Hållbarhet i fokus när boendet Solbacken växer
Demensboendet Solbacken växer från dagens 32 lägenheter till 135 lägenheter. För att minska miljöpåverkan bevaras och renoveras nuvarande byggnader, i stället för att rivas. Boendet ska också byta namn till Björkbacken.

Bilden visar hur demensboendet Solbacken blir. De gula byggnaderna är Solbacken i dag. Boendet byter också namn till Björkbacken.
I dag finns det inte tillräckligt med lägenheter för personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom som är i behov av vård och omsorg dygnet runt. Därför inleds nu ett arbete med att utveckla och bygga ut boendet, intill sjukhuset.
Ambitionen - ekonomiskt och miljömässigt hållbart boende
I stället för att riva och bygga nytt som vi planerade från starten bevaras och förädlas nu stora delar av befintliga byggnader. Det känns bra att vi kan skapa ett modernt boende och samtidigt värna om miljön, berättar Åsa Edsvik, lokalstrateg på Tekniska kontoret.
Till stor del bevaras husen som är av tegel och puts vilket motsvarar en betydande minskning av klimatpåverkan. Att renovera istället för att riva har även en ekonomisk fördel. Att bygga nytt kan kosta upp till tre gånger mer än att bevara och utveckla en befintlig byggnad. Av de delar av husen som behöver rivas återanvänds det material som går.
En annan viktig del är att de befintliga skyddsrummen bevaras. Dessa håller fortfarande en hög standard.
Närheten till naturen skapar positiv stimulans
Den omgivande naturen är en viktig del av utformningen av Björkbacken. Den plana skogsytan alldeles intill boendet gör det möjligt för äldre att enkelt ta sig ut och njuta av naturen. Därför har en stor del av de nya byggnaderna placerats i en sydvästlig sluttning där naturvärdena är mindre känsliga.
Boendemiljön ska vara hemlik och välkomnande och ska uppmuntra de boende till rörelseaktiviteter både inomhus och utomhus. Närheten till skogen och en fin utemiljö ger en positiv stimulans hos en person med kognitiv sjukdom, säger Helene Åkerlund, verksamhetsutvecklare särskilt boende på omsorgsförvaltningen.
Förutom boendemiljön är även arbetsmiljön en viktig faktor - att skapa trivsel och arbetsglädje för all personal med bättre personalutrymmen.
Byggstarten är planerad till början av 2026 och bygget väntas pågå fram till 2029.
Under byggtiden flyttar de boende till ett tillfälligt boende på Tallbacksvägen i Sandviken. En lösning som har fungerat bra vid tidigare renoveringar.
Planerna för lasarettsområdet
Sandviken växer och lasarettsområdet har stora möjligheter till moderna vård- och omsorgsboenden och nya bostäder. Här finns plats för fler att trivas och bo samtidigt som det går att bevara grönområden för att behålla områdets karaktär.
Utvecklingen sker steg för steg, i dialog med närboende och andra aktörer för att hitta de bästa lösningarna på sikt både för dagens medborgare och kommande generationer.
Vill du följa utvecklingen? Läs mer: Detaljplan för Lasarettet 111 med flera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se