Nytt stöd genom samarbete mellan skolan och socialtjänsten
Genom ett nytt samarbete mellan skolan och socialtjänsten kommer det bli enklare att som vårdnadshavare få stöd och råd. Från och med nu kommer det finnas så kallade föräldrarådgivare på plats på förskolor och låg- och mellanstadiet i Sandvikens kommun.
Det finns ett tydligt behov av stöd till de familjer med barn som av olika anledningar har, eller kan misstänkas få, svårt att klara av skolan. Tidiga insatser ökar förutsättningarna att vända utvecklingen i rätt riktning och förebygga allvarlig och mer svåråtgärdad problematik.
Föräldrarådgivare är en helt ny roll i kommunen. De kommer exempelvis kunna erbjuda hjälp i ett tidigt läge, vara bollplank till förskole- och skolpersonal, delta på föräldramöten samt ha en samordnande och vägledande funktion mellan vårdnadshavare och samhällets olika stödfunktioner när så behövs.
Syftet med satsningen är att stärka samarbetet mellan vårdnadshavare, socialtjänst och skola samt att öka utbudet av tidiga hjälp- och stödinsatser.
Det här är en viktig del i den stora satsning som vi gör för att stärka uppväxtvillkoren för barn och unga i vår kommun. Vi behöver arbeta förebyggande och nu får vi möjligheten att komma i kontakt tidigare med barn och föräldrar som kan behöva stöd, säger Anna Danielsson, förvaltningschef Individ och familjeomsorgsförvaltningen, Sandvikens kommun.
Vi har länge sett behov av tidiga insatser, en större närvaro av socialtjänst i förskolans och skolans värld. Det här är ett fantastiskt samarbete, som kommer få effekt på de så viktiga skolresultaten, säger Minna Holmqvist, skolchef Sandvikens kommun.
Totalt handlar det om en arbetsgrupp med sex föräldrarådgivare som kommer tillhöra enheten Förebyggande och tidigt stöd tillsammans med trygghetsskapande verksamheter som Fältverksamheten, Lyktan och Familjecentralens familjestöd.
Att söka hjälp kan vara svårt för många. Nu sänker vi tröskeln och hoppas på att fler tar chansen och pratar med rådgivarna om det som kan vara svårt när det gäller barnen. Vi ser fram emot att finnas där och ge det stöd som saknas, säger Johan Sand, biträdande enhetschef, Individ- och familjeomsorgsförvaltningen, Sandvikens kommun.
De nya rådgivarna finns på plats och satsningen kommer att pågå under tre år. Den möjliggörs tack vare finansiering via Stiftelsen den Göranssonska fonden och kommunens så kallade tillfälliga medel som kommer från en del av vinsten från försäljningen av fastigheter som Sandvikenhus genomförde 2019.
För mer information kontakta:
Johan Sand
Bitr. enhetschef
Individ- och familjeomsorgsförvaltningen
Sandvikens kommun
Telefon: 026 – 24 17 31
Mejladress: johan.sand@sandviken.se
Sidan publicerad:
Rapportera fel på sidan: medborgarservice@sandviken.se