Förebygga gängrekrytering av barn och unga – se filmen
Nu finns en film från kommunen och polisen för att öka kunskapen om hur gängen går till väga och vilka tecken du ska hålla koll på.

Här kan du som förälder eller annan viktig vuxen ta del av ett digitalt föräldramöte/föreläsning som filmats, där kommunen tillsammans med polisen bland annat beskriver hur det ser ut i kommunen, hur barn och unga rekryteras in i de kriminella gängen, vilka varningssignalerna är och hur du kan prata med ditt barn eller ungdom. I filmen finns även information om var du kan vända dig om du behöver hjälp och stöd.
I vår kommun pågår projektet Drogfri skola. Projektet är en samverkan mellan socialtjänsten, MiniMaria, grundskola och gymnasium, polisen samt regionen. Syftet är att ta fram en samverkansmodell gällande ungdomar i riskzon för kriminell livsstil, skadligt bruk eller beroende.
Filmen riktar sig till vuxna och tar upp hur rekrytering går till och vilka tecken man ska vara uppmärksam på. Filmen visar också hur vi arbetar förebyggande i kommunen och vilket stöd som finns att få om man är orolig för ett barn i sin närhet. Medverkande i filmen förutom polisen är kommunens preventionsstrateg, Spira, Fältverksamheten, socialtjänsten och MiniMaria.
För de flesta barn och unga är kriminalitet och våld något som man upplever på avstånd, hör och ser om på nyheter och sociala medier. För de barn som dras in i det man kallar för gängkriminalitet börjar det ofta med något litet – till exempel en tjänst som man får pengar eller uppskattning för. Efter det känner man sig tvingad att göra mer eller värre saker – och på så sätt tappar man kontrollen.
Därför är det viktigt att alla vuxna skaffar sig kunskap om hur gängen går till väga när de rekryterar för att kunna prata med barn i sin närhet och ha koll på vilka tecken du bör vara uppmärksam på.
Efter att ha sett filmen ska du ha fått kunskap och bra verktyg för att kunna prata med barn och unga om dessa frågor och stötta dem till att göra kloka och trygga val för deras framtid.
Filmen har också skickats ut via Unikum (informationskanal för skolan till föräldrar), polisen och sociala medier.
Klicka på länken för att se filmen Länk till annan webbplats.
Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se