Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Utställningsprogram

HÖSTEN 2018

Utställning KONSTHALLEN Kulturcentrum

Collage av Hilda Hellwig

 

KONSTHALLEN

25 augusti – 23 september

Sömngångarens Sagor II

Hilda Hellwig

Collage

Mina collage är inga illustrationer för en tes eller en historia. Men jag gör berättelser, genom att skapa situationer. Jag kreerar världar, jag iscensätter porträtt.

Det är fiktion och dröm. Det är klart att bilderna speglar mig och min syn på världen men på ett oplanerat sätt, ofta överraskande för mig.

I mitt arbete som scenkonstnär är jag mycket noga med att förfina, precisera vad jag kommunicerar till publiken genom medvetna val av gestaltning. Collagen är något helt annat, en annan värld, en värld där jag inte är låst av formmässiga eller moraliska krav. Jag bryr mig inte om vad som är gångbart eller inne i bildkonstvärlden. Jag är inte en del av den, jag är outsider.

 

Arrangemang i samband med utställningen:

Vernissage lördag 25 augusti kl. 13, i närvaro konstnären

 

Workshop #collage

En teknik med många möjligheter, vi experimenterar!

Lördag 22 september kl. 13-15, Konsthallen

 

Familjelördag Drömvärldar

Vi ser Hilda Hellwigs utställning och skapar egna collage med papper, sax och lim.

Familjelördag 22 september kl. 12-15, Konsthallen

(Se bild: Bildtext: collage av Hilda Hellwig)

 

Collage genom tiderna

Jens Salander, konstnär och lärare på Konstskolan i Gävle, berättar och visar bilder

23 september kl. 15, TEATERBRUKET

Entré: 100 kr – medlem & skolungdom fri entré

Samarrangemang med föreningen Konstens Rum I Sandviken


Utställning KONSTHALLEN Kulturcentrum Sandviken

Conny Karlsson Lundgren, Gesture/Labour/Leisure, 2016 (stillbild). Filmfoto: Maja Dennhag


KONSTHALLEN

29 september – 21 oktober

Conny Karlsson Lundgren

Med hjälp av film, text, bild och dokument arbetar Conny Karlsson Lundgren med en ickelinjär associativ historieskrivning som utforskar gränser mellan social, politisk och privat identitet. Han fascineras av det efemära, till synes tillfälliga spår och ögonblick som tillsammans bildar större sammanhang. I olika kollektiva samarbeten ser Karlsson Lundgren en möjlighet att skapa motberättelser som undersöker myter, begär, undertryckta narrativ, alternativa gemenskaper och avbrutna identiteter. I verken introduceras en parallell läsning och både verkliga och imaginära queera passager i sammanhang där de inte alltid finns närvarande. Med de förskjutningar som uppstår finns en intention att hitta nya perspektiv och betydelser. Till sin soloutställning på Sandvikens konsthall producerar Karlsson Lundgren ett nytt performativt verk i intim dialog med en privat konstsamling baserad i regionen, som visas tillsammans med ett mindre urval arbeten från senare år.

Conny Karlsson Lundgren (f. Västervik) är konstnär och för närvarande baserad i Malmö, men lika ofta på andra platser. Han tog sin MFA i Fri konst vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och 2014–2015 deltog han i Van Eyck Post Academic Studio Research Program i Maastricht, Nederländerna. Under senare år har hans verk visats på Moderna Museet Malmö, Extra City Kunsthal Antwerpen, Göteborg konstmuseum, Kunsthall Nikolaj Köpenhamn och TriBeCA Film Center NYC och han har nyligen haft soloutställningar på Haninge Konsthall, Galleri Box Göteborg och Kalmar konstmuseum.

www.connykarlsson.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.vimeo.com/connykarlssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Arrangemang i samband med utställningen:

Vernissage lördag 29 september kl. 13, i närvaro av konstnären

 

Videoklubben #Manifesto

Manifesto(2015, 95 min, eng. tal), en film av Julian Rosefeldt.

13 x Cate Blanchett. Manifesto liknar inget du tidigare sett. Den flerfaldiga Oscarsvinnaren spelar filmens alla roller i den här humoristiska, känslosamma och engagerade gestaltningen av kända historiska manifest.

Manifesto är en rikedom av idéer och visdomsord från några av de stora manliga genierna, gestaltade av den enastående Blanchett; Karl Marx, Lars von Trier, Werner Herzog, Stan Brakhage, Friedrich Engels, Dziga Vertov och Claes Oldenburg, för att nämna några.

Medverkande: Cate Blanchett, Erika Bauer, Ruby Bustamante.

Se trailer här: https://www.youtube.com/watch?v=o_9P_xg6J3c

Torsdag 11 oktober kl. 19, SYRÉNEN Fri entré

 

Förnimmelse, beröring och queera begär

Camilla Påhlsson, konstnärlig ledare för Varbergs konsthall, berättar

Vad är egentligen queer konst och kultur? Konstnären Conny Karlsson Lundgren är aktuell på Konsthallen, Kulturcentrum Sandviken. I dennes verk blir betraktaren medveten om blick, kropp och rörelse såväl som att vårt kulturarv i huvudsak innehåller heterosexuell historieskrivning. I föreläsningen presenteras queer samtidskonst ur ett konsthistoriskt och samtida perspektiv där den queera blicken identifieras och diskuteras med fokus på kamp, motstånd och självorganisering. Hur queer kunskap används i utställningssammanhang eller varför Sverige behöver ett HBTQI-museum, diskuteras också.

Söndag 14 oktober kl 15, TEATERBRUKET

Entré: 100 kr – medlem & skolungdom fri entré

Samarrangemang med föreningen Konstens Rum I Sandviken

 

Workshop #Textning

Seyamand Sulaiman visar kalligrafi, skrivandet som konst, på arabiska och svenska. Vi målar och sprayar skyltar!

Söndagen 21 oktober kl. 14.00-18.00, Kungen(Fredriksgatan 35, Sandviken) Anmälan

Samarrangemang med Klotterinstitutet ISK-X som drivs av Konstfrämjandet Gävleborg.Utställning KONSTHALLEN Kulturcentrum Sandviken

Med små steg in i framtiden måleri Lars Westerman

KONSTHALLEN

27 oktober – 25 november

I stadens utkanter Om sårbarhet och överlevnad

Lars Westerman

Temperamåleri

Tempera är ju en mycket gammal teknik, före oljefärgen, men anledningen till att jag fastnade för den är att den innehåller mindre mängd lösningsmedel vilket är bra för mig.

Sedan är det ett trevligt pyssel att blanda sin egen färg.

Jag målar ju väldigt intuitivt och motiven kommer under arbetets gång. Det finns ofta s.k. universella symboler som hus, skepp, fåglar m.m.

 

Arrangemang i samband med utställningen:

Vernissage lördag 27 oktober kl. 13, i närvaro av konstnären

 

 

Workshop #temperamåleri

Kom och prova på temperamåleri med konstnären Lars Westerman.

Vi gör vår egen färg.

 

Söndag 18 november kl. 10-15, avgift och anmälan via hemsida

 

Videoklubben #Blow-up

Blow-up – Förstoringen(1966, eng. tal) av Michelangelo Antonioni. David Hemmings spelar en modefotograf som under framkallning finner mystisk detalj i ett fotografis bakgrund och börjar misstänka mord. Liksom Michelangelo Antonionis tidigare verk är denna Julio Cortázar-filmatisering en skarp analys av den moderna tidens leda, som här undersöks inom ramen för ett färgsprakande swinging London. Carlo Di Palma fotograferade, Herbie Hancock gjorde musiken och London-profiler som Jane Birkin och The Yardbirds medverkar.

Torsdag 15 november kl. 19, SYRÈNEN

 

Videoklubben #Philip Glass

Koyaanisqatsi(1983, 83 min, utan dialog), en amerikansk dokumentärfilm av Godfrey Reggio (produktion och regi). Filmen saknar tal, istället spelar filmmusiken av Philip Glass en mycket central roll. Filmfotograf var Ron Fricke. Filmen kontrasterar storslagna naturscener mot den moderna människans teknikgenomsyrade, urbana miljöer. Reggio lyfter fram det som normalt skulle varit bakgrunden i en film: molnen som rör sig över himlen, storstadens flöden av människor, vägnätets pulserande trafik. Enstaka delar av Koyaanisqatsi spelas upp i naturlig hastighet, men i större delen av filmen manipuleras tidsaxeln så att moln, vattendrag, människor och fordon rör sig i mångdubbla tempot, eller ibland tvärt om - i slow motion. I kombination med Glass repetitiva minimalistiska musik blir effektiven suggestiv, ibland närmast hypnotisk. Koyaanisqatsi beskrivs i allmänhet som en civilisationskritisk film, men det är ingen entydigt negativ bild av det teknologiska samhället som Reggio tecknar. I Frickes foto blir även de urbana miljöerna ofta suggestivt vackra, men med något obehagligt febrilt över sig.

Torsdag 22 november, SYRÈNEN Fri entré

 

VINDÖGA 2018

Vindöga är en festival som arrangeras av arrangörsföreningen FIA tillsammans med Sandvikens Kulturcentrum. Festivalen har en inriktning mot alternativa konstformer såsom nutida musik/ljudkonst, dans, video, poesi samt performance med lokala, nationella och internationella artister. Electric Daisy, Gothenburg Combo, Athi & Athi mfl.

Fri entré

22 – 24 november, KULTURCENTRUM


länk till annan webbplats

 

Utställning KONSTHALLEN Kulturcentrum Sandviken

Marie-Louise Ekman, Bra, screentryck 1971, foto Jean-Baptiste Berangér

KONSTHALLEN

8 december – 13 januari 2019

Marie-Louise Ekman och grafiken

Få konstnärer i Sverige är så betydande som Marie-Louise Ekman. I Ekmans verk framställs det oväntade och okonventionella inte bara som förståeligt utan också som självklart. Teatern som form och metafor dyker ständigt upp i de berättande scenarierna, oavsett teknik och genre. Gränser korsas och identiteter utvidgas utan att ett ögonbryn höjs. Själv hävdar Ekman att ”konstnär” är den enda kategori hon kan placera sig i.

Ekman var en av de första konstnärerna i Sverige som omfamnade den populärkultur som folkhemmet erbjöd, och hon gjorde det från en ung kvinnas perspektiv men även från barnets utgångspunkt. Hon upphöjde flickrummets färg- och formvärld till estetik och pysslandet blev en konstnärlig metod. I vardagligt banala scener, ofta i hemmiljö, överskrids politiska, erotiska och konstnärliga tabun med hjälp av en lekfull ”popnaivism”, en blandning av referenser till 1960-talets popkonst och naiva uttryck från bl a självlärda konstnärer och barnboksillustrationer. Kombinerat med den här popnaivismen finns vanligtvis något mycket absurt.

Marie Louise Ekman (född i Stockholm 1944) var tongivande i gruppen kring undergroundtidskriften Puss på 1960-talet, blev en nyskapande filmregissör med ett tiotal filmer i bagaget och senare inflytelserik professor och rektor på Kungliga konsthögskolan samt chef för nationalscenen Dramaten. Under hela sin karriär har hon arbetat med grafik i olika former.

 

Arrangemang i samband med utställningen:

Vernissage lördag 8 december kl. 13

 

Videoklubben #Marie-Louise Ekman

Hallo Baby(1976, 106 min, sv. tal)

Frisinnat, experimentellt lekfullt och avklätt i till viss del självbiografisk historia av Marie-Louise De Geer Bergenstråhle (idag Ekman). Om en flickas uppväxt, från ett stökigt hem med en alkoholiserad pappa till sökandet efter konstnärskapet.

Söndag 16 december kl. 15, Biograf GRAND, entréavgift

Från 15 år

I samarbete med föreningen Konstens Rum I Sandviken

 

Videoklubben #Marie-Louise Ekman

Asta Nilssons sällskap(2005, 81 min, sv. tal)

Beckett-komik och skurborstevåld i absurdistisk betraktelse där Sven Lindberg gör sin sista filmroll, en äldre dam som står i Gösta Ekmans trapp och vägrar säga varför.

Söndag 13 januari kl. 15, Biograf GRAND, entréavgift

Åldersgräns 11 år

I samarbete med föreningen Konstens Rum I Sandviken

 

Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2018-08-08
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se