Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Krisberedskap: Vad gör jag om det inte går att få tag på vatten?

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen, till både dryck och matlagning.

Plastflaskor fyllda med vatten

I ett läge där samhällets service inte fungerar som vanligt, till exempel om det plötsligt inte kommer vatten ur kranen, måste varje hushåll ta ett ansvar för att lösa olika situationer. Det kan innebära att de rutiner man har hemma som man är van vid, behöver förändras under en period.

I Sverige använder varje person cirka 140 liter vatten per dygn men räkna med att du behöver 3-5 liter vatten per dag i en kris. Då har du för att dricka, laga lite mat och tvätta dig. Så här kan du förbereda dig:

  • Fyll tomma petflaskor med vatten och förvara i frysen. Vattnet kan tinas och drickas eller användas som kylklampar för att maten ska hålla längre vid ett strömavbrott.
  • Fyll dunkar med vatten och förvara i ett förråd eller källarutrymme. Byt ut vattnet en eller ett par gånger per år.
  • Kom ihåg att lagra vatten även för dina husdjur om du har några.
  • Behöver du gå på toaletten när det inte kommer något vatten kan du knyta en kraftig soppåse i toalettstolen som du sedan knyter ihop. I samband med krisen kommer du att få information om hur du ska slänga avfallet.

Mer information

Tillgång till vatten i kris (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra ämnen inom krisberedskap

Allmänt om krisberedskap

Tillgång till kommunikation

Vet du vad ett skyddsrum är?

Hantering av betalningar och kontanter