Utomhusvarning och varningssystem. Vad gör jag om larmet går?
Det finns ett varningssystem för att snabbt uppmärksamma allmänheten om att något allvarligt hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö. Varningssystemet består av flera delar, där den mest kända är utomhusvarningen Hesa Fredrik.
Via varningssystemet kan signaler och meddelanden sändas ut för att varna allmänheten vid allvarliga händelser, omedelbar krigsfara eller vid luftangrepp.
Varnings- och informationssystemen består av flera delar
- Utomhusvarning
- VMA via Sveriges Radio P4 och SVT, SVT Text och kommersiella radio- och tv-kanaler.
- VMA som sms till mobiler i det drabbade området.
- VMA på internet och i appar från bland annat krisinformation.se, SOS Alarm, Sveriges Radio och SVT.
Systemet går också att använda för myndighetsmeddelande, vilket är ett meddelande som inte är lika akut som ett viktigt meddelande till allmänheten.
Test av utomhusvarningen
Utomhusvarningen testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15:00. Då sänds signalen för "Viktigt meddelande".
Klockan 15:05 kommer signalen ”Faran över”, en signal på 30 sekunder.
Viktigt meddelande, VMA
Signalen för viktigt meddelande består av en 7 sekunder lång ton och 14 sekunders tystnad som upprepas i minst 2 minuter. När du hör signalen ska du:
- gå inomhus
- stänga alla fönster och dörrar samt ventilation
- lyssna på radio, i första hand Sveriges radio P4. Informationen kan också komma i TV och text-TV
- följ eventuella instruktioner och order från räddningstjänsten
För personer som vistas utomhus i närheten av Sandvik AB, AGA Gas AB eller Sandviken Energi är det viktigt att signalen hörs tydligt för att varna vid ett eventuellt utsläpp av giftig gas. De som hör signalen ska då snabbt söka sig inomhus. När man befinner sig inomhus med stängda fönster är det däremot inte säkert att signalen hörs i alla bostadsområden i Sandviken.
Se även olyckor med kemikalier, gas och sprängämnen
Larm via telefon och appar
Som ett komplement till larmsignalen kan information skickas via automatisk uppringning till fasta telefoner i det område som berörs av en allvarlig olycka. När du svarar i telefonen spelas ett talmeddelande upp som berättar vad som har hänt och vad du ska göra.
Till mobiltelefoner som befinner sig inom området kan varningsmeddelande skickas via SMS samt via appar appar från bland annat krisinformation.se, SOS Alarm, Sveriges Radio och SVT.
Hur vet jag att faran är över?
Viktigt meddelande-signalen följs av "Faran över", en 30-40 sekunder lång signal. Dessa signaler provas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Andra signaler vid utomhusvarning
Förutom Viktigt meddelande för allmänheten finns det flera andra typer av signaler som kan användas vid utomhusvarningar.
Beredskapslarm
Signal i 30 sekunder och paus i 15 sekunder. Slutar efter 5 minuter. När du hör signalen i ett skarpt läge ska du:
- Gå in.
- Lyssna på Sveriges Radio P4.
Beredskapslarm betyder att det är högsta beredskap i hela landet. Du som är värnpliktig eller civilpliktig ska genast ta dig till den plats du fått besked om i din krigsplaceringsorder. Är du krigsplacerad på din arbetsplats ska du följa arbetsgivarens anvisningar.
Flyglarm
Korta signaler i 1 minut. När du hör signalen i ett skarpt läge ska du:
- Ta dig genast till närmaste skyddsrum, källare eller annan skyddad plats. Du har bättre skydd inomhus än utomhus, främst i ett rum utan fönster.
Mer information om varningssignaler
Läs mer och lyssna på de olika signalerna, Varning- och informationssystem (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information om händelsen
Vid en kris är det viktigt att snabbt nå ut med information till invånare, besökare och massmedia.
Våra främsta informationskanaler
- Startsidan för kommunens webbplats, www.sandviken.se.
- Kommunens sociala medier, Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sveriges Radio P4 Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information lämnas också via det nationella telefonnumret 113 13 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..