10 år av Bessemerolympiad för gemenskap och framtidstro
I år firar Bessemerolympiaden 10 år. Under årets upplaga möttes som vanligt Bessemerskolans elever i Stadsparken för att bland annat tävla i att knuffa en buss, delta i Fritidsbankens femkamp och träffa utställare från bland andra Sandviken Energi och Civilförsvarsföreningen.
Glada skratt och hejarop fyller området kring Bessemerhallen där tävlingsstationerna finns utspridda. Eleverna som bygger trätorn på tid gör allt de kan för att bygga högst och manar på varandra att våga lägga på en kloss till.
Tidtagaruret hålls av Fredrik Norman, gymnasielärare i religion och engelska. Han har sett olympiaden utvecklas genom åren.
Jag började jobba på Bessemerskolan 2014 och då var olympiaden mer av en klassisk friidrottsdag, med grenar som längdhopp och liknande. Vi insåg att det inte var så inkluderande och ville göra om formatet för att främja gemenskap och samarbete. Idag innehåller olympiaden grenar där eleverna samarbetar för att utföra uppgiften, berättar Fredrik Norman.
Olympiad som sår frön
Bessemerolympiaden har med tiden också även fått ett samhällsperspektiv. För ett par år sedan tillkom en del som kallas "Fritid och framtid". Det är en del av olympiaden där föreningar och organisationer utifrån kan skapa en första kontakt med unga människor, antingen för att så fröet till ett nytt fritidsintresse eller ge inspiration inför framtiden och vad man kan göra efter gymnasiet.
Den här septemberonsdagen finns bland annat Högskolan i Gävle, Fritidsbanken, och Sandvikens bridgeklubb på plats utanför Bessemerhallen för att mingla med eleverna och tipsa om sina aktiviteter.
Växande aktivitet
Bessemerolympiaden har blivit större för varje år och det är många som är inblandade i dagen.
Från början var det mest idrottslärare, men det har nu växt till att involvera kuratorer, lärare, studievägledare och skolbibliotekarier, säger Fredrik Norman.
Bessemerolympiaden går ut på att träna på samarbete, på framtidstro och inkludering.
Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se