Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Utställningsplatser

SANDVIKEN är konstrundans centralort.

Konsthallen i Kulturcentrum visar året runt utställningar som speglar konstens bredd. Här anordnas visningar, föreläsningar och andra aktiviteter. Här visas Gästrik Konsts samlingsutställning med ett verk av varje utställare. Här får man ett urval av den konst som finns längs rundan.

Kungen, Fredriksgatan 35. Kulturföreningen Back Beat Bolaget har arrangerat konserter, utställningar och kulturaktiviteter i Kungen sedan 1993. Många band har genom åren spelat på Kungen. Här finns också galleriet Lars Palm. En fristad för spännande kulturevenemang.

Lenas Art, Björkgatan 9, drivs av Lena Södercrantz och är idag ett etablerat galleri och ateljé. Förutom Lenas eget måleri arrangeras där utställningar, kvällskurser, week-endkurser, målarevent och föredrag.

Högbo Bruk
Högbo Bruk kombinerar natur, aktiviteter och kulturhistoria. Bruket har anor från 1600-talet. Herrgårdarna, de röda längorna, smedstugorna, kvarnen, stallet och bruksparken ger Högbo dess karaktär. Brukets hantverkare och doftdesigncentret ”Björk&Berries” är öppet för besök. Sommar som vinter ges många möjligheter till olika friluftsaktiviteter. På Högbo Brukshotell kan gästerna avnjuta en måltid på hotellets prisbelönta restaurang.

KUNGSGÅRDEN
Kungsgården är ort i Sandvikens kommun med anor från tidig medeltid. Orten är känd för att Gustav Vasa, under flykt från danskarna, gjorde uppehåll i byn. Han samlade folk och uppmanade till revolt mot den danske kungen, i det som nu heter Wasaparken.

STORVIK

 

Västerbergs folkhögskola
Västerbergs Folkhögskola i Storvik har sett flera kända författare och konstnärer. Än idag genomsyras skolan av skapande och kultur. Estetisk verksamhet ingår i alla kurser. Hantverks- och skrivarkurser, och utbildning till dramapedagog, den enda i landet. I teatern och konsertlokalen ges ofta föreställningar för allmänheten.


GÄSTRIKE-HAMMARBY

Gästrike Hammarby är ett gammalt brukssamhälle med anor från 1500-talet. Under 1900-talet känt för Erskines kedjehus.I Kvarnen på Skommarstensvägen 7 som byggdes av bergsmännen i Hammarby 1790 har det nu inretts ett rum för utställningar.

GYSINGE

Gysinge Bruk
Gysinge är ett välbevarat Vallonbruk med anor från 1600-talet där både natur och kultur möts. Här finns fiskevatten,centrum för byggnadsvård, naturum, brukshandel , PRO:s folkhögskola och café.

ÅRSUNDA

Årsunda
Årsunda är beläget i en gammal jordbruksbygd. Här finns ett gravfält från vikingatiden och rekonstruerad vikingagård.

Strandbaden Årsunda
Strandbaden Årsunda, Gästriklands riviera, är beläget vid Storsjön. Här finns restaurang, konferenslokaler, camping och kiosk.

OCKELBO
Vid infarten till Ockelbo möts man av orden ”Välkommen till Ockelbo, plats att växa i”. Här erbjuds ett grönt liv bland välkomponerade trädgårdar till djupa skogar. Äkta upplevelser finns i alla former sommar som vinter. Ock - elboandan bygger på att söka hållbara lösningar utifrån det lilla samhällets möjlighet till närhet och flexibilitet.

Wij Trädgårdar är en spännande och vacker park. Här varvas odling och mat med konst och hantverk, I trädgårdsköket serveras närproducerad och ekologisk mat där en stor del odlas i den egna köksträd - gården. Under sommaren har Wij Trädgårdar säsongsanpassade temadagar som för hälsa, landskap och rosor. Andra delar av året är fokus på kurser och konferenser. 

Ulvsta
Ulvsta har sedan Vikingatiden varit en kulturbygd. Det gamla skolhuset lever vidare som ett centrum för kulturen med verksamheter som har förgreningar i hela kommunen.

HOFORS

I Hofors finns många spår av ett kulturhistoriskt arv i form av Storbergets gruvor och byggnader och flera hyttruiner. Kommunens historia skildras i Hofors och Torsåkers hembygdsgårdar. Hofors centrum har flera byggnader som ritats av Gävlesonen Cyrillus Johansson.

Östra Parkgatan 21 hittar man ett galleri och flera ateljeplatser. Ett verkligt konstcentrum i Hofors kommun.


Torsåker
Torsåker är en tätort i Hofors kommun som har anor långt tillbaka i tiden. I trakten har bergsbruk bedrivits långt innan Gästriklands fick sina bergsprivilegier 1374. Torsåker är bla känt för "Kronblomsvillan" där Elov Persson bodde, skaparen av serierna "Kronblom " och " August och Lotta". Sommartid arrangeras Torsåker Bluegrass Festival, en av Sveriges största Bluegrassfestivaler.

Forsbacka
Forsbacka är en ort belägen i Gävle kommun. Forsbacka Bruk är ett järnbruk från mitten av 1600-talet. En del av bruket är fortfarande ett industriområde medan en del är museum och industriminne. Intill det gamla industriområdet ligger den idylliska bruksparken och herrgården från år 1777.


Överhärde
Överhärde är en by i Valbo. Namnet Överhärde syftar på läget utefter Spikåsbäcken. Härde syftar på härd i betydelsen järnframställningsplats. Linser från hednablästrar finns i ravinerna till bäcken och dess tillflöden.
Bynamnet har också en folkloristisk tolkning i sägnerna kring den rika Fru Göle. Enligt sägnen hade fru Göle två söner. En kallas överhärn´ och den andra för ytterhärn´, därav de två bynamnen Överhärde och Ytterhärde.

Sidan uppdaterad: 2018-02-13
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se