Brottsförebyggande arbete
Kommunen har numera ett utökat ansvar för brottsförebyggande arbete. En ny lag (2023:196) trädde i kraft den 1 juli 2023 som bland annat innebär att kommunen ska kartlägga brottsligheten inom sitt geografiska område och få fram en lägesbild över brottslighetens art, omfattning och konsekvenser.
Lägesbilden togs fram under 2024 och utifrån den har fem områden identifierats som ska prioriteras. Områden som innefattar brott som är vanligast förekommande, brott som påverkar människor i hög grad, brott som kostar kommunen mycket pengar samt brott som kommunen har möjlighet att göra något åt.
Upplevd otrygghet
Den upplevda otryggheten i Sandvikens kommun speglar inte brottsstatistiken. Majoriteten av kommunens medborgare upplever sig trygga när de går ut ensam på kvällen, vilket är positivt. Dock finns det en betydande andel som upplever otrygghet. Det är främst kvinnor samt medborgare i Sandvikens tätort. Otrygghet kan begränsa och påverka människors liv på negativt sätt.
Narkotika
Enligt statistiken har antalet polisanmälda narkotikabrott ökat över tid i kommunen. Narkotikabrottsligheten är en del av den grova brottsligheten som har stor påverkan på samhället, den enskilde och dennes anhöriga. Det finns oroande trender och kopplingar till ökad användning av vissa substanser och problematiska samband mellan narkotika och brottslighet.
Våld
Antalet anmälda våldsbrott har enligt statistiken sjunkit de senaste åren, men det är fortfarande en hög andel av kommunens medborgare som utsätts för våld på olika sätt. Polisen påtalar att de ofta får in samtal kring våld i nära relation och det finns ett mörkertal då alla brott inte polisanmäls. Att som barn bevittna våld eller själv utsättas för våld är en riskfaktor, det finns ett samband mellan barn som bevittnat eller utsatts för våld och en förhöjd risk att utveckla ett normbrytande beteende eller dras in i kriminalitet.
Bedrägeribrott, välfärdsbrott och otillåten påverkan
Andelen anmälda bedrägeribrott har ökat markant över tid i kommunen. Bedrägeribrott mot särskilt utsatta grupper kan skapa mycket oro, otrygghet och privatekonomiska kostnader och lidanden. Nationell statistik visar att välfärdsbrottsligheten ökar i hela landet. Genom att upptäcka och motverka välfärdsbrott ser vi till att skattebetalares pengar kommer dit de ska.
I samband med välfärdsbrottslighet kan det förekomma mutor och hot och det finns en ökad risk för personer verksamma inom till exempel kommuner att utsättas för otillåten påverkan.
Skadegörelse och klotter
Trots att skadegörelsebrotten minskat över tid är skadegörelse fortfarande ett påtagligt problem. Detta märks främst genom EST (effektiv samverkan för trygghet) där skadegörelse mot skolor, förskolor och fastigheter i Sandvikenshus bestånd var en av de mest inrapporterade händelserna under 2023. Skadegörelse bidrar till ökade kostnader, både genom personal- och materialresurser. Dessutom kan skadegörelse på en offentlig plats öka känslan av otrygghet.