Startsidan för Sandvikens kommuns webbplats

Vad kostar ett gram?

Det är dags att börja prata om kopplingen mellan partyknarkande och gängvåldet. När knarket blir vardag blir våldet också det.

Genom mätningar i vårt avloppsvatten och i samtal med polisen kan vi se att det partyknarkas även i vår kommun.

Varje år läggs miljoner kronor på knark i Sandvikens kommun. Eller för att vara rakt på sak: på att bygga upp gängen. En våldsspiral som kostar i alla led, i pengar och människoliv och våra unga riskerar att rekryteras in i gängen.

Ändå köper vi.

Konsekvensen? Ett fullskaligt drogkrig som ger ifrån sig svallvågor som drabbar hela landet. Som belastar sjukvården och rättsväsendet, och skapar otrygghet bland alla oss som lever här. Och den djupaste sorg hos oss alla som känner någon som inte längre gör det.

Ändå köper vi.

Man brukar säga att det har skett en normalisering. Att det har blivit normalt att knarka lite då och då. Den verkliga kostnaden för knarket ser vi nu. Och det är inte vackert. Ändå fortsätter vi att köpa, trots pekpinnar och välkända förbud.

Är det värt det?

I slutändan är det bara du som kan bestämma detta. Du och tusentals andra i Sverige och i Sandvikens kommun. När knarket blir vardag så blir våldet också det.

Kampanjens syfte

Kampanjen är en del av det våldsförebyggande arbete som sker inom kommunen och startade i ett behov av att belysa kopplingen mellan partydroger och ett ökat våld. Vi kan se tydliga spår av partydroger som kokain och amfetamin i vårt avsloppsvatten, men det finns även andra partydroger som 3-CMC.

Kampanjen är ett ställningstagande som svar på de våldshandlingar som skett de senaste åren. Där det finns en efterfrågan på narkotika finns också kriminella gäng som säljer narkotika och begår brott. Så länge efterfrågan finns, kommer de kriminella gängen fortsätta vara aktiva i vår kommun. Det innebär att det kommer fortsätta rekryteras barn och unga som riskerar att bli fast i de kriminella gängen.

Syftet är att väcka känslor genom att visa kopplingen mellan partyknark, kriminella gäng och konsekvenserna för medborgarna i vår kommun. Vidare strävar vi efter att motverka normaliseringen av droger i de miljöer och bland målgrupper där användningen är vanligt. Det är också viktigt att belysa riskerna med att barn och unga rekryteras till gängen och berätta att det går att få hjälp.

Genom en öppen och ärlig presentation av följderna av partydroger är avsikten att öka medvetenheten och skapa en bredare förståelse för behovet av förändring.

Var med och stötta kampanjen

Var med och väck uppmärksamhet och visa stöd för kampanjen mot gängvåldet. Det är dags att agera – tillsammans gör vi skillnad.

Stötta kampanjen genom att:

  • sprida och dela kampanjen i era sociala medier
  • sätt upp affischerna på arbetsplatsen och prata om det på fikat och i lunchrummet
  • visa filmen på personalmöten

Ladda ner kampanjmaterial

För att stödja kampanjen finns en film, bilder för sociala media, och affischer för nedladdning. Ladda ner material för kampanjen Vad kostar ett gram?

Frågor och svar

Varför behövs en kampanj mot droger?

Kommunen har ett ansvar enligt lag att arbeta brottsförebyggande. Där det finns en efterfrågan av narkotika finns också kriminella gäng som säljer narkotika och begår brott. Så länge efterfrågan finns, kommer de kriminella gängen fortsätta vara aktiva i vår kommun.

Det är dags att börja prata om den normalisering av partyknarkande som sker, där vuxna, ofta föräldrar, med bra jobb, ordnad och god ekonomi knarkar ibland för att få en rolig fest. De som väljer att köpa knark lite då och då för att ha en kul kväll bidrar till att gängen får mer pengar, behöver använda sig av fler barn för att förvara och leverera narkotika samt till det våld som sker i och runt gängen.

Vad är syftet med kampanjen?

Vi vill skapa en förståelse och medvetenhet för den kedjereaktion som följer när du väljer att köpa droger och hur detta kopplas till gängkriminalitet och grovt, ibland dödligt, våld. Priset för att ha lite kul på helgen är högt och vinnarna är de gängkriminella.

Vi vill också lyfta att alla har ett ansvar, inte bara de som använder droger utan även de som står emot. Våga ifrågasätta och ta ställning mot knark, även när det är någon du känner eller när det är fest. Vi har alla ett ansvar att tipsa polisen om man misstänker eller ser narkotika i vårt samhälle. Med hjälp av allmänhetens tips kan de prioritera sina resurser där de behövs mest. Här kan du tipsa polisen Länk till annan webbplats..

Varför görs den här kampanjen?

Kampanjen görs för att uppmärksamma partyknarkandets koppling till det våld som har skett i vår och närliggande kommuner de senaste åren. Liknande budskap har även lyfts på nationell nivå i andra kommuner och i samverkan med polisen. Vi vill öka medvetenheten kring problemet som tyvärr finns även här i Sandvikens kommun.

Hur drabbar det mig om andra använder narkotika?

Där det finns en efterfrågan av narkotika finns också kriminella gäng som säljer narkotika och begår brott. Så länge efterfrågan finns, kommer de kriminella gängen fortsätta vara aktiva i vår kommun.

Det innebär att det kommer fortsätta rekryteras barn från alla samhällsklasser i Sandvikens kommun som riskerar att bli fast i de kriminella gängen. Barn som inte får en trygg uppväxt och som riskerar att bli en otrygg vuxen. Vi ser både i vår kommun och hela Sverige hur våldet i och runt gängen ökar och blir allt grövre. Om vi accepterar partyknarkande, accepterar vi också de kriminella gängens förekomst och våld.

Vad menas med partyknarkande?

Med partyknarkande menas sporadiskt knarkande vid fester, på krogen eller evenemang. Man använder ofta droger tillsammans med eller istället för att dricka alkohol till fest.

Är det vanligt med knark i Sandvikens kommun?

De allra flesta knarkar inte, men alldeles för många gör det. Vi ser också att attityden kring knark har förändrats. Det har blivit mer socialt accepterat att knarka lite då och då – särskilt på fest.

Genom att vi regelbundet analyserar avloppsvatten kan vi följa hur mycket eller lite narkotika som används i vår kommun.

Har knarkandet ökat i Sandvikens kommun?

Sedan vi började mäta halter i avloppsvatten 2015 ser vi att det har skett en ökning av både kokain och amfetamin. När det gäller cannabis har halten minskat över tid. Vi vet också att andra preparat säljs och används, så som tramadol och 3-CMC (även kallat kristall eller synth).

Om vi tittar på mätningarna de senaste åren, från 2021 till 2024 ser vi att halterna av kokain, amfetamin och cannabis generellt minskar. Det är bra, men det är tillräckligt många som köper och använder droger för att det ska finnas en marknad som genererar otrygghet och våld i vår kommun.

Vem är det som köper narkotika i Sandvikens kommun?

Polisen beskriver de personer som köper droger idag allt mer som ”vanliga Svenssons med bra jobb, ordnad och god ekonomi med ett bra boende”.

Det innebär att det inte går att ringa in en viss typ av människa, inkomsttagare eller var du bor. Bilden av att droganvändning sker främst i socialt utsatta områden stämmer alltså inte. Dagens köpare är långt från kontakter med gängkriminalitet, våld och social utsatthet. Men det är de som står för partyknarkandet.

Vad finns det för hjälp att få om man vill sluta med narkotika?

Om du eller en närstående behöver stöd för att sluta använda narkotika eller andra droger finns vi här för dig.

För dig eller din närstående som är upp till 25 år
Läs mer här om vad MiniMaria kan erbjuda för stöd och hjälp Länk till annan webbplats.

För dig eller din närstående som är över 25 år
Läs mer här om vad vuxenenheten kan erbjuda för stöd och hjälp Länk till annan webbplats.

Vad ska jag göra om jag ser eller misstänker att någon tar narkotika?

Ser du någon som använder någon form av narkotika så bör du ringa 112 då det är ett pågående brott.

Misstänker du att någon använder narkotika, exempelvis genom att du upplever att någon beter sig annorlunda, det luktar konstigt i trappuppgången, du ser öppen försäljning på gator, torg eller inomhus eller om du blir erbjuden att köpa droger av en person eller online, ska du ringa polisen och tipsa dem på 114 114 eller via tipsfunktionen som finns på polisen.se Länk till annan webbplats. På tipsfunktionen går det bra att vara anonym.

Vad gör kommunen för brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser?

Kommunen arbetar dels långsiktigt med att skapa trygga uppväxtvillkor för barn och unga genom systemet CTC som i Sandviken kallas Spira, dels målinriktat mot ungdomar med risk att dras in i kriminella miljöer eller narkotikaanvändning.

Utöver detta pågår många insatser i Sandvikens kommun med mål att öka känslan av trygghet för medborgarna Så jobbar kommunen för trygghet - Sandvikens kommun

Vem har initierat kampanjen?

Det är en kampanj från Sandvikens kommun. Kommunen har ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande. Under de närmaste åren ligger fokus på bland annat narkotika, våld och upplevd otrygghet. Alla dessa områden påverkas av gängkriminalitet. Genom att uppmärksamma och skapa förståelse för den kedjereaktion som partyknarkande startar vill vi utöka arbetet att motverka att barn och unga fångas upp i gängkriminalitet.

Vad görs efter kampanjens slut?

Kommunens arbete mot droger slutar inte efter en kampanj. Den fortsätter med full kraft på olika nivåer och där det finns behov. Vi har nolltolerans mot narkotika och jobbar varje dag med att bryta normaliseringen.

Varför har vi skrivit kampanjen med svåra ord som “gubbe kristall”, helgspliff och liknande?

Kampanjen “Vad kostar ett gram” riktar sig direkt till målgruppen 25-45-åringar som partyknarkar. Vi har tagit fram materialet i samarbete med polisen, som har bra koll på vilka ord som används just i vår kommun. Vissa uttryck är lokala medan andra är vanligt förekommande i hela landet. De som partyknarkar förstår precis vad orden betyder.  

Vi har full förståelse för att ordval och budskap väcker uppmärksamhet, vilket är syftet med hela kampanjen.

Här finns hjälp för den som vill sluta

Är du orolig för någon i din närhet eller att du själv hamnat i ett beroende? Här hittar du information om det stöd som finns att få.

För dig eller din närstående som är upp till 25 år
Läs mer om vad MiniMaria kan erbjuda för stöd och hjälp

För dig eller din närstående som är över 25 år
Läs mer om vad vuxenenheten kan erbjuda för stöd och hjälp