Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Efter ett år med Höjaspelet: Ökad studiero och positiv stämning

Murgårdskolan och Hedängskolan var först ut i kommunen med att spela Höjaspelet – en metod där fokus ligger på att uppmuntra positivt beteende, ignorera regelbrytande och undvika tillsägelser. Nu har satsningen varit i gång i över ett år, och vi har pratat med läraren Jenny Andersson Forså om hur det har påverkat vardagen i klassrummet.

En person som står framför en whiteboard. På whiteboarden är tre illustrationer uppsatta

Hej Jenny! Hur spelar man Höjaspelet?

Höjaspelet spelar man som en del av sin vanliga lektion. Jag som lärare väljer ut tre regler som passar lektionen, går igenom dem med klassen och sen drar spelet i gång. Mitt fokus under spelet är att ge massor med bekräftelse till de som följer reglerna spelet samtidigt som jag ignorerar regelbrott. Jag uppmärksammar helt enkelt det jag vill se mer av.

När vi startar får varje lag ett antal spelkort och målet är att det ska finnas kort kvar när spelet slutar. Tanken är att alla ska vinna, så jag som lärare läser av vad lagen behöver för att lyckas. Ett lag blir av med kort om de inte följer reglerna, men jag kommenterar inte när jag drar ett kort utan plockar det bara samtidigt som jag berömmer de som följer reglerna. I början spelar vi spelet i 10 minuter, och med tiden ökas längden på spelet till dess att vi spelar hela skoldagen.

Hur var det att starta i gång det här arbetet?

När vi först fick veta att vi skulle börja med Höjaspelet var jag lite mer skeptisk och tänkte att det kunde bli en till sak som vi ska gå igenom och sen sluta med. Men sen fick jag höra lite mer om det och blev mer intresserad, och när jag väl fick testa det tog det inte lång tid innan jag märkte skillnaden i gruppen.

Hur har Höjaspelet påverkat eleverna?

Det blir lugnt i klassrummet, man får till den där studieron. Spelet har gjort så det har blivit en mjukare stämning i klassrummet, och det blir också mjukare mellan eleverna. De tar till sig metoden och att vi är snälla mot varandra. De berömmer varandra mer och alla hjälper varandra på ett fint sätt.

När började du se skillnad i klassrummet?

Efter att vi hade spelat tre gånger hade eleverna hajat det här, så det gick väldigt snabbt. Från början tänkte jag lite ”Men vad ska det här göra för skillnad i min klass?” De sitter ju på sina platser och jobbar, och vi har jobbat med studiero och trygghet. Men redan efter två veckor såg jag ändå skillnad, speciellt för de elever som tidigare hade haft det svårt att följa regler i klassrummet.

Material till höjaspelet. På bilden syns en kortlek där det står veckovinster och en illustration på ett barn som sitter vid en skolbänk och läser.

Hur har det varit för dig som lärare att arbeta med Höjaspelet?

Det har varit lite av en omställning, jag har fått lära mig att göra saker på ett mer medvetet sätt än tidigare.

En sak som har varit bra är att man inte är ensam i implementeringen. Jag har fått mycket stöd i materialet och av handledaren som är med och coachar och stöttar under implementeringsåret. Man blir inte lämnad helt själv, utan det finns alltid någon att fråga, både i form av kollegor och andra som är med i satsningen.

Vad är den största skillnaden hos dig jämfört med tidigare?

Man vänder allting till det positiva. Det blir en positiv stämning i klassrumet hela tiden, även när man inte spelar Höjaspelet. Det har till och med spillt över lite på hur vi är i lärarummet. Först var det mest på skämt, men nu berömmer vi mer i möten med varandra också, haha.

Det är också jätteroligt att se liksom att ja, men det har ju hänt någonting, inte bara med klassen. Det har hänt någonting med mig också.

Skulle du rekommendera Höjaspelet?

Ja utan tvekan! Jag kan prata om Höjaspelet och dess fördelar för trygghet och studiero hur länge som helst.

Om Höjaspelet

Höjaspelet är en del av Sandviken kommuns Spirasatsning. Spelet är den svenska versionen av det internationellt erkända programmet Good Behavior Game. Ett klassrumsbaserat program som lärare i årskurs F-3 integrerar in i ordinarie undervisning för ökad trygghet, studiero och en positiv klassrumsmiljö.

Här kan du läsa mer om Höjaspelet