Föräldrarådgivare gör vägen till hjälp enklare
I augusti 2024 startade ett nytt samarbete mellan socialtjänsten och skolan. Socialtjänsten anställde föräldrarådgivare för att vara på plats på förskolor och låg- och mellanstadiedskolor. Syftet var att stärka samarbetet och kunna erbjuda föräldrar ett tidigt och lättillgängligt stöd i allt som rör föräldraskapet.

Gunilla Lund och Sofie Johansson, Föräldrarådgivare
Nu har det gått en tid och vi kan se att föräldrarådgivarna snabbt kommit in i sina nya roller och gör stor nytta. Vägen till rådgivning och stöd har blivit kortare och fler och fler föräldrar tar kontakt.
Jag tror att det har funnits en okunskap om vad socialtjänsten verkligen gör, hur vi kan hjälpa till. Många har nog känt att steget varit för stort för att ta upp frågor med pedagogerna. Nu kan de göra det med oss i stället och vi märker att det blir fler och fler som tar kontakt när ryktet sprider sig om att de kan prata om det mesta med oss. Om inte vi har svaren så kan vi alltid hänvisa vidare och förklara hur de kan få hjälp, säger Gunilla Lund, Föräldrarådgivare på förskolor.
Sedan starten har föräldrarådgivarna träffat närmare 200 familjer och frågorna varierar mycket. Ibland små problem och ibland större problem.
Jag ser att det betyder mycket för föräldrar när de får förtroende för mig och märker att de kan prata helt öppet. Vi kan få tag i de verkliga orsakerna till problemen. Här får de nära till en person som kan förklara det som är svårt att förstå. Vi kan också vara med på möten med skolan, vi finns där innan och kan berätta om vad som ska hända och vi finns där efteråt när fler frågor kommer, berättar Sofie Johansson, Föräldrarådgivare på Hedängsskolan.
Hur jobbar rådgivarna?
Rådgivarna kan göra hembesök och exempelvis ge tips om rutiner och konflikthantering. De tar även svåra samtal, skapar samsyn mellan alla inblandade parter, förklarar hur socialtjänsten fungerar, planerar möten, samarbetar med socialsekreterare när det behövs, jobbar med skolfrånvaro och finns där för separerade föräldrar med mera. Alltid med utgångspunkt i vad barnen behöver. Kommunen kan på olika sätt hjälpa till i föräldraskapet och även lotsa vidare till utbildningar och möjliggöra för möten med familjer i liknande situationer. Problem i skolan behöver inte alltid ha med skolan att göra.
Jag är så glad över att vi är en av de skolor som fått vara med från början. Tänk vilka möjligheter det innebär för oss, att ha tillgång till socialtjänsten på plats. Nu har vi möjlighet att erbjuda stöd till föräldrar på ett mer effektivt och lättillgängligt sätt och det ser jag stora fördelar med. Vi kan också prata om problem som finns utanför skolans gränser. Vi hittade snabbt ett jättebra samarbete med vår rådgivare och han är en naturlig del av personalen, berättar Linnéa Westerberg, Biträdande rektor på Vallhovskolan F-3.
Tänk att det efter så kort tid går att se vilken nytta föräldrarådgivarna gör. Det visar på vikten av att finnas där, att avdramatisera och visa vilket stöd det går att få via socialtjänsten. Nu blir det enklare naturligt för fler att ta kontakt.

Linnéa Westerberg, Biträdande rektor på Vallhovskolan F-3
Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se