: Tillsammans är vi vinnare

Intervju gjord 6/11 2014

Malika vill inte träda fram med sitt efternamn eftersom familjen flytt kriget i hemlandet Tjetjenien av känsliga politiska skäl.

Men 47-åringen berättar gärna om hur det var att komma till ett nytt och främmande land som flykting och börja om från början med språk, traditioner, utbildning och jobb.

– Jag har kämpat hårt, är Malikas förklaring till att hon kunnat skaffa sig själv en ny plattform parallellt med att hennes fem barn växt upp.

– Och så har jag fått fantastiskt bra stöd av Lok-center och projektet Arbetslust, tillägger hon.

Lycklig tid

Tillsammans med sin dåvarande man och parets fyra äldsta barn flydde Malika från Tjetjeniens huvudstad Groznyj 2001. Tio år hade då gått sedan kriget för självständighet från Ryssland startade samma år som Malika blev förälder för första gången.

– Det var en lycklig tid när jag växte upp. Vi var en stor familj med sex syskon som bodde tillsammans med mamma och pappa och med många släktingar nära oss. Då var livet bra.

Efter grundskolan läste Malika vidare på högskolan och blev revisor. I fem år arbetade hon också som lärare i ryska och tjetjenska samt i rysk och tjetjensk litteratur.

Men sedan kom kriget som förstörde allting.

Flygbombades

Efter Sovjetunionens fall ställde tjetjenerna krav på självständighet för att kunna bilda en egen stat. Ryssland svarade med att invadera Tjetjenien och flygbomba Groznyj.

Första Tjetjenienkriget följdes av andra Tjetjenienkriget med hundratusentals döda och mycket stora flyktingströmmar ut ur landet.

– Min pappa dödades i kriget. Det gjorde också flera kusiner, farbröder och en faster. En av döttrarna skadades och blev deprimerad.

Efter fem år i Georgien kom familjen som kvotflyktingar till Sverige och Sandviken 2006, bara några månader innan yngsta dottern föddes.

– Livet har blivit bra igen. Det har gått bra i skolan för barnen och jag själv har chansen att få fast jobb. Vi har inte haft några problem med anpassningen. Sverige är ett land där folk respekterar varandra oavsett religioner och traditioner. Som muslim kan jag gå i samma kläder som jag bar i Tjetjenien.

Högskoleutbildade revisorn Malika arbetar fembarnsmamman som kokerska i förskolekök i Sverige.

Högskoleutbildade revisorn Malika fick börja om från noll när hon kom till Sverige. I dag arbetar fembarnsmamman som kokerska i förskolekök.

Krävande yrke

Men Malika insåg snabbt att det skulle bli svårt att få glädje av sin utbildning som revisor i Sverige.

– Det är ett yrke som kräver att du är riktigt bra på språk och nationella lagar.

Hon satsade i stället på en ettårig kockutbildning. Fembarnsmamman gick ut med nästa högsta betyg, VG.

Malika fick mycket beröm på de praktikplatser hon sedan jobbade på. Men när det blev tal om anställning fanns det inga pengar till lön.

Rollspel

Via Lok-center kom hon till Arbetslust, ett projekt inom kommunens arbetsmarknadsförvaltning. Det blev ett lyft för henne.

– Jag fick bra talträning, fysisk träning och mental träning. Vi lärde oss också skriva riktiga CV och förberedde oss för anställningsintervjuer genom rollspel.

Via Arbetslust fick Malika också chansen att praktisera som kokerska på Vallbacksgårdens förskola i Gävle.

Stort ansvar

Det har lett vidare till att hon sedan ett halvår tillbaka nästan varje dag blir inringd som vikarie eller timanställd inom Gävle kommuns eller Sodexos kök.

– På Vallbacksgården gör jag ensam mat för 120 barn. Det är ett stort ansvar. Många barn är allergiker och äter inte kött eller mjölkprodukter.

Att kunna försörja sig själv är viktigt för fembarnsmamman.

– Det var inte roligt att behöva vara beroende av bidrag. Det kändes som att tigga.

Malika säger att hon trivs med livet i förskoleköken. Hon hoppas snart få fast jobb så att hon kan planera livet lite bättre och kanske en dag får råd att ta med barnen på besök hem till släktingarna som finns kvar i Groznyj.

– Att jobba i kök var inte precis vad jag drömde om när jag var ung. Men det är livet. Jag trivs och barnen mår bra.

Text och foto: Mats Jonsson, Matsmedia

Sidan uppdaterad: 2015-06-23 07.00
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se

Malika har börjat om från noll sedan hon kom till Sverige
Tillsammans är vi vinnare