Translate

Telefon
Medborgarservice: 026-24 00 00

Besöksadress
Stadshuset: Odengatan 37, Sandviken

Postadress
Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

E-post
medborgarservice@sandviken.se

Öppettider
Vardagar 08.00-17.00

Utställningsplatser


SANDVIKEN
− konstrundans centralort. I Konsthallen på Kulturcentrum finns en samlingsutställning med ett verk av varje utställare som finns längs rundan. Här visas året runt utställningar som tillsammans med föreläsningar och andra aktiviteter speglar konstens bredd. Kungen, Fredriksgatan 35. Här har kulturföreningen Back Beat Bolaget arrangerat konserter, utställningar och kulturaktiviteter sedan 1993. Många band har genom åren spelat på Kungen. En fristad för spännande kulturevenemang. Lenas Art, Björkgatan 9, drivs av Lena Södercrantz och är idag ett etablerat galleri och ateljé. Förutom Lenas eget måleri arrangeras där utställningar, kvällskurser, week-endkurser, målarevent och föredrag.

HÖGBO Högbo Bruk kombinerar natur, aktiviteter och kulturhistoria. Bruket har anor från 1600-talet. Herrgårdarna, de röda längorna, smedstugorna, kvarnen, stallet och bruksparken ger Högbo dess karaktär. Brukets hantverkare och doftdesigncentret ”Björk & Berries” är öppet för besök. Sommar som vinter ges många möjligheter till olika frilufts­aktiviteter. På Högbo Brukshotell kan gästerna avnjuta en måltid på hotellets prisbelönta restaurang.

KUNGSGÅRDEN − ort i Sandvikens kommun med anor från tidig medeltid. Orten är känd för att Gustav Vasa, under flykt från danskarna, gjorde uppehåll i byn. Han samlade folk och uppmanade till revolt mot den danske kungen, i det som nu heter Wasaparken. Rosenlöfs Tryckerimuseum i Kungsgården är en klenod i den grafiska branschen som ger inblickar i tryckerikonsten.

STORVIK Västerbergs Folkhögskola har fostrat flera kända författare och konstnärer. Än idag genomsyras skolan av skapande och kultur. Estetisk verksamhet ingår i alla kurser. Hantverks-och skrivarkurser, och utbildning till dramapedagog, den enda i landet. I teatern och konsertlokalen ges ofta föreställningar för allmänheten.

GÄSTRIKE-HAMMARBY − ett gammalt brukssamhälle med anor från 1500-talet känt för Ralph Erskines kedjehus. I Kvarnen som byggdes av bergsmännen i Hammarby har det nu inretts ett rum för utställningar.

GYSINGE Gysinge Bruk är ett välbevarat Vallonbruk med anor från 1600-talet där både natur och kultur möts. Här finns fiskevatten, Centrum för byggnadsvård, Naturum, brukshandel, PRO:s folkhögskola och café.

ÅRSUNDA − beläget i en gammal jordbruksbygd med gravfält från vikingatiden och en rekonstruerad Vikinga­gård. Strandbaden, Gästriklands riviera, vid Storsjön med restaurang, konferenslokaler, camping och kiosk.

OCKELBO − Vid infarten möts man av orden ”Välkommentill Ockelbo, plats att
växa i”. Här erbjuds ett grönt liv bland välkomponerade trädgårdar till djupa skogar. Äkta upp­levelser finns i alla former sommar som vinter. Ockelboandan bygger på att söka hållbara lösningar utifrån det lilla samhällets möjlighet till närhet och flexibilitet. Ulvsta har sedan Vikingatiden varit en kulturbygd. Det gamla skolhuset lever vidare som ett centrum för kulturen med verksamheter som har förgreningar i hela kommunen. Wij Trädgårdar är en spännande och vacker park. Här varvas odling och mat med konst och hantverk. I trädgårdsköket serveras när­producerad och ekologisk mat där en stor del odlas i den egna köksträdgården. Under sommaren har Wij Trädgårdar säsongsanpassade temadagar för hälsa, landskap och rosor. Andra delar av året är fokus på kurser och konferenser.

TORSÅKER − tätort i Hofors kommun, är känd för "Kronblomsvillan" där Elov Persson bodde, skaparen av serierna "Kronblom" och "August och Lotta”. I trakten har bergsbruk bedrivits långt innan Gästriklands fick sina bergs­privilegier 1374. Sommartid arrangeras Torsåker Bluegrass en av Sveriges största Bluegrassfestivaler.

FORSBACKA − ort med ett järnbruk från mitten av 1600-talet. En del av bruket är fortfarande ett industriområde medan en del är museum och industriminne. Intill det gamla industriområdet ligger den idylliska bruksparken och herrgården från år 1777.

ÖVERHÄRDE − by i Valbo. Namnet syftar på läget utefter Spikåsbäcken. Härde syftar på härd i betydelsen järnfram­ställningsplats. Bynamnet har också en folkloristisk tolkning i sägnerna kring den rika Fru Göle. Enligt sägnen hade hon två söner. En kallas överhärn´ och den andra för ytterhärn´, därav de två bynamnen Överhärde och Ytterhärde.


Hittade du informationen du sökte?

Sidan uppdaterad: 2019-01-31
Rapportera fel på sidan: webbredaktionen@sandviken.se