Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Starta och driva förening

Här kan du som vill starta eller utveckla en förening hitta information och tips.

Att starta en ideell förening

När flera personer har ett gemensamt intresse eller vill driva en gemensam fråga kan de starta en förening tillsammans.

Börja med att fundera på om det kanske redan finns en förening som gör liknande saker, antingen lokalt i Sandviken eller en riksorganisation. Kanske behöver du inte starta en helt ny förening? Det finns också ett antal studieförbund där du både kan delta i, eller arrangera olika aktiviteter.
Hitta föreningar i Sandviken
Sök ideella uppdrag via Volontärbyrånlänk till annan webbplats

Om det du vill göra inte finns, kan du starta en egen förening.

En ideell förening behöver ha:

  • Minst tre medlemmar
  • En styrelse med ordförande, sekreterare och kassör
  • Stadgar, de regler som förklarar hur föreningen fungerar

Om föreningen behöver ett organisationsnummer (till exempel för att kunna söka stöd från kommunen) behöver föreningen även registreras hos Skatteverket.
Läs mer om ideella föreningar på Skatteverkets hemsida.länk till annan webbplats

Värva medlemmar

Det finns många sätt att få människor att hitta till en förening, och engagera sig i föreningens verksamhet. Det går till exempel att sprida information i sociala medier, delta på event som Sandvikendagarna och lämna information om föreningen till Fritidsbanken.

Fundera på vad din förening behöver hjälp med. Saknas personer till styrelsen? Behöver ni någon som är bra på marknadsföring, eller kanske någon som kan vara på plats och låsa upp lokalen ett par gånger i veckan?

Att kunna berätta varför föreningen behöver fler medlemmar, och mer specifikt vad de kan hjälpa till med, gör det lättare för människor att kliva in och engagera sig.

Ett tips är att lägga upp en annons på Volontärbyrån, en sida som kopplar ihop föreningar och människor.
Volontärbyrånlänk till annan webbplats

Utveckla föreningen

När föreningen har kommit igång, kanske ni känner att det finns behov eller intresse av att utveckla verksamheten. Det kan handla om att nå nya målgrupper, jobba med inkludering och jämställdhet eller driva ett projekt.

Föreningar i Sandvikens kommun kan söka ekonomiskt stöd från för att genomföra verksamhet och evenemang, samt för investeringar i egna lokaler. Det finns också ett antal stipendier och projektmedel som ideella föreningar kan söka.
Läs mer om kommunens föreningsstöd.
Tips på olika stipendier och fonder.

Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan du låna sport- och fritidsutrustning, få information om Sandvikens föreningsliv och hitta aktiviteter som passar dig.
Fritidsbanken

Låna

Fritidsbanken fungerar som ett vanligt bibliotek där du registrerar dig och får ett lånekort. Du kan låna allt från fotbollsskor, ridhjälmar och kickbikes till skidor, cyklar och skridskor - helt gratis. Här kan du också hitta material om hur du kan driva och utveckla en förening på ett hållbart sätt.

Föreningsmatchning

Träffa människor, lär dig nya saker och gör det du tycker är roligt. På Fritidsbanken kan du få hjälp att hitta en förening som passar dig.
Läs mer om Föreningsmatchning

Besök Fritidsbanken i Kulturcentrum, ingång en trappa ner mellan Wayne's Coffee och stora entrén. Öppet vardagar 09.00-17.00.

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2018-10-25
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se